Æresplasser på Skriveloftet 2022Foto: Siw Pessar (Leira), Anna Julia Granberg (Robertsen), Niklas Lello (Birkeland)

25. februar 2022

Æresplasser på Skriveloftet 2022

Oddbjørn Birkeland, Torkjell Leira og Hedda Robertsen tildeles Skriveloftets æresplasser.

Litteraturhusets toppetasje går under navnet Skriveloftet og er viet til de som jobber med det skrevne ord. Her kan forfattere og oversettere av alle slag søke seg kontorplass, og få et skrivende fellesskap og litterære omgivelser på kjøpet.

Skriveloftet er et tilbud som ble opprettet med sikte på å tilby skrivende mennesker en egnet og rimelig arbeidsplass, og med det gi god grobunn for ny litteratur og ny kunnskap. Ved å holde leiekostnadene lave og ha dørene åpne for søkere med alle typer litteraturrelaterte prosjekter, ønsker Litteraturhuset at tilbudet skal bidra til litterært mangfold og gjøre at flere stemmer får plass på den litterære scene.

Hvert år deler Litteraturhuset ut tre æresplasser på Skriveloftet. Æresplassene deles ut av en jury, og innebærer både anerkjennelse og muligheten til å disponere Skriveloftet gratis i ett kalenderår. Alle leietakere kan søke om æresplass, som blir delt ut blant annet på bakgrunn av prosjekt, produksjon og økonomiske behov. I tillegg er det en målsetning for Litteraturhuset at Skriveloftet huser et mangfold av skrivende med ulik alder, kjønn og bakgrunn, og at fellesskapet inkluderer skrivende på ulikt sted i karrieren. Utdelingen av æresplasser tilstreber derfor også å opprettholde mangfoldet på Skriveloftet.

Tildelingen av æresplasser for 2022 er nå klar. Årets jury har bestått av daglig leder for Stiftelsen Litteraturhuset, Susanne Kaluza, fungerende programsjef Åshild Lappegård Lahn og daglig leder for Forfattersentrum, Ingvild Herzog.

 

Skriveloftets æresplasser for 2022 tildeles Oddbjørn Birkeland, Torkjell Leira og Hedda Robertsen.

Oddbjørn Birkeland (f.1949) er en norsk lyriker og fast bruker av Skriveloftet. Birkeland har vært å se skrivende i Litteraturhusets toppetasje omtrent siden oppstarten, og har i løpet av denne tiden produsert to diktsamlinger: På bagsidå av steinane e de heilt stilt (Wigestrand Forlag, 2013) og Eurydike snur (Aschehoug, 2019). Nå er han i gang med sin tredje diktsamling, Ikkje bare ei mor, som er planlagt å utkomme på Aschehoug i 2022. Det er en glede å kunne tilby Birkeland æresplass etter sin lange fartstid på Skriveloftet, og juryen håper tildelingen vil være til gagn for Birkelands sterke og dyptpløyende diktning.

Torkjell Leira (f.1972) er sakprosaforfatter og samfunnsgeograf, og regnes som en av Norges ledende Brasil-eksperter. Tidligere har han utgitt to sakprosabøker: Brasil – Kjempen våkner (Aschehoug, 2014) og Kampen om regnskogen. Sannheten om Norge i Brasil (Res Publica, 2020). Nå er Leira i gang med et nytt prosjekt, denne gang om Brasils omstridte president Jair Bolsonaro og situasjonen som la til rette for hans vei til makten. Leira har jobbet med Brasil og landets historie i en årrekke, og besitter en uvurderlig spesialkompetanse på feltet. Det er svært gledelig at Leira engasjerer seg for å formidle sin kunnskap, og juryen håper tildelingen av æresplass på Skriveloftet kan være en ekstra motivasjon og tjene som en liten støtte til prosjektet.

Hedda Robertsen (f.1987) er skjønnlitterær forfatter og har allerede rukket å utgi fire romaner så langt i sin karriere: Skutt i filler av Mads Mikkelsen (2008), Ildfuglen (2012), Cut Piece (2019) og Rom 66 (2022). Robertsen har hatt særlig fokus på ulike former for begjær i sine bøker, og har blitt lagt merke til for sin fryktløse tilnærming til temaet. Robertsen har akkurat lansert sin nyeste roman, men hviler ikke på laurbærene: Hun er allerede i gang med et nytt prosjekt hvor tematikken kretser rundt emner som frihet, ufrihet, underkastelse, overskridelse og omsorg. Robertsen har en særegen stemme i norsk samtidslitteratur, og juryen er glade for å kunne tilby Robertsen æresplass ved Skriveloftet.

– Det er med stolthet vi presenterer årets æresplasser på Skriveloftet. Tildelingene går til viktige skribenter, som hver på sin måte bidrar til Litteraturhusets overordnede mål om å spre litteratur i bred forstand, verne om ytringsfriheten og bidra til en kunnskapsbasert offentlig samtale, erklærer juryen.

Mottakerne av Skriveloftets æresplasser forplikter seg til å bidra inn til Litteraturhusets program i løpet av året. Det kan være gjennom et foredrag, et skolebesøk, en panelsamtale eller annet, avhengig hva mottakeren har av spesialkompetanse.

 

Vi gratulerer Birkeland, Leira og Robertsen med æresplassene og håper tildelingen vil være til støtte for deres litterære prosjekter – vi gleder oss til å lese!

 

Ønsker du å dele skrivelokaler med Birkeland, Leira og Robertsen? Mer informasjon om skriveloftet og søknadsprosess finner du her.