Forfattermøte til inspirasjon for unge forfatterspirer! 2

10. februar 2022

Forfattermøte til inspirasjon for unge forfatterspirer!

Over 800 ungdomsskoleelever fikk i forrige uke servert skrivemotivasjon og gode skrivetips av roman- og manusforfatter Harald Rosenløw Eeg.

– Uansett hva, kan du trøste deg med at du alltid kan bli forfatter!

Harald Rosenløw Eeg gjestet i forrige uke Litteraturhuset i Oslo og holdt et engasjerende foredrag for ungdomstrinnet om sin vei til å bli forfatter. Rosenløw Eeg fortalte at han som ung, som mange andre barn, drømte om å bli fotballproff og rockestjerne, men at han etter hvert skjønte at disse ambisjonene ikke ville føre noen vei. Han fryktet at all tiden han hadde brukt på å forfølge fotball- og musikerdrømmen var forgjeves, men slik ble det ikke når han innså at det var forfatter han skulle bli: – Det fine med å være forfatter er at du får bruk for alle erfaringene dine. Og det er kanskje de dårlige erfaringene du får aller mest bruk for.

Forfattermøte til inspirasjon for unge forfatterspirer! 1

Forfatterambisjonene ga resultater, og i dag er Rosenløw Eeg en kjent manus- og romanforfatter. Han har blant annet skrevet manus til store filmer som Den Største forbrytelsen, Bølgen og Kongens nei, i tillegg til at han er forfatter av en rekke ungdomsbøker. I møtet med ungdommene i forrige uke kom han særlig inn på sin siste ungdomsbok: Gutten i mørket, en fortelling satt til Oslo i 1942, hvor vi følger den unge gutten Johan som må forholde seg til en hverdag preget av krigens realiteter. Rosenløw Eeg fortalte at en sentral del av hans skriveprosess er at han prøver å leve seg inn i å være noe annen enn seg selv: – Når jeg er forfatter finner jeg sånne «point of view»-briller og kan være absolutt hvem jeg vil, man kan til og med være kongen!

Forfattermøte til inspirasjon for unge forfatterspirer! 4

Over 800 ungdomsskoleelever fikk med seg møtet med Rosenløw Eeg. Foredraget ble holdt fysisk på Litteraturhuset i Oslo for brorparten av elevene og ble i tillegg direktestrømmet til klasser som ikke hadde anledning til å møte opp på huset.

Forfattermøte til inspirasjon for unge forfatterspirer! 6

Lærer Øyvind Amundsen Østby fra Sofienberg skole er svært fornøyd etter besøket og tror det vil være noe å ta med seg videre inn i undervisningen. – Dette var kjempeinteressant, han er en veldig engasjerende forfatter. Jeg tror den boka han snakket om treffer mine elever godt tematisk, så den skal vi prøve å lese, tenker jeg.

Også lærer Martine Kristgård fra Uranienborg skole kan fortelle om begeistring blant elevene etter besøket: – Boka er jo satt til 2. verdenskrig, men som forfatteren sa, er det jo mennesker som akkurat nå må forholde seg til nøyaktig de samme problemene som Johan i boka, fordi de lever i land med krig. Så dette er absolutt relevant for ungdommene her, og noe vi kommer til å snakke mer om, det er helt sikkert!

Forfattermøte til inspirasjon for unge forfatterspirer! 8

At Rosenløw Eegs foredrag har fenget elevene gleder Litteraturhusets barne- og ungdomsansvarlig Camilla Kuhn stort: – Rosenløw Eeg er en engasjerende foredragsholder med mange morsomme fortellinger som gjør inntrykk på elevene. Jeg tror det var mange unge forfatterspirer som fikk utvidet horisontene sine gjennom dette forfatterbesøket. Vi er veldig glade for at vi gjennom støtten fra Sparebankstiftelsen DNB kan gi ungdommer innsikt i hvordan forfattere arbeider og bidra til skrivemotivasjon hos fremtidens suksessforfattere!

Skolebesøkene hos Litteraturhuset i Oslo er mulig takket være støtte fra Sparebankstiftelsen DNB. Til sammen får hvert år et sted mellom 14 og 17 000 elever et nært møte med ulike forfattere. Årets skolebesøk består av et kombinert digitalt- og fysisk tilbud.

Forfattermøte til inspirasjon for unge forfatterspirer! 9