Mars og april på Litteraturhuset! 2Foto: Alejandra López (Schweblin), Nora Lezano (Enriquez), Sara Angelica Spilling (Isaksen), Internasjonalt reindriftssenter (Oksal), Anne Valeur (Kolstad)

15. februar 2022

Fulle saler på Litteraturhuset!

Endelig kan salene på Litteraturhuset fylles opp! Da står perspektivene til de marginaliserte i fokus.

Scroll ned for fullt program og billettsalg

– Det er magisk å kunne slippe folket inn på Litteraturhuset igjen! Vi er et hus for de mange, og det er strålende at vi endelig kan gå for fulle saler. For å feire dette har vi laget et variert og engasjerende program med både norske og internasjonale gjester, sier daglig leder for Stiftelsen Litteraturhuset, Susanne Kaluza.

Litteraturhusets arrangementer for mars byr på perspektiver fra fjern og nær, både geografisk og historisk. Programmet karakteriseres på den ene siden av forfattere som gir fantasien fritt spillerom enten det er mørkt og magisk fra Argentina eller den blomstrende norske sci-fi-scenen som vi viser frem gjennom videoportretter. På den andre siden gir programmet en real realitetsorientering hvor vi løfter marginaliserte stemmer blant annet gjennom en ny arrangementserie om skeive klassikere og flere program om samisk kultur både for barn og voksne. 23. mars blir det festkveld med Mari Boine, Ella Marie Hætta Isaksen og Emil Kárlsen, og 30. mars vier vi en helaften til den samiske reintradisjonen med et storslått måltid basert på samiske mattradisjoner hos Kafe Oslo. Gjennom de forestående arrangementene håper Litteraturhuset å gi publikum ny innsikt og la dem møte andre virkeligheter.

– Mer enn noe annet medium gir litteraturen oss evnen til å se verden fra andre perspektiver enn vårt eget. Bøker kan vise oss hvordan verden egentlig ser ut, hvordan den har sett ut og hvordan den kan se ut. På den måten hjelper litteraturen oss å heve blikket fra navlen og utvide våre forståelseshorisonter.

 

Fantasiens virkeligheter

16. mars får Litteraturhuset langveisfarende besøk når to av de fremste representantene for den nye generasjonen argentinske forfattere, Mariana Enriquez og Samanta Schweblin, gjester huset. I likhet med litterære bautaer som Gabriel García Márques og Isabel Allende, bryter den yngre generasjonen med realismen, men på mørkere og mer makabert vis enn i tidligere argentinsk litteratur.

Også i Norge fenges det lesende publikum av fortellinger som bryter med realismen, science fiction-romanen kan virke til å ha fått sin renessanse her til lands. Flere store norske forfattere, som Gro Dahle og Lars Petter Sveen, har i senere tid utgitt sci-fi-romaner. Litteraturhuset ser med interesse på utviklingen og lanserer snart en serie digitale forfatterintervjuer med sci-fi som omdreiningspunkt!

 

Marginaliserte perspektiver

3. mars inviterer vi til en samtale om koloniseringen av kvinnekroppen, med den franske historikeren Christelle Taraud. Taraud har forsket på livet til de innfødte kvinnene i de franske koloniene, kvinner som ofte ble en del av et organisert prostitusjonsmarked iverksatt for soldatene av den franske kolonimakten. Ideologien som fulgte av dette, med erotisering av «eksotiske» kropper, har satt sitt preg på den fortsatte seksualiseringen av svarte kropper etter kolonimaktenes fall. Statsviter og samfunnsdebattant Nosizwe Baqwa møter Taraud til samtale om kolonisering av kvinnekroppen før og nå.

I mars retter vi også fokus mot samisk kultur og kunst gjennom flere arrangementer. Den 23. mars inviterer vi til en samtale om den særegne samiske kunstformen joik, med et stjernepanel av gjester: artistene Mari Boine, Ella Marie Hætta Isaksen, Emil Kárlsen og litteraturforsker Harald Gaski. Samtalen blir ledet av Sigrid Agnethe Hansen. Senere i måneden, 30. mars, vier vi en helaften til den samiske reintradisjonen. Kvelden starter med en opplysende samtale om reindrift og samisk natursyn: Eier av reindriftsgården Boazovázzi, Máret Rávdná Buljo, møter reineier og generalsekretær for Internasjonalt reindriftssenter, Anders Oskal, til en prat om rein, dyreetikk og bærekraft. Samtalen ledes av matskribent og tidligere programsjef ved Litteraturhuset, Andreas Liebe Delsett. Kvelden fortsetter med En smak av Sapmi, hvor Buljo og Oskal disker opp et herremåltid hos Kafe Oslo basert på råvarer fra Buljos gård, Boazovázzi. De to vil ledsage måltidet med å fortelle om reindrift, mattilberedning og ressursutnyttelse i samisk tradisjon.

I anledning Skeivt kulturår vil Litteraturhuset i vår invitere til en foredragsserie som løfter fram skeive klassikere. Her vil ulike foredragsholdere ta for seg verk med skeiv tematikk som de selv beundrer – både eldre bøker som banet vei for aksept og avkriminalisering av homofili, og nyere bøker som problematiserer og illustrerer skeiv kjærlighet og skeive liv i dag. Vi tjuvstarter serien allerede før påske, når den svenske forfatteren og skuespilleren Johan Ehn kommer for å fortelle oss om Christopher Isherwoods Goodbye to Berlin fra 1939, lørdag 26. mars.

 

Nye stemmer på nytt vis

Litteraturhuset har i flere år hatt Åpen mikrofon-arrangement på programmet, men siden corona-pandemien slo innover landet i 2020 har det vært vanskelig å holde slike kvelder. Men nå, omsider, kommer Salong tilbake – og da i fornyet versjon!

SALONG! med Sandra Kolstad kombinerer konvensjonell «åpen mikrofon», hvor alle som én kan lese og dele tekstene sine, med lavskuldret, men opplysende samtale om kunst og praksis. Hver kveld byr på inspirasjon og refleksjon med noen av Norges fremste kunstnere og formidlere. Første gjest i serien er slam-poet, musiker, forfatter og skuespiller Fredrik Høyer.

Slike arrangement er viktige for Litteraturhuset fordi de bidrar til å gi nye litterære stemmer en plattform, i tillegg til at etablerte forfattere kan teste materialet sitt aktivt for et publikum. Vi håper det nye formatet vil bidra til enda mer litterær entusiasme og skrivemotivasjon.

Velkommen til Litteraturhuset i mars!

Ingen arrangement