Minneverdig forfattermøte med Bjørn Ingvaldsen! 1

18. mars 2022

Minneverdig forfattermøte med Bjørn Ingvaldsen

Over 1100 barneskoleelever fikk i forrige uke et engasjerende møte med forfatter Bjørn Ingvaldsen på Litteraturhuset!

– Noen ganger kunne historien tatt en annen vending, hvis bare ting skjedde litt annerledes.

Bjørn Ingvaldsen gjestet i forrige uke Litteraturhuset og møtte barneskoleelever fra 18 skoler i Oslo og omegn. Ingvaldsen fortalte om sin siste bok, Myggen, en morsom og spennende bok om hvordan én liten mygg kan forandre hele verdenshistorien. I møte med elevene fortalte Ingvaldsen om hvordan små begivenheter kan få store konsekvenser, og at det også gjelder i våre egne liv.

– Historiene om oss alle er en lang rekke tilfeldigheter, begivenheter og nesten umuligheter. Historien om akkurat ditt liv er nok en mer spennende historie enn noen forfatter kunne finne opp!

Minneverdig forfattermøte med Bjørn Ingvaldsen! 8

Bjørn Ingvaldsen er en erfaren barne- og ungdomsbokforfatter som har skrevet over 50 bøker for målgruppen, noen med mørke og vanskelige tema som mobbing og overgrep, og noen med tematikk i den andre enden av skalaen, som forelskelse og fotball. Ingvaldsen har også bred erfaring med skolebesøk, han har besøkt skoleklasser i over 25 år og sier selv at han har vært på tusenvis av besøk!

– Jeg liker å faktisk møte de som er i målgruppa. Møte de jeg skriver for og se om de tingene jeg skriver virker eller ikke. Jeg får prøvd det på publikum, og hvis jeg oppdager at det ikke fenger, så kanskje jeg prøver noe annet, forteller Ingvaldsen.

Minneverdig forfattermøte med Bjørn Ingvaldsen! 10

Barneskoleelevene som møtte Ingvaldsen forrige uke lot seg fenge av historiene fra scenen, og når det ble åpnet for spørsmål føyk hendene i været. Lærer for 7B på Lilleaker skole, Ellen Rygh, forteller at hennes elever koste seg veldig med forfattermøtet:

– Ungene synes det er veldig gøy! Forfatterbesøk gir dem en annen person som snakker om bøker enn meg og blir en opplevelse de husker på en annen måte. Spennende å få det direkte fra forfatteren!

Også Tage Dorholt, lærer for 6B på Vinderen skole, legger vekt på minnene elevene får med seg hjem etter forfattermøter, særlig nå etter korona:

– Forfatterbesøk som dette har masse å si. Elevene husker mye mer når de kommer på en annen arena etter korona.

Minneverdig forfattermøte med Bjørn Ingvaldsen! 12

Ingvaldsen tror selv at det er av verdi for skolebarna å møte forfattere:

– Ikke minst fordi at det undervises i kreativ tenkning og kreativ skriving på skolen. Ungene skal skrive egne historier og ofte synes de det er vanskelig å komme på ting, men da kan de få høre fra en forfatter hvordan man kanskje kan klare å finne på en historie. Jeg innbiller meg i alle fall at det kan være inspirerende for ungene.

I tillegg til barneskoleelevene, deltok en litt eldre målgruppe på forfattermøtet. Masterstudentene i barne- og ungdomslitterær skrivekunst og formidling overvar et av Ingvaldsens foredrag som en del av studiet deres ved Norsk barnebokinstitutt. Masterstudent og barnebokforfatter Hilde Hodnefjeld forteller at det er givende å kunne oppleve hvordan andre forfattere driver formidling:

– Jeg har lært mest om formidling av å se andre formidle, konstaterer hun.

Minneverdig forfattermøte med Bjørn Ingvaldsen! 11

Litteraturhusets barne- og ungdomsansvarlig, Camilla Kuhn, er glad for at Bjørn Ingvaldsens besøk var givende for store og små:

– Det er så hyggelig å være vitne til møtet mellom forfatter og målgruppe! Ingvaldsen nærmest trollbinder barna med sine spennende fortellinger, og for mange elever tror jeg dette blir et forfattermøte de vil huske i lang tid. Vi på Litteraturhuset er veldig glade for at vi kan bidra til å gi barna disse minnene gjennom støtten vi får fra Sparebankstiftelsen DNB. Denne gangen var det også hyggelig at masterstudentene ved Norsk barnebokinstitutt fikk anledning til å se en skikkelig skolebesøk-veteran i aksjon, det tror jeg det er mye å lære av!

Skolebesøkene hos Litteraturhuset i Oslo er mulig takket være støtte fra Sparebankstiftelsen DNB. Til sammen får hvert år et sted mellom 14 og 17 000 elever et nært møte med ulike forfattere. Årets skolebesøk består av et kombinert digitalt- og fysisk tilbud.

 

Minneverdig forfattermøte med Bjørn Ingvaldsen!