Litteraturen er et sted for å finne seg selvFoto: Therese Ohrvall (Diakité), Michael Lionstar (Whitehead), Sarah Wood (Smith), Martyn Pickersgill (Stuart), Mikkel Carl / Oktober (Helle)

7. april 2022

Litteraturen er et sted for å finne seg selv

Colson Whitehead, Douglas Stuart, Ali Smith og Helle Helle er noen av de internasjonale stjernene du møter på Litteraturhuset denne våren.

Scroll ned for fullt program og billettsalg

– Det er viktig å minnes på hvordan samfunnet tidligere har behandlet minoritetsgrupper, slik at vi husker at rettighetene vi har i dag ikke er å ta for gitt, sier daglig leder ved Stiftelsen Litteraturhuset Susanne Kaluza.

Identitet og tilhørighet står i fokus når Litteraturhuset lanserer sitt program for våren 2022. Store nordiske forfattere belyser individualitet i Norden i vår tid, og ledende internasjonale forfattere bringer inn perspektiver på skillelinjer og fellesskap i andre samfunn.

– Gjennom besøk av anerkjente samtidsforfattere som Douglas Stuart og Colson Whitehead minnes vi på kampen mange minoritetsgrupper har vært tvunget til å kjempe bare for å kunne legitimere sin eksistens, sier Kaluza

Stuart belyser hvordan de strenge rammene for maskulinitet og seksualitet i 90-tallets Skottland gikk hardt ut over personer med skeiv identitet, Whitehead hvordan rasismen i 60-tallets Harlem holdt mange svarte amerikanere utenfor det gode selskap.

– Vi er glade for at forfattere som Stuart og Whitehead tar turen til Litteraturhuset og formidler viktige perspektiver fra utenfor den skandinaviske boblen.

I tillegg vil Ali Smith innlede sommeren med perspektiver på hvordan man skal kunne skrive om hendelser i vår egen tid.

Men det er ikke bare internasjonale storheter du kan se frem til å møte på Litteraturhuset denne våren. Store nordiske forfattere som Linn Ullmann, Rune Christiansen og Thorvald Steen kommer også til huset i Wergelandsveien.

– Litteraturen er et sted for å finne seg selv, befeste sin fortelling og lage et rom for seg selv i verden. Dette vises særlig godt i forfatterskapene til Linn Ullmann, Rune Christiansen og Thorvald Steen, sier Kaluza.

Hun påpeker at å danne seg fortellinger er et viktig ledd i identitetsbygging, både for hver og en av oss og for grupper i samfunnet.

– I dette arbeidet spiller litteraturen en viktig rolle. Den identitetsbyggende siden ved litteraturen er ekstra avgjørende i disse dager, når vi er vitne til at identitetsfortellingen til enkeltgrupper motarbeides og trues av falske nyheter.

Litteraturhuset slipper også en rekke podkastepisoder denne våren, de neste ukene blir det gjenhør med foredraget av den ukrainske forfatteren Andrej Kurkov, samtalen med den russiske opposisjonelle forfatteren Kira Jarmysj, samt Litteraturhusets foredragsrekke om afrikansk litteratur.

Internasjonale stjerner

11. mai kommer Colson Whitehead til Litteraturhuset. Whitehead er en av USAs mest anerkjente samtidsforfattere og har høstet en rekke høythengende priser for sitt forfatterskap. Det er svært gledelig at situasjonen omsider tillater at Whitehead kan besøke Litteraturhuset, hos oss møter han musiker og forfatter Jason Diakité til samtale om sin nye bok Harlem Shuffle, krimromanen og rasisme.

Den 31. mai får vi nok et langveisfarende besøk når den skotsk-amerikanske forfatteren Douglas Stuart kommer til Litteraturhuset. Mange norske lesere har latt seg fengsle av Stuarts Bookerpris-vinnende Shuggie Bain, og til besøket i mai kommer Stuarts nye roman, Unge Mungo, i norsk oversettelse. Stuart møter forfatter Mattis Øybø til en samtale om oppvekst, klasse og kjærlighet.

Vi innleder sommermånedene med besøk av den store skotske forfatteren Ali Smith 1. juni. I sin kritikerroste årstidskvartett ville Smith skrive om samtiden, år som skulle vise seg å bli noen av de mest begivenhetsrike årene i europeisk minne. Kritiker Maria Horvei møter Smith til en samtale om kvartetten, håp og tiden vi lever i.

Nordiske mestere

Den 4. mai kommer den folkekjære forfatteren Rune Christiansen til Litteraturhuset. Christiansens forfatterskap er preget av en unik språklig presisjon, og kretser ofte om tema som minner, menneskelighet og de helt nære relasjonene. Christiansen møter forfatterkollega Niels Fredrik Dahl til samtale om erindring og forsoning.

12. mai gjør vi klar for samtalen mellom Thorvald Steen og Jason Diakité, som vi har gledet oss til siden den skulle vært gjennomført i februar. Steen og Diakité har både i egne kunstnerskap og gjennom et mangeårig vennskap utforsket betydningen av å være annerledes.

18. mai virkeliggjøres en annen samtale som vi har sett frem til i lengre tid: Linn Ullmann møter den danske kritikeren og forfatteren Klaus Rothstein til samtale skriving og lesing, minner, begjær og raseri.

25. mai får vi storfint besøk når en av Danmarks fremste prosaister, Helle Helle, gjester Litteraturhuset. Helle er aktuell med romanen BOB og møter forfatter og redaktør Eivind Hofstad Evjemo til samtale om språk, fortellerposisjoner og ungt voksenliv.

Engasjerende skolebesøk og barnelørdag

Litteraturhusets barneprogram er omfattende denne våren, vi gjør blant annet klar for hele tre skolebesøk! Først kommer 3. og 4. klasse til huset 26.-28.april for en spennende forestilling med Adele Lærum Duus, lagd med utgangspunkt i hennes bok Farfars bombekrater: en bildebok om dramatiske hendelser på Voss under andre verdenskrig. Deretter inviterer vi 1. og 2. trinn 3.-5. mai for en forestilling basert på den nordisk råd-nominerte barneboken Georg blir borte av Ragnar Aalbu. Fortellerne Marianne Sundal og Torgrim Mellum Stene og musiker Sofie Mortvedt levendegjør boka for de yngste skolebarna.

Skeivt kulturår setter rettmessig sitt preg på barneprogrammet dette året. Den 31. mai har vi i samarbeid med Leser søker bok et eksklusivt bonus-skolebesøk for ungdomstrinnet og VGS. Skuespiller Carl Martin Eggesbø, musiker Stephan Meidell og illustratør Fredrik Rysjedal gjester huset og fremfører utdrag fra boken Leons hemmelighet av Tor Fretheim. En varm fortelling om indre kamp hos en ung gutt som etter hvert skjønner at han får følelser for andre gutter.

Utvalgte helger gjennom sesongen har vi barnelørdag på Litteraturhuset. Den 14. mai gjester forfatter og illustratør Sunniva Sunde Krogseth huset for å tegne og fortelle fra debutboken sin Nattsvermerne, som hun nylig vant NBUs debutantpris Trollkrittet for. På barnelørdagene våre holder vi også vårt nyoppussede barnerom, Sjeherasad, åpent for alle som vil komme å bla i bøkene, klatre i klatrestativet og hoppe i puteamfiet!

Stemningsfullt på SALONG!

I april startet et nytt «åpen mikrofon»-konsept på Litteraturhuset: SALONG! med Sandra Kolstad kombinerer konvensjonell «åpen mikrofon» med lavskuldret, men opplysende samtale om kunst og praksis. 20. mai gjør vi klar for ny kveld og gjesten denne gang er forlagsredaktør i Cappelen Damm, Marte Finess Tretvoll. Hun møter Sandra Kolstad til en samtale om hva du kan gjøre for å få tekstene dine lest av etablerte forlag, hva forlagene ser etter i manusbunken, og hvordan man jobber i en skjønnlitterær redaksjon.

Første salong ble en braksuksess med opp mot 20 opplesere på scenen.

– Det merkes at folk er sultne på å møtes og dele tekstene sine igjen. Vi ønsker velkommen til alle skrivende, lesende og lyttende til ny salong-kveld 20. mai!, sier prosjektleder Daniel Røkholt.

 

Velkommen til Litteraturhuset denne våren!