Land of the free 2Foto: Birgitte Lacombe, Gyldendal

10. mai 2022

Hanya Yanagihara til Litteraturhuset!

Forfatteren bak braksuksessen «Et lite liv» besøker Norge for første gang og gjester Litteraturhuset i juni.

Skaff deg billett

Amerikanske Hanya Yanagihara ble hyllet av kritikere og lesere verden over for den monumentale romanen Et lite liv, særlig kjent for sin brutale skildring av karakteren Jude.

Derfor var det knyttet store forventninger til Yanagiharas nye roman, Til paradis, som utkom tidligere i år. Det er ingen tvil om at forventningene ble innfridd både hos lesere og kritikere: Til paradis har fått like god, om ikke enda bedre, respons fra publikum. I forbindelse med utgivelsen besøker Yanagihara Norge for første gang og deltar da på ett arrangement i løpet av besøket: på Litteraturhuset 14. juni.

– Det er et privilegium å kunne ønske Hanya Yanagihara velkommen til Oslo og til Litteraturhuset! Yanagihara har markert seg som en viktig stemme i amerikansk litteratur, og også her hjemme er det mange lesere som har hennes Et lite liv som sin absolutte favorittbok, sier fungerende programsjef Åshild Lappegård Lahn.

 

Til paradis

Til paradis er i likhet med Et lite liv en monumental roman, både i sideantall og spennet i skildringen. Romanen består av tre deler som alle er forbundet med det samme bygget på Washington Square i New York, i tre ulike århundrer. Vi tas med til et alternativt New York på 1890-tallet der likekjønnet ekteskap er tillatt, til 1990-tallet og et par som lever i skyggen av AIDS-epidemien, og til 2090-tallet, til et pandemi-herjet og autoritært New York som kan minne om Margaret Atwoods Gilead. Alle tre delene kretser om temaer som utenforskap og kjærlighet, og trygghet satt opp mot frihet, med et særlig blikk for forholdene for seksuelle og etniske minoriteter.

– Få forfattere klarer å holde like hardt på leseren gjennom 700-800 sider som Hanya Yanagihara. Hun er en mester på å gi intense leseopplevelser i landskapet mellom det vakre og det vonde, forteller Åshild Lappegård Lahn.

Den amerikanske forfatteren Edmund White konstaterte i sin omtale av Til paradis at Yanagiharas prosjekt kommer tydelig frem i hennes bøker: Å skrive krøniker over sitt land på like storslått vis som Tolstoj. Yanagihara har selv fortalt at hun tok fatt på arbeidet med romanen rett i etterkant av Trumps valgseier i 2016.

– Plutselig begynte historien å bevege seg veldig fort, og reiste spørsmål om vi var de vi alltid hadde trodd vi var, forteller Yanagihara i et intervju med The Guardian.

 

Samtale på Litteraturhuset

Når Yanagihara gjester Litteraturhuset 14. juni gjør vi klar for et dypdykk i tematikken i Til paradis. Yanagihara møter journalist og forfatter Marte Spurkland til samtale. Spurkland er en av de mange som har lest Yanagiharas bøker med stor entusiasme, og er selv aktuell med boka Ut av krisen, der hun har fulgt et utvalg mennesker som under koronapandemien har opplevd livsomveltende kriser.

Les mer om besøket og skaff deg billett