«I dag har vi sammen lest en bok!»

9. mai 2022

«I dag har vi sammen lest en bok!»

Interaktivt og engasjerende skolebesøk for 1. og 2. trinn.

I forrige uke fikk hele 2360 1. og 2. klassinger oppleve forestillingen «Georg er borte», basert på boken med samme navn av Ragnar Aalbu. Fortellerne Marianne Sundal og Torgrim Mellum Stene har sammen med musiker Sofie Mortvedt levendegjort boka for de minste skolebarna.

Georg er borte handler om en liten gutt og katten hans, Georg, som han er så utrolig glad i. En dag er Georg borte. Av og til pleier Georg å være borte, men nå har han vært borte mye lenger enn vanlig. Sammen med faren leter gutten overalt etter vennen sin, de leter hos naboen, i skogen og langs veien der bilene kjører skikkelig, skikkelig fort.

Gjennom dette tilsynelatende enkle hendelsesforløpet tar boken, og forestillingen, barna med inn i stor og vanskelig tematikk. Hva skjer med de som blir borte for oss? Hvordan forholder vi oss til at de vi er glade i skal gå bort en dag?

«I dag har vi sammen lest en bok!» 1

Faren og gutten leter etter Georg alle plasser han kan tenkes å være. Mot slutten av dagen forklarer faren at det er slik at katter av og til blir påkjørt eller spist av andre dyr. Og hvis de ikke finner Georg, kan det hende han er død. Så forklarer han gutten sin på enkelt og sannferdig vis om livets realiteter:

– Det kan være vanskelig å forstå at de vi er glade i en dag skal bli borte for alltid. Men hver gang vi tenker på dem lever de litt igjen.

Torgrim Mellum Stene spiller faren i forestillingen, og synes det er betydningsfullt å kunne presentere dette budskapet for barna:

– Det er så fint det faren sier, synes jeg. Jeg tenker at det skulle jeg gjerne hørt av pappaen min.

«I dag har vi sammen lest en bok!» 2
Marianne Sundal, Torgrim Mellum Stene og Sofie Mortvedt forteller at det har vært viktig for dem å tenke nøye over målgruppen i prosessen med å arbeide fram forestillingen. De har vært bevisste på at tematikken er alvorlig, men også veldig viktig for barna:

– Jeg synes det er veldig fint at man tar temaet på alvor, og ikke bare skyver det under teppet. Vi kan tenke på hvordan det var med barn før, at de skulle skjermes fra å se sine døde. Jeg tror man trenger den kontakten, for det er en del av livet, sier Torgrim Mellum Stene.

– Alle sier at man bør snakke om døden, og snakke mer om døden enn det vi gjør, men det er viktig å gjøre det på en ordentlig måte. Vi har kjent på at dette er et tema man må behandle med respekt, tilføyer Sofie Mortvedt.

«I dag har vi sammen lest en bok!» 5

Lærer ved Bolteløkka skole, Ragnhild Emilie Kjølstad, deltok med sin klasse på skolebesøket og bekrefter at tematikken er relevant for elevene:

– Det er aktuelt for alle, og noe som kanskje ikke blir snakket så mye om. En sånn søt liten katt har alle møtt enn eller annen gang også, så man klarer å identifisere seg med historien, forteller hun.

Kjølstad har deltatt på Litteraturhusets skolebesøk tidligere, og sier at det alltid er spennende og i tillegg er det hyggelig for elevene å gjøre noe sammen utenfor skolen.

– Det er en annen måte å lære og oppleve noe på. Det var fint at det både var på skjerm og at det var skuespillere som ikke bare leste boka, men spilte boka. Og så litt sang også, det var allsidig! Selv de aller mest urolige elevene ble fengslet, forteller Kjølstad.

«I dag har vi sammen lest en bok!» 6

Forestillingen er en interaktiv lesning av boken og inkluderer barna aktivt gjennom spørsmål, ved å invitere dem til å bli med å lete etter katten Georg i lysbilder fra boken og gjennom en regle som gjentas i forestillingen:

– Vi leter etter Georg, oppe i treet. Vi leter etter Georg, der kattene sloss … runger det i salen mange ganger gjennom fortellingen.

Sundal forteller at det ikke er så mange produksjoner som denne, hvor man tar utgangspunkt i boka, og den får være i hovedrollen, samtidig som du serveres musikk og fortellerkunst. Det blir noe annet enn en teaterforestilling.

– Da kan ungene se: Sånn kan man lese bok, konstaterer Sundal.

«I dag har vi sammen lest en bok!» 4
Maren Skolt, lærer ved Slemdal skole, overvar forestillingen sammen med sin klasse. Hun forteller at klassen har vært på Litteraturhusets skolebesøk tidligere og at det øker engasjementet deres for bøker:

– Jeg merka fra forrige gang at det ga elevene motivasjon til å lese selv, og finne historier som de syntes var morsomme og engasjerende.

Siv Vandvik, lærer for 2A ved Nordpolen skole, forteller at hennes elever generelt er veldig engasjerte i bøker og at de hadde gledet seg til forestillingen. Elevene selv var svært fornøyde med forestillingen og delte ut toppkarakterer. De syntes det var litt trist når de skjønte at Georg kanskje var død, og var ikke i tvil om hva den beste delen av forestillingen var:

– Når de fant katten!

«I dag har vi sammen lest en bok!» 7
Forteller Marianne Sundal er veldig glad for å få spille ut akkurat Ragnar Aalbus fortelling:

– Jeg synes Ragnar har gjort det så fint i boka: Han får oss inn i det, vi får vite alt om døden, men så går det bra. Leseren dras i havn, samtidig som det er realistisk: ‘Georg kommer til å dø når jeg er gammel, men da har jeg minnene’, sier gutten. Og det er ikke tull, det er på ordentlig det: De lever så lenge de er inne i oss. Det er så fint at man får sagt det til så små barn. Det er et mesterverk det Ragnar har laget, konstaterer Sundal.

«I dag har vi sammen lest en bok!» 8

Skolebesøkene hos Litteraturhuset i Oslo er mulig takket være støtte fra Sparebankstiftelsen DNB. Til sammen får hvert år et sted mellom 14 og 17 000 elever et nært møte med ulike forfattere. Årets skolebesøk består av et kombinert digitalt- og fysisk tilbud.

Høyaktuelt og kunnskapsrikt skolebesøk for 3.-4. trinn! 8