Annie Ernaux til LitteraturhusetFoto: Catherine Hélie © Editions Gallimard

29. juni 2022

Annie Ernaux til Litteraturhuset

Den betydningsfulle franske forfatteren til Norge for første gang!

Annie Ernaux har satt sitt tydelige preg på fransk samtidslitteratur i det som snart er et halvt århundre. Hennes verker har fått enorm påvirkningskraft både i Frankrike og internasjonalt, og kjente litterære stemmer som Édouard Louis, Deborah Levy og vår egen Linn Ullmann har alle pekt på Ernaux som en sentral inspirasjonskilde. 17. august kommer den store franske forfatteren til Norge for aller første gang, for et besøk på Litteraturhuset.

«Annie Ernaux er en av de mest sentrale stemmene i sin generasjon og har bidratt med innsikt inn i viktige debatter som dessverre fortsatt er like aktuelle som klasseforskjeller, kjønnsroller og viktigheten av trygg selvbestemt abort», sier daglig leder for Stiftelsen Litteraturhuset, Susanne Kaluza.

Kjøp billett her.

Skriver frem kollektive historier

Ernaux er kjent for sin særegne selvbiografiske skrivemåte. Allerede fra debuten med barndomsportrettet Les Armoires vides i 1974 ser man mye av det som skulle bli karakteristiske trekk ved hennes forfatterskap. I denne og flere senere bøker, står både foreldrenes og hennes egen klassereise sentralt. Ernaux vokste opp i et arbeiderklassemiljø i Normandie, men ble en del av en annen samfunnssfære gjennom sine universitetsstudier. Hun har selv omtalt seg som en «klasse-emigrant».

For ikke å fremmedgjøre lesere fra arbeiderklassen har Ernaux utviklet en skrivestil preget av et økonomisk og usentimentalt språk som ligger tett på dagligtalen. Som hun selv skriver i portrettet av sin far: «Helt flat skrivemåte er det mest naturlige for meg, den som jeg tidligere brukte når jeg skrev til foreldrene mine for å fortelle de viktigste nyhetene» (Far, oversatt av Henninge M. Solberg).

Siden debuten har Ernaux gitt ut over 20 verk, og holdt fast ved den selvbiografiske tilnærmingen. Gjennom individuelle erfaringer viser hun samfunnsutvikling og klasseskiller, og skildrer kollektive erfaringer og kvinnens stilling gjennom det siste århundret.

Norgesbesøk i august

I Norge har Ernaux for alvor nådd ut til lesere de siste årene, med bøker som En kvinne, Hendelsen og Årene. Norske kritikere har vært unisont enige om forfatterskapets verdi. «Intensiteten og tankekraften i hennes selvbiografiske romaner savner sidestykke i europeisk litteratur», kunne Tom Egil Hverven i Klassekampen konstatere i anmeldelsen av Årene. «Jeg gremmes over ikke å ha oppdaget Annie Ernaux tidligere», skrev Erlend Loe i Aftenposten.

Når Ernaux kommer til Litteraturhuset 17. august er det med en ny roman i hånden: Den unge mannen. En beretning som springer ut av et forhold Ernaux hadde til yngre mann på 90-tallet, og tematiserer Ernaux’ eget forhold til minner og skriving. Til å samtale med Ernaux kommer en av de som har bidratt sterkt til å løfte hennes forfatterskap i Norge: forfatter Sandra Lillebø. Hun møter Ernaux til en samtale om hennes forfatterskap og skrivende liv.

Samtalen med Ernaux vil foregå på fransk og tolkes til norsk.