«Det er ikke lett å lyve. Like vanskelig som å si sannheten: Forelskelse. I en gutt.» 9

23. juni 2022

«Det er ikke lett å lyve. Like vanskelig som å si sannheten: Forelskelse. I en gutt.»

Bonusskolebesøk i anledning Skeivt kulturår!

I år er det Skeivt kulturår, som markerer at det er 50 år siden avkriminaliseringen av homofili i Norge. I forbindelse med markeringen inviterte Litteraturhuset i samarbeid med Leser søker bok inn til et spesielt bonusskolebesøk for ungdomsskole og VGS.

Skuespiller Carl Martin Eggesbø, musiker Stephan Meidell og illustratør Fredrik Rysjedal kom til Litteraturhuset med en forestilling de har utarbeidet basert på boka Leons hemmelighet av Tor Fretheim. Fretheim var blant de første som skrev om homofil kjærlighet i ungdomsromaner i Norge, og vokste selv opp i en tid der homofili var tabu. I boka fra 2016 møter vi den unge gutten Leon som plutselig blir klar over at han har følelser for den jevnaldrende gutten Bendik. Oppdagelsen starter en indre kamp med forvirrede følelser.

«Det er ikke lett å lyve. Like vanskelig som å si sannheten: Forelskelse. I en gutt.» 11

Eggesbø, Meidell og Rysjedal har levendegjort boka for scenen gjennom opplesninger, improvisert musikk og live-illustrasjon. Resultatet ble en stemningsfylt forestilling, som formidler historien om Leon på varmt og gjenkjennelig vis. Forestillingen viste, gjennom å formidle Leons indre kamp, at det fremdeles kan være vanskelig for mange å forsone seg med egen seksualitet. Som Leon uttrykker det i forestillingen:

– De sier det er så mye lettere nå, men det er lett for dem å si. De snakker ikke om seg selv (…) Jeg håpet jeg skulle glemme Bendik.

«Det er ikke lett å lyve. Like vanskelig som å si sannheten: Forelskelse. I en gutt.» 6

Samtidig som forestillingen tar opp stor og viktig problematikk, vil de aller, aller fleste kunne relatere til fortellingen, fordi den i stor grad handler om det å bli forelsket for første gang. Kjærlighetshistorien mellom Leon og Bendik, og følelsene dem imellom vil være gjenkjennelige for alle som har vært forelsket en gang. For eksempel når de holder hender, og Leon kjenner hjertet formelig pumpe ut av brystet og tenker:

– Det var godt… Hans hånd i min.

«Det er ikke lett å lyve. Like vanskelig som å si sannheten: Forelskelse. I en gutt.» 3

Meidells improviserte musikk bidro med et lydteppe til forestillingen som understrekte og viderebygget følelsene i fortellingen, og som brøyt opp opplesningen i korte pauser. Live-illustreringen ved Rysjedal ga næring til forestillingsevnen, og ga opplesningene fra boken et fysisk medium. Både musikk og illustrasjon var viktige for å gjøre Leons indre liv tydelig for publikum, og formidle kvalene han står i.

«Det er ikke lett å lyve. Like vanskelig som å si sannheten: Forelskelse. I en gutt.» 8

Totalt fikk 393 ungdomsskole- og VGS-elever med seg forestillingen i storsalen på Litteraturhuset. Flere av lærerne som deltok på forestillingen fremhevet at sammensetningen opplesning, musikk og improvisasjon er en annerledes måte for elevene å oppleve tekst på. Blant dem var Svein Arild Pettersen, lærer for 3. klasse ved Stabekk videregående skole:

– Det å få oppleve en tekst på denne måten, nemlig høytlesning akkompagnert av musikk og illustrasjoner, gir ikke bare elevene variasjon, men påvirker også sansene deres på en helt annen måte enn jeg ville klart i klasserommet mitt. Vi leser også sterke tekster som tidvis gjør inntrykk, men at elever gråter under lesingen er ikke akkurat hverdagskost.

Nora Eid Haugen, lærer for 3. klasse ved Hersleb videregående skole legger også vekt på at en forestilling er en annen måte å ta inn litteraturen på:

– Slike skolebesøk gir elevene andre inntrykk og nye perspektiv (…) På denne måten får de opplevd litteraturen som mer enn bare et rent studieobjekt – og så er det veldig fint å kunne avslutte skoleåret med en utflukt.

«Det er ikke lett å lyve. Like vanskelig som å si sannheten: Forelskelse. I en gutt.» 5

Litteraturhuset er glade for at forestillingen «Leons hemmelighet» kan bidra til å gi ungdomspublikummet et innblikk i dilemmaer skeive på deres egen alder står ovenfor, og slik gi de større forståelse for skeive liv.  Forestillingen ble initiert av Leser søker bok, og er muliggjort gjennom støtte fra Norsk Kulturråd og Sparebankstiftelsen.

Skeivt kulturår blir markert med arrangementer for publikum i alle aldre på Litteraturhuset. Arrangementer som løfter skeiv tematikk har lenge vært en viktig del av husets arbeid for inkludering og mangfold.

– Det særegne ved litteraturen som medium er at den gir en unik tilgang til andres erfaringer. Det å lese kan øke forståelsen og respekten for andre mennesker. Derfor er det viktig å formidle skeive fortellinger til majoritetsbefolkningen, øke forståelsen for skeive liv og bekjempe diskrimineringen som dessverre fremdeles eksisterer, uttalte daglig leder for Stiftelsen Litteraturhuset, Susanne Kaluza, ved lanseringen av programsatsningen tidligere i år.

 

«Det er ikke lett å lyve. Like vanskelig som å si sannheten: Forelskelse. I en gutt.» 14        «Det er ikke lett å lyve. Like vanskelig som å si sannheten: Forelskelse. I en gutt.» 15

«Det er ikke lett å lyve. Like vanskelig som å si sannheten: Forelskelse. I en gutt.» 16

Ingen arrangement