Høsten på Litteraturhuset 2Foto: Leyla Jeyte (Shire), Shelby Graham (Franzen), Catherine Hélie © Editions Gallimard (Ernaux), Baard Henriksen (Solstad) og Rafał Komorowski (Andrukhovytsj)

10. august 2022

Høsten på Litteraturhuset

Utenlandsbesøk, norske favoritter og aktuelle foredrag!

Høsten er straks over oss og vi gleder oss til nye bøker, forfattermøter og arrangementshøst på Litteraturhuset! Vi sparker i gang sesongen med besøk av selveste Annie Ernaux, et besøk som ble utsolgt omtrent umiddelbart da det ble lansert før sommeren. Litteraturhuset valgte derfor å flytte arrangementet ut av huset, og ser fram til fullsatt sal i Universitetets aula 17. august.

Men Ernaux er langt ifra den eneste populære forfatteren som besøker oss i løpet av høsten. Vi gleder oss til å ta imot både internasjonale forfatterstjerner og norske storfavoritter.
Trykk her for å få full oversikt over programmet.

 

15-årsjubileum og utenlandsbesøk

6. september kommer den ukrainske forfatteren Jurij Andrukhovytsj til Litteraturhuset. Hos oss møter han forfatterkollega Erlend Loe til en samtale om sin bok Moskoviaden og hva den kan si oss om ukrainernes blikk på Russland, og om Russlands blikk på dem.

Uken etterpå, 14. september, gjester den somalisk-britiske forfatteren Nadifa Mohamed Litteraturhuset. Mohamed er kjent for de prisvinnende romanene Svart mamba og I de tapte sjelers land, og i 2013 var hun med på Grantas liste over «Best Young British Novelists». Nå er hun Norgesaktuell med romanen Mannen fra Tiger Bay, om forbrytelser, straff og rasisme i rettssystemet. Hun møter Nazneen Khan-Østrem til samtale.

16. september er det Oslo kulturnatt og Litteraturhuset bidrar selvsagt til programmet! Vi får blant annet besøk av Caroline Criado Perez, som i sin bok Usynlige kvinner har undersøkt hvordan verden rundt oss i all hovedsak er bygd for «idealmannen», og hvilke konsekvenser dette får for kvinner – og for samfunnet som helhet. Perez gir oss denne kvelden en innføring i sitt prosjekt, før hun møter forfatterkollega Linn Stalsberg til samtale.

I høst er det 15 år siden Litteraturhuset åpnet dørene første gang, og i den anledning skeier vi ut med en tettpakket uke med besøk av fire stjerneforfattere:

19. september kommer endelig Sara Stridsberg for å snakke med Kjersti Skomsvold om dem som faller utenfor, om barndom, tap, makt og vold. Samtalen ble utsatt i fjor høst grunnet sykdom.

20. september kan vi invitere til samtale med den sørafrikanske forfatteren Damon Galgut. Galgut ble i 2021 tildelt Bookerprisen for sin roman Løftet, som mange norske lesere har oppdaget etter den kom ut i Johanne Fronth-Nygrens oversettelse i fjor. Galgut møter statsviter og artist Nosizwe Lise Baqwa til en samtale om den prisbelønte boka og om hvite privilegier i Sør-Afrika.

Allerede dagen etter, 21. september, kan vi invitere til nok et internasjonalt forfatterbesøk når den britiske poeten Warsan Shire gjester Litteraturhuset og Norge for første gang. Shire utforsker tema som oppvekst, svart identitet, migrasjon, familie og tro, og fletter ofte inn ord og fraser på somali i sine dikt. Hos oss møter hun forfatter av diktsamlingen Vitsvit, svenske Athena Farrokhzad, til en samtale om poesi og marginaliserte liv.

Sist, men ikke minst, 22. september kommer den amerikanske forfatteren Jonathan Franzen til Litteraturhuset! Franzen er særlig kjent for det norske lesende publikum for sin roman Korrigeringer. Hans nyeste roman, Korsveien, er et rikt familieportrett som tegner et bilde av et Amerika i forandring. Franzen møter Preben Jordal til samtale om romanen.

Den norske bokhøsten

Dag Solstad mener selv at det er rart at ikke flere ser at hans romaner handler om Gud. En som imidlertid har sett troen i Solstads bøker, er kritiker og forfatter Tom Egil Hverven som i sin essaysamling Å lese etter troen blant annet tar for seg Solstads forfatterskap. 24. august møter de to kritiker Even Teistung til en samtale om tro og motstand, gudsbegrep og litteraturens evne til å utforske de ytterste spørsmål.

2. september er det duket for en samtale om rasisme, identitet og det å høre til, når forfatter og poet Brynjulf Jung Tjønn gjester Litteraturhuset med sin nye diktsamling: Kvit, norsk mann. Tjønn møter redaktør av antologien Norsk nok, Mala Wang-Naveen, til samtale.

Fest

På Oslo kulturnatt 16. september vil det bli liv på huset når vi inviterer til samtale om og visning av The Rocky Horror Picture Show! Filmekspert Brita Møystad Engseth, skuespiller Petter Winther og forfatter Molly Øxnevad møtes til samtale om hvorfor de elsker denne kultfilmen over alle kultfilmer. Samtalen ledes av Vanja Ødegård. Ved selve filmvisningen er det ikke tillatt med vanngevær av hensyn til lerretet, men små vannpistoler ønskes velkommen!

I tillegg vil SALONG! med Sandra Kolstad starte opp igjen etter sommeren den 9. september. Vi inviterer alle til å komme å overvære inspirerende samtale, og gjerne selv ta mikrofonen fatt under åpen mikrofon i etterkant.

Saklig søndag om aktuelle tema

Man vil, som alltid, kunne komme på interessante foredrag på Saklig søndag høsten gjennom. 21. august vil Frode Fanebust holde foredrag om Aleksander Kielland-ulykken og 28. august vil Brasileksperten Torkjell Leira fortelle oss om Bolsonaros Brasil.

Foredragsrekken fortsetter i september: 4. september kommer Elisabeth Eide til huset med et foredrag om India og hindunasjonalismen, 11. september skal Ståle Wig fortelle oss om situasjonen i Cuba, 18. september kommer Anders Hammer til Litteraturhuset med et foredrag om radikaliseringen av Philip Manshaus, og 25. september holder Frank Rossavik foredrag om ytringsfrihetens vilkår i Norge. Helt i starten av oktober gjør vi klar for foredrag om foregangskvinnen Gina Krog ved forfatter Magnhild Folkvord.

 

Velkommen til høsten på Litteraturhuset!