BARNEPROGRAMMET HØSTEN 2022

8. september 2022

Barne- og ungdomsprogrammet høsten 2022

Arrangement som vekker leselysten og kunnskapsrike skolebesøk!

Barna er framtiden, som kjent, og derfor er det ekstra viktig for Litteraturhuset å ha et godt og bredt tilbud til barn og unge. Våre arrangement tar sikte på å øke lesegleden, vekke entusiasmen for litteratur og formidle kunnskap om ytringsfrihet og demokrati. Vi gleder oss til enda en høst med hyggelige familiearrangement, koselige fortellerstunder for barnehager og innsiktsfulle skolebesøk.

I tillegg fortsetter vi vår digitale satsning for barn og unge, både med en ny flerspråklig podkast, Verden rundt med eventyr, og med nye episoder av Borte i boka!

Familiearrangement

Vi sparker i gang høstsesongen med ønskereprise på Minilørdag! På lørdag, 10. september, kommer forteller Marianne Sundal og musiker Sofie Mortvedt for å fortelle historien om Minsten. Da vi hadde denne fortellerstunden sist ble den SÅ populær at vi nå har bestemt oss for å ha en ny runde. Vi gleder oss til et gjensyn med Minsten, fra boka Minsten er sint, skrevet og illustrert av svenske Mervi Lindman og oversatt til norsk av Astrid Haugen.

I høst blir Litteraturhuset 15 år. Dette skal vi feire på flere vis, men aller først kjører vi barnebursdag med flerspråklig fest! Lørdag 24. september inviterer vi til feiring med husforteller Jasdeep Kalirai Singh, forteller Miki Gebrelul og musiker Ibou Cissokho som skal fortelle eventyr på norsk, tigrinja og punjabi! Kom å bli med på feiringen, mer info og gratisbilletter finner du her.

Lørdag 15. oktober får vi besøk av forfatter Gro Dahle og illustratør Svein Nyhus. De kommer til Litteraturhuset for å lese, fortelle og tegne fra den aller nyeste boka si; Ikke! En bok om det gjenkjennelige fenomenet å bli passet på altfor mye!

Denne høsten åpner vi vårt fine barnerom Sjeherasad for barnefamilier på mandager 10–14. Under korona har vi bare kunnet ha rommet åpent for barnehager, men nå kan vi endelig ønske velkommen til alle igjen! Sjeherasad er i tillegg nyoppusset: Kom og sjekk ut det herlige klatrestativet og hopp i det fargerike puteamfiet!

Digitale tilbud

Litteraturhuset har siden 2020 produsert digitale videoer i serien Flerspråklig fortellerstund. I disse fortellerstundene får man fortalt eventyr på norsk og et annet språk – samtidig! Nå tar vi flerspråklig fortellerstund til podkastmediet, og utover høsten vil du finne flerspråklige fortellerstunder i podkasten Verden rundt med eventyr! Her vil også store og små få litt mer info om språket, og slik kan man bli litt bedre kjent med alle verdens språk. Hør podkasten her.

Det kommer selvsagt også nye flerspråklige fortellerstunder som video. Vi har allerede sluppet en ny på spansk og norsk med eventyret om Kyllerylle/Pollito Lito. Og i løpet av høsten kommer det også en fortellerstund på kvensk!

Litteraturhuset har også en leseglede-podkast for barn, Borte i boka! Gjennom karakterene Martin og Gnurre blir barna kjent med bøkene på en ny måte. Martin og Gnurre snakker MED bøkene, og ikke bare OM dem! I høst lanserer vi to nye episoder av podkasten.

Skolebesøk

Hvert år har Litteraturhuset tusenvis av skolebarn innom på besøk. Denne høsten har vi en bråte fine skolebesøk som både kan inspirere og gi dypere kjennskap til viktig tematikk. Se mer info om alle skolebesøkene her.

For 1.–2. trinn:
Forestillingen «Nosizwe fra her og der» om å ha røtter i Norge og Afrika, med Nosizwe Lise Baqwa og musiker Solo Diarra 26.–28. september.
Forfattermøte med Kari Stai om favorittene Jakob og Neikob 24.–26. oktober.

For 3.–5. trinn:
Forfatter- og illustratørmøte med Maja Lunde og Hans Jørgen Sandnes 19.–22. september om deres nye bok Kvitebjørn, en gjenskapning av det kjente og kjære eventyret «Kvitebjørn Kong Valemon».

For 6.–7. trinn:
Forfatter- og illustratørmøte med Nora Dåsnes 8.–10. november om hennes bok La skogen leve! og om klima- og miljøverntematikk.

For ungdomstrinnet:
Forestillingen «Blokk til blokk» av hip-hop-artistene og tekstforfatterne Jonathan «Boss» Castro og Don Martin 19. og 21. oktober.
Tegneserieskaper-møte med Charlotte Sandmæl, skaperen av serien Dragens Øye 31. oktober.
Skolebesøk om hatefulle ytringer og netthets 23.–24. november.

For VGS:
Skolebesøk om hatefulle ytringer og netthets 12.–13. oktober.
Forfattermøte med Alexander Kielland Krag 1.–2. november om hans bok Litt redd, bare og om tematikken ungdom og psykisk helse.

I tillegg legger vi opp til to digital-varianter av skolebesøkene for ungdomsskole og VGS om hatefulle ytringer og netthets. Litteraturhuset ønsker at så mange som mulig skal få ta del i samtalen rundt denne viktige og aktuelle tematikken, og har derfor satt opp digitalt tilbud for klasser som ikke har anledning til å være tilstede fysisk på huset.

Skolebesøkene er gratis for påmeldte skoleklasser, finansiert av Sparebankstiftelsen og BUFDIR.

Barnehagebesøk

Til barnerommet Sjeherasad kan forhåndspåmeldte barnehager komme på lesestunder gjennom hele året. Tilbudet er populært: Siden barnerommet åpnet i mai 2008 har over 90.000 barnehagebarn vært innom! Det er alltid en stor glede når barnehagene er på besøk, les mer om tilbudet her.

Tilbudet er gratis for påmeldte barnehager, finansiert av Oslo Kommune.

 

Velkommen store og små til Litteraturhuset i høst!

Mer program kommer.