Eventyrlig møte med stjerneforfatter- og illustratør! 1Foto: Litteraturhuset

28. september 2022

Eventyrlig møte med stjerneforfatter- og illustratør!

Kickstart på høstens skolebesøk med 2400 mellomtrinnselever på forfattermøter

Sist uke fylte leseglade 5.-7.klassinger storsalen på Litteraturhuset hele 12 ganger da forfatter Maja Lunde og illustratør Hans Jørgen Sandnes kickstartet høstens skolebesøktilbud med forfattermøter om deres nye samarbeidsprosjekt – praktboka Kvitebjørn.

Brøøøl!! Lyden av bjørnebrøl buldrer ut av lydanlegget mens Maja Lunde leser fra den dramatiske begynnelsen av boka hun har skrevet basert på eventyret om Kvitebjørn Kong Valemon.

Både Eira og bjørnungene ble foreldreløse den dagen…

Eventyrlig møte med stjerneforfatter- og illustratør! 3

Forferdede ansikter lyser mot scenen, men Lunde dveler ikke ved det triste lenge, og snart er elevene på skolebesøk tatt med videre til bortskjemte prinsesser, hekser, forbannelser, og ikke minst; fortellingen om den nysgjerrige fattigjenta Liv, og vennskapet med den hvite bjørne-prinsen Valemon.

Eventyrlig møte med stjerneforfatter- og illustratør! 2

Illustratør Hans Jørgen Sandnes forteller publikum at boka ble til etter at han og Maja Lunde fant ut at de hadde samme favoritteventyr som barn. Publikum kommer med et unisont WOW! når han viser tegningen han gjorde av kvitebjørnen allerede som 16-åring. Ja, det er åpenbart at Sande hadde talent fra en tidlig alder, og selv på barnebildene de viser frem, står han og tegner.
Mens jeg bare spiser is, som dere ser! ler Maja, og forteller videre at selv om hun ikke skrev bøker da, er det fantasien som alltid har vært drivkraften som får henne til å ville lage bøker, og oppfordrer alle i publikum til å bruke fantasien så mye de kan! Så kan de kanskje bli forfattere de også?

Tilbakemeldingene som har kommet fra skolene etter forfattermøtene tyder på at oppfordringen ble tatt til etterretning: F.eks Marienlyst melder om veldig inspirerte barn som kom hjem og insisterte på å gå på biblioteket, som ivrig gjenfortalte handlinga i Kvitebjørn, og en av dem vil nå bli forfatter.

Sandnes er også godt fornøyd med reaksjonene fra publikummet:

 De beste tilbakemeldingene kom spontant fra ungene, da de helst ville se og høre mer med én gang! Både foreldre og lærere sendte dessuten tilbakemeldinger etter forestillingen, og sa at ungene hadde blitt inspirert til å lage egne fortellinger. Det er den beste tilbakemeldingen vi kan få.

At det kan være utfordrende å formidle fra tegneserier, har Sande og Lunde løst til dels ved hjelp av tekniske hjelpemidler, til dels ved god formidling. Det er i forkant av skolebesøkene gjort et godt stykke arbeid med hvordan tegneserien vises fra scenen, med lydkulisser og effekter under lesing, livetegning som projiseres inn i rutene i boka, osv.

Eventyrlig møte med stjerneforfatter- og illustratør! 5

– Vi ønsker å inspirere til leselyst! forteller Sandnes. – I møtet med ungene har vi en unik mulighet til å ta dem med bakom boka, og skape en kulturopplevelse her og nå. Dette er jo ikke Netflix, men et levende møte mellom oss og leserne. Derfor tar vi ungene med inn i forestillingen, holder dialog med dem hele veien, og leker vi oss med alle virkemidlene vi har: høytlesing, musikk, animasjon, bildefortelling og live-tegning. 

Det å møte leserne og teste ut en helt fersk bok, var et ekstra spenningsmoment for de erfarne kunstnerne.

 Det er alltid spennende å se hvordan ungene reagerer, barn er ærlige, og derfor ekstra fint å se at de satt musestille, med åpne munner og runde øyne, mens jeg leste høyt, og at de fryktelig gjerne ville høre mer, forteller Lunde.

Eventyrlig møte med stjerneforfatter- og illustratør! 4

Over 2400 elever fikk med seg møtet med duoen, som har en travel høst både med lansering av prosjektet de har sammen, men også andre prosjekter på hvert sitt hold. Likevel tar de seg tid til å møte elevene i fire dager på Litteraturhuset.

Å få unger til å lese er noe av det mest meningsfylte jeg vet om, og særlig nå, som lesingen og boka er under press. Og jeg vet at både lese- og skrivelyst vekkes hos ungene gjennom personlige møter som dette. Derfor var dette noe jeg virkelig ville prioritere, forteller Lunde.

Vi er veldig glade for at vi gjennom støtten fra Sparebankstiftelsen DNB kan tilby en arena for nettopp de personlige møtene Lunde beskriver.

Skolebesøkene hos Litteraturhuset i Oslo er mulig takket være støtte fra Sparebankstiftelsen DNB. Til sammen får et sted mellom 14 og 17 000 elever et nært møte med ulike forfattere, illustratører og tegneserieskapere hvert år.