Litteraturhuset på Norgesturne!

22. september 2022

Litteraturhuset på Norgesturné!

Eventyrforteller Jasdeep på turné for å spre eventyr og leseglede for de minste.

– Helt siden jeg fikk høre om da min onkel syklet fra India til Norge, har jeg vært interessert i historier og eventyr. Jeg gleder meg til å legge ut på en slags omvendt Asbjørnsen og Moe-reise rundt i Norge og fortelle historier, både norske og fra andre deler av verden, sier eventyrforteller og barneromsansvarlig ved Stiftelsen Litteraturhuset, Jasdeep Singh Kalirai.

Når Litteraturhuset i høst fyller 15 år feirer vi nemlig med å ta turen ut av huset! På barnerommet har vi hatt fortellerstunder nærmere 100 000 barn. Nå beveger vi oss ut av huset for å møte barn fra Risør i sør til Kautokeino i nord.

I løpet av høsten vil Litteraturhusets dyktige eventyrforteller Jasdeep Singh Kalirai reise til utvalgte bibliotek over det ganske land. Jasdeep er en helt super forteller, med bakgrunn både som barneskolelærer og som programleder i NRK Super.

Fortellerturnéen tar først turen til Sørlandet og besøker bibliotekene i Lillesand, Kragerø og Risør 21.-23. september, før turen går videre til Finnmark er med bibliotekene i Alta, Lakselv, Karasjok og Kautokeino 4.-7. oktober.

– Som nasjonalt litteraturhus jobber vi med å spre litteratur over hele landet. I flere år har vi lagd digitalt innhold som er tilgjengelig for alle, både i form av digitalt program og podkaster spesielt laget for barn. Vi har også digitale skolebesøk, og skoleprogrammet vårt om hatefulle ytringer har så langt over 10000 påmeldte skoleelever fra alle landets fylker. Vi er veldig glade for nå også å kunne møte store og små fysisk rundt omkring i landet, og dele fine eventyr og leseglede, sier leder ved Stiftelsen Litteraturhuset Susanne Kaluza

Fortellerstunden vil gjøres i flere runder ved enkelte av bibliotekene og varer i ca. 20 minutter hver gang. I tillegg tilpasses fortellerstunden den enkelte gruppe: Hvis barna ønsker seg flere fortellinger etter en halv time, utvider Jasdeep gjerne med ekstra eventyr.

– Vi er så glade for samarbeidet med folkebibliotekene, og gleder oss til å møte masse nye barn rundt omkring i landet! Eventyrene er tidløse og passer for alle, og en glimrende måte å fenge barn og gjøre de nysgjerrige på historier og bøker, konstaterer Singh Kalirai.

Målgruppen for fortellerturnéen er i utgangspunktet barn i alderen 3–6 år, men vil passe for alle som elsker eventyr, sånn som Jasdeep, -og alle oss på Litteraturhuset.