Med hjertet i to land 1Foto: Litteraturhuset

30. september 2022

Med hjertet i to land

Artist og dramatiker Nosizwe Lise Baqwa og musiker Solo Diarra trollbinder de små på skolebesøk om å høre til flere steder

Som en del av vår NORAD-støttede satsning på Afrikansk litteratur, kunne Litteraturhuset denne uka invitere 1300 elever fra 1. og 2. trinn på den musikalske forestillingen Nosiwe fra her og der, av og med artist og dramatiker Nosizwe Lise Baqwa og musiker Solo Diarra.

Med hjertet i to land 3

Med hjertet i to land

De tar elevene med inn i boka Ashraf fra Afrika av sør-afrikanske Ingrid Mennen og Niki Daly, illustrert av Nicolaas Maritz. Boka viser en litt annen side av Afrika en den barn ofte får presentert i litteraturen, nemlig afrikansk byliv.

Med hjertet i to land 4

–  Er det noen som vet om noen ting som er typisk for byer? roper Nosizwe ut i publikum. Et hundretalls armer fyker i været, men ikke alle klarer å vente på tur, og ved siden av ting som busser, butikker og trafikk, dukker det opp en del kreative forslag:

Ost!

Kjegler!!

Ananas!!!

Bom sjakalakka! Jaaaa! roper Nosizwe tilbake. Ingen forslag er feil i dialogen mellom scenen og salen.

Med hjertet i to land 9

Gjennom musikk, dans, fortelling og lek formidler Nosizwe og Solo om det å høre til flere steder, på godt og vondt, om ulikheter, men også om alt det som ligner i Norge og i Afrika. Mange av barna i salen kan fortelle at de også er som Nosizwe, både fra her og der, med familie og hjertet i flere land. Noen får behov for å fortelle om savn og flukt og slektninger som er borte, og Nosizwe er tydelig påvirket av noen av samtalene når vi møter henne etter den siste av de 8 forestillingene hun har holdt denne uka:

Det har vært skikkelig fint, og hjertevarmende og overraskende, og morsomt. Barn som er seks-sju-åtte år er skikkelig kule og morsomme og ordentlig fri! Nå var det for eksempel en jente som ropte «du må`kke sove på jobben!!!» under scenen der jeg later som jeg sovner av nattasangen moren min pleide å synge til meg. Da var det veldig vanskelig å holde maska! Men også ganske sterke opplevelser, som da et barn fortalte om familien som måtte rømme fra hjemlandet. Barn har mye på hjertet, og her har de fått et ganske fritt rom til å fortelle. Masse fine inntrykk, og masse klemmer!

Med hjertet i to land 8

Tilbakemeldingene fra lærere og elever etter forestillingene vitner også om at møtene med Nosizwe og Solo har gjort inntrykk på både store og små.

Jeg er helt sikker på at barna sitter igjen med mye kunnskap om Afrika, meddeler lærer Hedda Sætre som var på forestillingen med 80 førsteklassinger fra Nordpolen skole.

Det var en nydelig forestilling som traff oss fra Nordpolen skole rett i hjertet. Vi er en skole med barn dra forskjellige land og Nosizwe gjorde det så naturlig og levende for oss.

Med hjertet i to land 7

Også lærer Karoline Haakaas Jaavall og hennes 2 klassinger fra Vindern er begeistret:

Engasjerende, og godt tilpasset målgruppa! Det var fint at elevene kunne komme med egne innspill underveis, og Nosizwe ledet publikum godt gjennom når de kunne snakke og når de skulle lytte.

Videre gir hun forestillingen plusspoeng for aktuell og flerkulturell tematikk:

 Jeg tror elevene fikk avklart noen ting om Afrika rent geografisk, og innblikk i spesielt likheter mellom Afrika og Norge. Mulig elevene føler seg nærere Afrika på et vis.

Litteraturhusets programsjef for barn- og unge, Camilla Kuhn forteller at skolebesøkene er et kjærkomment tilbud til skolene:

Det var mange som ville komme og møte Nosizwe og Solo, så i november vil det bli en dag med ekstraforestillinger. I tillegg vil vi strømme en forestilling til påmeldte skoler fra hele landet, forteller den glade prosjektlederen.

Da blir det nok ennå flere gode klemmer til Nosizwe, dansende sherroxføtter på gulvet og våte øyekroker hos oss voksne i salen. Det gleder vi oss til!

Forestillingen Nosizwe fra her og der er produsert av Litteraturhuset som en del av vår pågående satsning på afrikansk litteratur. Målet er å gi barn og unge i Norge større kunnskap om, og et mer bevisst forhold til, problemstillinger tilknyttet bærekraftsmål 5, 10 og 13 (om likestilling, ulikhet og klimaendringer) gjennom fokus på afrikanske stemmer og litteratur. Videre ønsker vi å utfordre og utvide den norske befolkningens forståelse av og kunnskap om Afrika, løfte nye afrikanske stemmer inn i den norske offentligheten og nå minoritetsungdom i Norge.

Satsningen er støttet av NORAD.