Senhøsten på LitteraturhusetFoto: Oda Berby (Lunde), Aschehoug (Louis), Nina Subin (Mengiste), Tine Poppe (Sveen), Alice Joulot (Diop), Ekko von Schwichow (Stepanova), Dirk Skiba (Thomsen) og Dan Petter Nergaard (Faldbakken).

14. september 2022

Senhøsten på Litteraturhuset

David Diop, Maja Lunde, Édouard Louis, Maaza Mengiste, Lars Petter Sveen, Maria Stepanova, Trude Marstein m. fl.

– Det er ofte i litteraturen at vi får den beste og mest inngående tilgangen til andre mennesker, andre samfunn og andre tider enn vår egen. Forfatterne på plakaten for senhøsten gjør oss alle på sitt vis til klokere og mer forståelsesfulle mennesker. Vi ser frem til å høste av deres kunnskap og innsikt i månedene fremover, forteller fungerende programsjef Åshild Lappegård Lahn.

Til Litteraturhuset i høst kommer både forfattere som øker vår forståelse for andre mennesker gjennom personlige narrativ, deriblant Lars Petter Sveen, Édouard Louis og Maria Stepanova, og forfattere som utforsker sentrale historiske og samfunnsmessige tema i sin litteratur, blant annet Maja Lunde, Trude Marstein, David Diop og Maaza Mengiste.

Norsk bokhøst

For omtrent et år siden sto Lars Petter Sveen foran fullsatt sal på Litteraturhuset, da han plutselig falt om og besvimte. Ett år senere står han fram med bakgrunnen for den plutselige besvimelsen gjennom boka Kunsten å stamme – uten at noen merker det. Sveen gjester Litteraturhuset på ny 12. oktober og møter Olaug Nilssen til en samtale om stamming, terapi og frykten for å bli avslørt.

Med høstens roman Drømmen om et tre fullfører Maja Lunde sin omfattende klimakvartett: En begivenhet i norsk bokhistorie. 26. oktober kommer Lunde til Litteraturhuset for en samtale med forfatterkollega Simon Stranger om kvartetten.

Matias Faldbakken er aktuell med ny roman, Stakkar, om fostergutten Oskar som en dag finner en utemmet unge i skogen. Den 9. november kan du se ham på Litteraturhusets scene i samtale med psykiater Finn Skårderud til om boka og om folkediktning, samtidssatire, ensomhet, traumer og menneskelighet.

Trude Marstein har skrevet boka Egne barn, om den største forpliktelsen i livet: barna. I anmeldelser har Marstein blitt rost for å være på vei mot et eget nivå i norsk samtidslitteratur. 30. november kommer Marstein til Litteraturhuset, og møter Selma Lønning Aarø til samtale om familiens irrganger og seriemonogamiets virkelighet.

7.-8. desember retter Litteraturhuset blikket mot det som vil bli framtidas litteratur-Norge: debutantene. For 16. gang inviterer Litteraturhuset til Debutantdager. To dager på rad presenterer etablerte forfattere sine ferske kollegaer og ønsker dem velkommen inn i forfattervarmen. Alle debutantene vil lese fra sine ferske tekster, kanskje er det her du hører din nye favorittforfatter for første gang?

Internasjonalt besøk og satsning på afrikansk litteratur

19. oktober besøker Maria Stepanova Litteraturhuset. Stepanova vokste opp i Sovjetunionens siste tiår i en russisk, jødisk familie som overlevde det forrige århundrets enorme omveltninger og utrydningsforsøk. På Litteraturhuset vil hun snakke om sin nye bok Til minne om minnet, om egen familie og om kjærligheten til historien.

Søren Ulrik Thomsen er en av dansk poesis ubestridte nestorer. Han har vunnet en lang rekke utmerkelser og hylles av norske forfattere som Jon Fosse, Vigdis Hjorth og Niels Fredrik Dahl. Den 2. november kan du overvære ham i samtale med Kjersti Bjørkmo om poesi og poetikk, psykiatri og et liv i skrift.

Fransk-senegalesiske David Diop ble kjent for norske lesere med romanen Om natten er alt blod svart, som han mottok den gjeve internasjonale Booker-prisen for i fjor. Nå er han norgesaktuell med romanen Slaveporten, og når han gjester Litteraturhuset 27. oktober, vil han snakke om å lage fiksjon av virkelige hendelser, og hvordan koloniseringen og slavehandelen i Senegal kan bearbeides litterært.

17. november gjester den etiopisk-amerikanske forfatteren Maaza Mengiste Litteraturhuset. Mengistes familie forlot Etiopia på 70-tallet, under den etiopiske revolusjonen, en hendelse som har vært viktig i Mengistes forfatterskap. Nå er det krig igjen, og Mengiste kommer til Litteraturhuset for en samtale med Sofi Oksanen om litteraturens rolle i å hjelpe oss med å forstå historien og vår egen samtid.

Franske Édouard Louis har rukket å innta en sentral posisjon ikke bare i fransk samtidslitteratur, men også langt utenfor landets grenser, og det før han i høst fyller 30 år. Louis har skapt mange minneverdige øyeblikk på Litteraturhusets scene tidligere, og 18.-20. november kommer han tilbake til Litteraturhuset for et tre-dagers program med utgangspunkt i hans forfatterskap og politiske og kunstneriske virke! Flere forfattere av nasjonalt og internasjonalt format vil delta når vi inviterer inn til minifestival. Fullt program for minifestivalen lanseres i oktober.

Ta scenen!

Høstsesongen av SALONG! med Sandra Kolstad ble sparket i gang 9. september og fortsetter med nye kvelder 21. oktober og 2. desember. I SALONG! kan man inspireres av innledende samtale med noen av Norges fremste kunstnere og formidlere, før man selv kan entre scenen og dele av sine tekster. Har du en tekst du vil dele? Ta turen!

14. desember går et av litteraturbransjens viktigste mesterskap av stabelen på Litteraturhuset: NM i Litteratur! Hvem blir norgesmestere i litteratur i 2022? Sett sammen et lag av dine mest litterære venner, ta turen for å utfordre vinnerlaget fra i fjor og kjemp om sjansen til å få navnet ditt inngravert i den gjeve vandrepokalen!

Saklig søndag

På Litteraturhuset kan du gjennom hele sesongen få med deg kunnskapsrike foredrag gjennom serien Saklig søndag. I oktober kan du høre historiker og forfatter Aage Syvertsen fortelle om Rinnanbanden 9. oktober, forfatterne Marte Kjær Galtung og Stig Stenslie fortelle om Xi Jinpings Kina den 16. oktober og den 23. oktober kan du høre mor og datter Kari L. Mogstad og Selma L. Mogstad Leraand i samtale med journalist Kjersti Kvam om når en spiseforstyrrelse rammer familien.

 

Velkommen til Litteraturhuset!