Rappere med utestemme treffer 800 elever rett i hjertetFoto: Litteraturhuset

28. oktober 2022

Rappere med utestemme treffer 800 elever rett i hjertet

Hip Hop artistene Don Martin og Jonathan" Boss" Castro møter ungdom på skolebesøk

– Hvis ingen skal snakke for oss, hvis ingen skal si noe bra om oss, så skal vi gjøre det sjøl, og vi skal gjøre det høyt og vi skal gjøre det hele tida. Uten å si unnskyld for at vi finnes.

De godt etablerte hip hop-artistene Jonathan «Boss» CastroDon Martin og Felipe Orellana Castro har hatt stor suksess med hip-hop forestillingen Blokk til blokk på Det Norske Teateret. Sammen med illustratør Andreas Iversen har de laget tegneserie basert på sceneproduksjonen, og nå har Jonathan Castro og Don Martin vært på Litteraturhuset og møtt over 800 elever fra ungdomstrinnet med bok og deler av forestillingen.

Rappere med utestemme treffer 800 elever rett i hjertet 1

Castro har lang erfaring med å drive hip-hop fritidstilbud for ungdom ulike steder i Oslo, og deler med Don Martin evnen til å opprette genuin kontakt med et ungt publikum, noe som la til rette for sterke møter i den fullpakkede Wergelandsalen.

Rappere med utestemme treffer 800 elever rett i hjertet 2

Rappere med utestemme treffer 800 elever rett i hjertet 3

I forestillingen forteller Don Martin og Castro sine historier og tar leserne med inn i blokka, bak musikken og tekstene sine. Det er en levende og tøff oppvekstskildring fra østkantoslo. Som Don Martin sier i forestillingen: Blokk til blokk handler om å komme dit du er, både på grunn av og på tross av.

Det er ingen tvil om at rapperne treffer en nerve både hos elevene og de voksne i salen.

Rappere med utestemme treffer 800 elever rett i hjertet 4

Denne musikken er jo en skattekiste for norskfaget, sier lærer Marius fra Kastellet skole da forestillingen er over. – Det er fint at elevene lærer om byen, forestillingen kan bidra til å ufarliggjøre en del av byen som mine elever ikke er så kjent med. De har de samme referansene, snakker likt, så det er mye likt. Likevel er det store forskjeller på øst og vest i Oslo.

Elevene er også fornøyde med det de har fått oppleve, og ikke minst i at artistene tar seg tid til å stå i døra og hilse på hver enkelt på vei ut. Det utveksles små tillitserklæringer, oppmuntringer og veldig mange fist-bumps.

Jeg likte hvordan de fortalte historien, forteller elev Adrian fra Sofienberg skole da de var på vei ut av salen. Kompisen hans Leonard var enig:

– Det var en veldig bra forestilling. Jeg tror det er mange ungdommer som kan kjenne seg igjen i det de snakker om.

Etter 2 intense dager, er Castro og Don Martin helt klare på at dette gav mersmak.

Det er veldig gøy å se engasjert ungdom, forteller Jonathan Castro da uka nærmer seg slutten. – Og her har vi jo fått lov til å bruse litt mer med fjæra og gå rundt i publikum og være litt ungdom selv. Gå tilbake til ungdomsskolen, det er jo det vi snakker om.

Rappere med utestemme treffer 800 elever rett i hjertet 5

Litteraturhusets programsjef for barn og ungdom, Camilla Kuhn forteller at interessen for forestillingen har vært massiv:

Det er tydelig at en forestilling som løfter fram fortellinger veldig mange ungdom kan identifisere seg med, har stort nedslagsfelt, og det var veldig mange som meldte seg på men som ikke fikk plass. Vi ble derfor enige med Don Martin og Castro om å ta en ny runde til våren. Det er bare å begynne å glede seg!

Vi er veldig glade for at vi gjennom støtten fra Sparebankstiftelsen DNB kan tilby slike gode forfattermøter for ungdom.

Skolebesøkene hos Litteraturhuset i Oslo er mulig takket være støtte fra Sparebankstiftelsen DNB. Til sammen får hvert år et sted mellom 14 og 17 000 elever et nært møte med ulike forfattere, illustratører og tegneserieskapere, og nå også hip-hop tekstforfattere!

Rappere med utestemme treffer 800 elever rett i hjertet 6