Tre dager med Édouard Louis 5Foto: Nina Subin (Mengiste), Fin Serck-Hanssen (Louis), Toni Härkönen (Oksanen), Robert Taylor (Hollinghurtst), Einar Falur Ingólfsson (Carson) og Patrice Normand (Eribon).

13. oktober 2022

Tre dager med Édouard Louis

Anne Carson, Sofi Oksanen, Alan Hollinghurst og Louis selv er blant gjestene når Litteraturhusets inviterer til tre dagers dypdykk i temaer som makt og vold, sorg og tap, homofobi og frigjøring.

– Jeg er beæret og rørt over at Litteraturhuset i Oslo organiserer dette symposiet. Det er ikke til å tro at alle disse fantastiske forfatterne som jeg beundrer sånn har takket ja til å være med, og det er enda vanskeligere å ikke si til meg selv at dette her er mer enn jeg fortjener. Så jeg vil være fylt av skrekkblandet fryd, sier Édouard Louis.

Franske Édouard Louis har rukket å innta en sentral posisjon ikke bare i fransk samtidslitteratur, men også langt utenfor landets grenser, og det før han i høst fyller 30 år. Inspirert av forfattere som Annie Ernaux og Pierre Bourdieu har han skrevet nakent og uredd om eget liv og familie, om klasseproblematikk, vold, rasisme, homofobi og frigjøring.

I år er Louis aktuell med tre utgivelser på norsk: En kvinnes frigjøring, Samtale om kunst og politikk og Forandre seg. Metode.

– Det er et stjernelag av internasjonale forfattere som kommer til Oslo for å dykke ned i temaer som klasseforskjeller, makt, vold, homofili, sorg og kjærlighet gjennom samtaler, foredrag og kunsterisk performance. Dette er noe vi har jobbet langsiktig med over flere år, så jeg er lykkelig for at vi endelig kan tilby dette stjernespekkede programmet til publikum, sier daglig leder ved Stiftelsen Litteraturhuset Susanne Kaluza.

Blant de internasjonale gjestene finner du Anne Carson, Sofi Oksanen, Maaza Mengiste, Didier Eribon, Alan Hollinghurst og Kristofer Folkhammar. Fra Norge deltar Sandra Kolstad, Ane Farsethås, Andreas Delsett og Linn Ullmann.

Se fullt program her.

– Vi gleder oss til å lytte til disse kloke stemmene, og håper publikum både får nye perspektiver på Louis’ virke og forfatterskap, og oppdager nye forfattere gjennom helgen, sier fungerende programsjef Åshild Lappegård Lahn som er kunsterisk ansvarlig for prosjektet.

Norge var blant de første landene til å oversette Louis’ bøker, og han har inspirert en rekke unge, norske forfattere.

–   Mest av alt gleder jeg meg stort til å fortsette det nydelige vennskapet med Litteraturhuset i Oslo, som i løpet av de siste årene har blitt et sentralt sted for min skriving og utforskning: Her presenterte jeg førsteutkastet til Hvem drepte faren min?, her har jeg fått sjansen til å gå i dybden på betydningen forfattere som Toni Morrison har hatt for meg og her kjenner jeg meg mer velkommen enn noe annet sted i verden. Det har blitt et tilfluktssted for meg, et sted for utprøvning, sier Édouard Louis.

Programmet starter på fredag når Louis holder et nyskrevet foredrag kalt «Manifest for arbeiderklassen» før han møter forfatter Andreas Delsett i samtale om undertrykkelse.

Sofi Oksanen og Édouard Louis vil snakke om skriving, politikk og makt med Ane Farsethås fredag, mens Louis og Alan Hollinghurst møtes til samtale med Kristofer Folkhammar om skeiv litteratur på lørdagen.

Forfatterne Maaza Mengiste, Didier Eribon og Alan Hollinghurst gir oss hver sine lesninger av ulike deler av Louis’ forfatterskap, og gjennom foredragene får vi også nye innblikk i deres egen skriving.

Søndag er det duket for en performance med nok en nyskrevet tekst av Édouard Louis, tekst av Anne Carson og musikk av Sandra Kolstad. Her er temaet er sorg og det å miste noen man står nær. Deretter møtes Louis og Carson til en ettersnakk ledet av forfatter Linn Ullmann.