Hør på teksten vol. 1 3

11. november 2022

Hør på teksten vol. 1

Raplyrikk i fokus med Deichman-samarbeid

Første sesong med Litteraturhusets arrangementsserie «Hør på teksten» er nå over, og vi er så utrolig stolte av resultatet! Det har vært tre engasjerende samtaler med noen av Norges største navn innen rap og hiphop, med fokus på tekstene de skriver og følelsene de berører.

«Hør på teksten» siktet på å løfte raplyrikken som litterær sjanger, og sette fokus på låtskriving og fortellekunst. Konseptet har reist på «turné» til Deichman-bibliotekene på Stovner, Lambertseter og Furuset, og de tre bibliotekene fikk hver sin samtale mellom musiker og intervjuer.

«Det var gøy å se publikum strømme til,» sier arrangementsansvarlig ved Furuset bibliotek og aktivitetshus, Mulan Friis. «Vi måtte til og med sette ut flere stoler for å gi plass til flere ungdommer…Det virket som ‘Hør på teksten’ er noe vi burde ha mer av.»

Hør på teksten vol. 1 5

Foto: Ayman Yassir, FUBIAK

Samtalen på Furuset var med forfatter og journalist Øyvind Holen og låtskriver og rapper Jonas Benyoub. Benyoub vant årets By:Larm-pris for “årets stjerneskudd”, og er en av Norges mest populære rappere i dag. Han delte raust og klokt om hvordan det var å vokse opp mellom kulturer, og hvordan finne sin egen i musikken.

En annen som delte fra tidlig i karrieren var Arif, som møtte dramatiker og jazzpoet Fredrik Høyer til samtale på Deichman Stovner. De to snakket åpent og ledig om inspirasjon og hvordan holde ved det som betyr noe i skrivingen.

Hør på teksten vol. 1 6

På Deichman Lambertseter møtte musikkjournalist Martin Bjørnersen den unge Tøyen-rapperen Siyabång til samtale. De to gikk gjennom teksten til låta “OKAY” og undersøkte sammenhengen mellom tekst og egenopplevde hendelser.

Hør på teksten vol. 1 7

Tusen takk til alle arrangementsverter og -planleggere ved Deichman Stovner, Deichman Lambertseter og FUBIAK! Vi gleder oss til neste samarbeid!

Vi vil gjerne også takke prosjektets kunstneriske råd, som bisto oss i sammensetningen av programmet. Med deres unike bakgrunner og erfaringer kunne de komme med nyttige ideer og tilbakemeldinger, slik at vi kunne velge de best egnede stemmene til dette prosjektet.

Rådet består av:

Nesteren Hasani er frilans kurator, og har jobbet som konseptutvikler og prosjektleder, blant annet for Deichman. Hun jobber til daglig som biblioteksjef for Ålesund bibliotek.

Jamshid Rashidi er programleder i PÅ EKTE Podcast, en podcast om musikk, minoritetskultur og representasjon.

Nosizwe Baqwa har markert seg som en tydelig stemme i norsk kulturliv og samfunnsdebatt. Hun er en sanger, skuespiller, dramatiker, kulturformidler og aktivist med mange hjertesaker.

Hør på teksten vol. 1 4

Foto: privat (Rashidi), Moe Chakiri (Baqwa) og privat (Hasani)

Vi takker alle for samarbeidet, og ser frem til en eventuell neste års utgave av «Hør på teksten»!