Litt redd ungdom og ikke-binær alv på skolebesøkFoto: Litteraturhuset

12. november 2022

Litt redd ungdom og ikke-binær alv på skolebesøk

1300 ungdom på forfattermøter med Alexander Kielland Krag og Cha Sandmæl

I månedsskiftet oktober/november fikk mer enn 1300 elever fra Oslo-regionen oppleve to spennende forfatterbesøk på Litteraturhuset. Mandag 31. oktober møtte tegneserieskaper Cha Sandmæl elever fra ungdomsskoletrinnet. Tirsdag og onsdag samme uke kom Aleksander Kielland Krag – forfatteren bak bl.a Norges første instagramroman – for å snakke for elever fra videregående.

Cha Sandmæl står bak fantasyserien Dragens Øye. Bøkene handler om Askealven Kha, som lever i et underjordisk samfunn og er utpekt som familiens framtidige overhode på grunn av hens sterke magiske krefter. Sandmæl snakket om det å skrive og tegne fantasy, og om å lage en medrivende fortelling for barn og ungdom med skeiv og ikke-binær hovedperson.

Litt redd ungdom og ikke-binær alv på skolebesøk 2 Litt redd ungdom og ikke-binær alv på skolebesøk 3

Det er tydelig at tegneserier slår an blant ungdomsskoleelever og at mange i salen tegnet selv. Derfor var det ekstra gøy med live-tegningen på storskjerm, der Cha viste hvordan hen arbeider fra skisse til ferdig tegneserietegning.

– Det ble en variert dag på Litteraturhuset med veldig mange flinke og engasjerte elever, og samtidig fikk jeg for første gang oppleve en negativ reaksjon på de skeive elementene i bøkene mine, forteller Cha Sandmæl etter besøket, der enkeltelever markerte motvilje ifm omtale av ulike kjønnsidentiteter. – Det siste ble en utfordring, men det beviste også hvorfor det er så viktig med skeiv litteratur, også for for barn og ungdom. Sandmæl hadde bl.a en gruppe elever fra Vetland skole og ressurssenter for hørselshemmede i salen, noe hun synes var en veldig positiv opplevlse.– Ja, klassen fra døveskolen var helt fantistisk og hadde veldig gode og engasjerte spørsmål. Det var min første presentasjon med tolk og jeg syns det gikk veldig bra!

Aleksander Kielland Krag hadde også engasjerende og viktige møter med leserne. Han snakket om forfatterrollen, om det å skrive en roman på Instagram, og om mental helse – som er temaet for boken Litt Redd bare. Boka forteller om Cornelius som har sklidd gjennom livet frem til slutten av videregående, hvor han plutselig opplever å få angst og plutselig blir én som har problemer.

Litt redd ungdom og ikke-binær alv på skolebesøk 1

Etter en av forestillingene kommer fire ungdommer frem til Krag og forteller at klassen deres ikke fikk plass, men at de hadde skulket skolen for likevel å komme og møte forfatteren og høre han snakke om boka.

– Vi er alle veldig glade i denne boka, den har blitt et skikkelig fenomen i vennegjengen vår fordi den har blitt et begrep som definerer angst på en måte. Det er mye lettere å si «Nei i dag er jeg litt redd bare» enn å gå rett ut og si sånn «I dag sliter jeg med angst.», forklarer Kira, én av de fire, mens venninnen Maja supplerer:

– En samtale kan være litt sånn: Hva skjer, jeg ser du er litt utafor? Og da kan man si: Jeg er litt redd bare i dag. Alle forstår hva det betyr, forteller hun. – Boka har gjort den umulige samtalen litt mer mulig.

Sjef for barne- og ungdomsprogrammet, Camilla Kuhn var godt fornøyd med uka:

Når ungdom på eget initiativ sniker seg inn på skolebesøk hos oss, viser det oss at behovet er stort og at vi treffer riktig, også for det av og til vanskelige ungdomspublikummet, forteller Kuhn. – Og så fint å få bekreftet at bøker fortsatt er relevante for de unge leserne!

Skolebesøkene er støttet av Sparebankstiftelsen.

Ettersom elevene vi snakket med hadde skulket for å komme til Litteraturhuset røper vi ikke hvilken skole de går på.