Når korona tar innersvingen på Jakob og Neikob…Foto: Litteraturhuset

3. november 2022

Når korona tar innersvingen på Jakob og Neikob…

…får 1800 glade småtrinns-elever overraskelses-forfattermøter på Litteraturhuset!

Sist uke skulle egentlig Kari Stai gjeste Litteraturhuset og ha skolebesøk for 1.-2. trinn med Jakob og Neikob-bøkene i tre dager. Dessverre ble hun forhindre av korona, så vi kastet oss rundt og inviterte et helt kobbel av fantastiske stedfortredere fra øverste hylle, som stilte opp på to dagers varsel!

Når korona tar innersvingen på Jakob og Neikob… 1

Mandag kom forfatter og skuespiller Veronica Salinas med billedboken Slem hun har laget med illustratør Camilla Engman, Bjørn F. Rørvik kom med Bukkene Bruse begynner på skolen, med illustrasjoner av Gry Moursund, og Elisabeth Helland Larsen kom med bøkene hun har laget om å være klovn, med illustrasjoner av Elbjørg Ribe og Marine Schneider.

Når korona tar innersvingen på Jakob og Neikob… 8 Når korona tar innersvingen på Jakob og Neikob… 3

På tirsdag holdt Hans Jørgen Sandnes tre forestillinger om og med Detektivbyrå nr 2, Krypto og mange av de andre bøkene han har enten tegnet eller skrevet eller begge deler, og til slutt holdt Hilde Hodnefjeld fortet på onsdag, med tre runder med forestillingen rundt den prisbelønte boka Uppsa.

Når korona tar innersvingen på Jakob og Neikob… 4 Når korona tar innersvingen på Jakob og Neikob… 6

Litteraturhusets programsjef for barn og ungdom, Camilla Kuhn forteller at det ble litt hektisk i kulissene da meldingen om Kari Stais frafall kom inn bare to dager før skolebesøkene for de yngste skulle gå av stabelen, men at det fort ble bestemt å finne erstatninger, slik at de mer enn 1800 påmeldte elevene likevel kunne få fine forfattermøter.

Og det er bare å bøye seg i støvet for de sporty barnebokforfatterne vi har her i landet, som kom oss til unnsetning. Etter bare noen timer hadde vi fått til denne fantastiske line-upen, og fikk laget en hel liten tredagers festival! forteller en hektisk Kuhn etter å ha takket siste forfatter for innsatsen på scenen, hvor hun også overbrakte takkegaver som passer ekstra godt for sporty forfattere; proteinsjokolader, Sportsdrikk og varierende grønnsaker. – Og så satser vi på å få besøk av Kari Stai og Jakob og Neikob til neste år. Det gleder vi oss til!

–  Det er klart vi stiller opp, ler Bjørn F. Rørvik og takker for blomkålhodet han fikk. – Å lese og opptre for en sal full av glade barn på Litteraturhuset er alltid meningsfullt!

Når korona tar innersvingen på Jakob og Neikob… 5

Også lærere og elever var storfornøyde, selv om de fikk møte andre forfattere enn opprinnelig planlagt. Og for noen ble det en ekstra fin overraskelse: Lærer på Bakås skole Maja Granum forteller at deres overraskelsesforfatter; Hans Jørgen Sandnes, var midt i blinken for elevene hennes:

–  Dette var veldig inspirerende for barna! Og vi var veldig heldige med Hans Jørgen, fordi vi har barn i klassen som har lest omtrent alle bøkene hans!

Lærer Margrethe Hellerud som hadde med seg 2.trinn fra Veitvet kan fortelle at forfattermøtet skapte masse engasjement:

–  Skolebesøkene kan også gi lesemotivasjon til elevene. Og i tillegg gir det mye sosial trening for de små å komme hit.

Skolebesøkene hos Litteraturhuset i Oslo er mulig takket være støtte fra Sparebankstiftelsen DNB. Vi er veldig glade for at vi gjennom støtten fra Sparebankstiftelsen DNB kan tilby en arena for gode møter mellom de som lager bøkene og de som leser dem.

Til sammen får hvert år et sted mellom 14 og 17 000 elever et nært møte med ulike forfattere, illustratører og tegneserieskapere.