Reisebrev fra fortellerturné 8

3. november 2022

Reisebrev fra fortellerturné

Eventyrforteller Jasdeep har hatt fortellerstund for over 300 barn på lokalbibliotek i det ganske land!

«Det har vært et eventyr i seg selv å få reise rundt og holde fortellerstund på noen av Norges mange flotte lokalbibliotek» forteller Litteraturhusets eventyrforteller Jasdeep Singh Kalirai.

I forbindelse med at Litteraturhuset i år fyller 15 år, valgte vi fremfor å feire oss selv å gi en gave til vårt minste publikum. Eventyrforteller Jasdeep besøkte sju bibliotek fra Risør bibliotek i sør til Kautokeino bibliotek i nord. Som i en slags omvendt Asbjørnsen og Moe-reise har han fortalt eventyr fra mange deler av verden på sin reise.

Turneen startet på biblioteket i Lillesand. Et idyllisk bibliotek, med flott utsikt, stor barneavdeling og eget frøbibliotek. Barne- og ungdomsbibliotekaren Jeanette Sødal Blomberg tok oss godt imot, og litt over 30 barnehagebarn kom for å høre Jasdeep fortelle eventyr.

Reisebrev fra fortellerturné 9

Deretter sto Kragerø bibliotek for tur. Biblioteket ligger i en stemningsfull gammel meierifabrikk og har bøker i flere etasjer med barneavdeling i underetasjen. Her møtte vi bibliotekar Anne Schulze som fortalte mye om alt det spennende Kragerø bibliotek har å by på, blant annet regelmessige litteraturkvelder for barnehageansatte. I Kragerø hadde over 30 barn møtt opp til fortellerstund, hvorav en god del ankom biblioteket i redningsvest – de hadde nemlig tatt barnehagebåten til fortellerstunden!

Reisebrev fra fortellerturné 1

Sist av Sørlandsbibliotekene var Risør bibliotek. Der hadde de en egen kinosal på huset, som denne dagen ble fortellersal! Bibliotekssjef Anita Vestervik innlosjerte oss og fortalte om programmet på Risør bibliotek – de har blant annet et vellykket fast arrangement: digital seniorbowling! Over 50 barn fikk fortellerstund av Jasdeep i kinosalen.

Reisebrev fra fortellerturné 3

På Finnmarksdelen av turnéen var Alta bibliotek først ut. Alta bibliotek er et innholdsrikt bibliotek med kjøkkenhage, gamingrom og mange arrangement på programmet. Vi ble godt tatt imot av barnebibliotekar Annelene T. Steine og bibliotekssjef Sonja-Kristin Granaas som fortalte om deres mange arrangement, som «Gaming og giflar», «Kviss og karaoke» og «Verksted og vafler». 95 barnehagebarn møtte opp for å høre Jasdeep fortelle. De heldige barna fikk også servert boller og saft på biblioteket.

Reisebrev fra fortellerturné 4

Dagen etter kjørte fortellerturnéen til Lakselv for å besøke Porsanger bibliotek og bibliotekssjef Espen Høybakken, som jobber på for å kunne tilby litteraturformidling i Lakselv og omegn. Blant tilbudet på biblioteket i høst var en samisk fortellerstund for barn. Det var høytidelig stemning når 70 stykk barnehagebarn kom til biblioteket!

Reisebrev fra fortellerturné 5

Så var det klart for fortellerstund på Karasjok bibliotek. Biblioteksjef Evy M. Guttorm fortalte oss om biblioteket og hvordan de jobber. Karasjok bibliotek er et lite lokalbibliotek hvor de besøkende kan finne alt de måtte ønske av samisk lokalhistorie, nye bøker, til og med låne ski og utstyr. Når Jasdeep besøkte biblioteket hadde 25 barneskoleelever møtt opp for å høre eventyr.

Reisebrev fra fortellerturné 6

Finalen for turnéen ble på Kautokeino bibliotek. Biblioteket ligger i et flott bygg sammen med det samiske nasjonalteateret og drives av biblioteksjef Mikkel Ole Johansen Eira, som står på for å tilby litteraturformidling til lokalsamfunnet. På Kautokeino bibliotek kom 17 barnehagebarn for å høre Jasdeep fortelle eventyr.

Reisebrev fra fortellerturné 7

«Det har vært en så takknemlig oppgave å besøke alle disse fine bibliotekene, hvor vi har blitt tatt enormt godt imot av de biblioteksansatte.» forteller kommunikasjonsansvarlig Aslaug Gaundal som bisto Jasdeep på turnéen.

«I Norge har vi helt fantastiske bibliotekarer som står på hver dag for å gi lokalsamfunnet sitt det absolutt beste tilbudet de kan. Det er mange enkeltpersoner som har imponert oss på denne turneen.» forteller Jasdeep.

Litteraturhuset jobber for å spre litteratur og leseglede i hele landet, med et særlig fokus på de områdene som ikke er dekket opp av et regionalt litteraturhus. For å få til dette samarbeider vi tett med folkebibliotek, blant annet med prosjektet «Direkte fra Litteraturhuset», hvor 60 lokalbibliotek får tilgang til å strømme utvalgte arrangement fra Litteraturhuset i sine lokaler, gratis. Flere av bibliotekene på fortellerturnéen har tidligere deltatt i dette populære strømmetilbudet. Daglig leder ved Stiftelsen Litteraturhuset Susanne Kaluza sier samarbeidet med bibliotekene er viktig for huset.

«Litteraturhusene har en god supplerende rolle til den viktige innsatsen bibliotekene gjør. Jeg er glad for det fine samarbeidet vi har, der vi kan inspirere og hjelpe hverandre, og sammen bidra til et skikkelig leseløft i Norge.» forteller Kaluza.