31. desember 2022

Høydepunkter fra 2022!

Året på Litteraturhuset oppsummert.

2022 har virkelig vært et innholdsrikt år for Litteraturhuset. Med skolebesøk med over 30 000 deltagende elever fysisk og digitalt, og store arrangement som Édouard Louis-festivalen og besøk av Nobelprisvinner Annie Ernaux rett i forkant av Nobelprisen, føles korona-årene som et fjernt minne. I denne saken kan du lese om årets høydepunkt på voksenprogram, barneprogram, på utleiefronten og digitalt.

Høydepunktene fra 2022! 20Signeringskø for Hanya Yanagihara.

Voksenprogrammet

For det voksne publikummet har vi laget variert program av høy kvalitet, både fysisk og digitalt, med norske og internasjonale forfattere. Som tidligere år har vi hatt forfattersamtaler med norske forfattere, blant annet Herbjørg Wassmo, Rune Christiansen, Linn Ullmann og Brynjulf Jung Tjønn. Vi har arrangert snikkikk på høstens bøker gjennom sommeren, og debutantdager for alle årets debutanter i desember. Vi har også fortsatt å strømme utvalgte arrangementer til folkebiblioteker rundt omkring i hele landet.

Høydepunktene fra 2022!Annie Ernaux i Universitetets Aula. Foto: Tale Hendnes.

 

Vi har hatt besøk av internasjonale storgjester som Annie Ernaux, Hanya Yanagihara, Andrej Kurkov og Jonathan Franzen, og viet en egen festival til forfatterskapet til Édouard Louis. Vi har fordypet oss i afrikansk litteratur, skeiv litteratur, og samisk matkultur og joiketradisjon, løftet sangteksten som sjanger gjennom Deichman-samarbeidet Hør på teksten, og satt fokus på norsk høyreekstremisme i en egen foredragsserie.

Høydepunktene fra 2022! 21Nøye lest bok får signatur. Hanya Yanagihara på Litteraturhuset.

Satsning på afrikansk litteratur

Gjennom året har vi satt fokus på afrikansk litteratur, i det som er det første av en fire-årig satsning. Målet er å løfte fram flere stemmer fra det afrikanske kontinent, og gi både barn og voksne i Norge mer nyansert kjennskap til Afrika og viktige globale spørsmål. Året begynte med en innledende foredragsserie med Tonje Vold, Marta Mboka Tveit og Stefan Helgesson, og i høst har det blitt forfattermøter med blant annet fransk-senegalesiske David Diop, britisk-somaliske Warsan Shire og Nadifa Mohammed, sør-afrikanske Damon Galgut og etiopiske Maaza Mengiste. I tillegg hadde vi et eget skolebesøk for barneskolen med tematikk knyttet til byliv i Sør-Afrika og vi har produsert en digital fortellerstund på tigrinja.

Høydepunktene fra 2022! 23
Nadifa Mohamed på Litteraturhuset.

Literature Beyond Borders

2022 var et begivenhetsrikt år for det internasjonale litteraturhus-samarbeidet Literature Beyond Borders. På våren sendte hvert av litteraturhusene to forfattere på reise til et annet av de samarbeidende litteraturhusene. Forfatterne Simon Stranger og Kathrine Nedrejord dro til de tyrkiske og kurdiske litteraturhusene, i det som var en givende utveksling på tvers av politiske grenser. Daglig leder Susanne Kaluza og prosjektleder Daniel Røkholt akkompagnerte Stranger på besøket, og fikk anledning til å møte våre samarbeidspartnere og se de helt spesielle utfordringene disse husene står overfor. Til Oslo kom tysk-polske Dagmara Kraus og kurdiske Eyşana Beravi til hver sin scenesamtale på Litteraturhuset.

Før jul ble den første Beyond Borders-antologien lansert på norsk, i form av nettsiden www.beyondborders.no.

Satsning på skeiv tematikk

I anledning Skeivt kulturår har vi hatt en større satsning på skeiv litteratur og kultur. Gjennom året har vi arrangert skolebesøk og lesestunder for barn, foredragsserie om skeive klassikere, Skeiv litteraturkjeller i samarbeid med SKOKS, og samtaler om The Rocky Horror Picture show og RuPaul’s Drag Race, etterfulgt av dragshow med Open Drag Stage. Vi deltok også på Minipride på Youngstorget.

Høydepunktene fra 2022! 13Litteraturhusets eventyrforteller Jasdeep Singh Kalirai i aksjon på Minipride på Youngstorget.

Barneprogrammet

I år har vi hatt skolebesøk-rekord med et publikum på mer enn 30 000 elever fordelt på 15 ulike produksjoner, hvor 3 av dem også har vært digitale tilbud til elever i hele landet. På scenen har vi hatt blant annet godt etablerte forfattere som Maja Lunde, Hilde Hodnefjeld, Nora Dåsnes og Bjørn Rørvik, nyere tilskudd som Cha Sandmæl og Alexander Kielland Krag, hip hop artister og tegneserieskapere Jonathan «Boss» Castro og Don Martin og mange fler. Vi har beveget oss gjennom temaer som krig, psykisk helse blant barn og ungdom, å tilhøre flere kulturer, miljøsaken, og ikke minst hatefulle ytringer på nett. I tillegg har vi hatt en rekke åpne arrangementer både fysisk og digitalt hvor vi har har feiret samisk nasjonaldag, skeivt kulturår, vårt eget 15. årsjubileum, laget julepynt, hørt fortellinger fra bibelen, blitt litt bedre kjent med Afrika og mye mer!

Høydepunktene fra 2022! 11Vinner av Nordisk råds pris for barne- og ungdomslitteratur, Nora Dåsnes, holdt skolebesøk for 6.–7. trinn.

I anledning vårt 15. årsjubileum tok også barneprogrammet turen ut av huset. Eventyrforteller Jasdeep Singh Kalirai la ut på turné og besøkte sju bibliotek fra Risør bibliotek i sør til Kautokeino bibliotek i nord: totalt fikk 300 barn høre Jasdeep fortelle eventyr! Turnéen er et ledd i Litteraturhusets arbeid med å spre litteratur og leseglede over hele landet.

Høydepunktene fra 2022! 17Eventyrforteller Jasdeep Singh Kalirai under eventyrstund i Alta.

Digitalt: Flerspråklig fortellerstund

I løpet av året har vi sluppet fem nye videoer i «Flerspråklig fortellerstund», et serie fortellerstunder hvor eventyr fortelles på to språk – samtidig. I 2022 har vi lagd eventyrstund på nordsamisk, tigrinja, urdu og spansk, og i tillegg en tidsbegrenset lesestund på lulesamisk. Årets fortellerstunder varer mellom 8 og 12 minutter, og totalt har de blitt sett 322 timer! Vi får mange tilbakemeldinger på de flerspråklige fortellerstundene, blant annet om at det er hyggelig for barn å høre eventyr på et språk de forstår (norsk) og samtidig på besteforeldrenes språk som de kjenner til. Som en kommentar uttrykker: «det handler om røtter».

Høydepunktene fra 2022! 12Eventyrstund på tigrinja og norsk! Miki Gebrelul fortalte på tigrinja, mens Litteraturhusets eventyrforteller Jasdeep fortalte på norsk.

Digitalt: Litteraturhusets podkaster

Litteraturhuset har sluppet en rekke podkastepisoder i 2022. Over 25 ulike samtaler og foredrag har blitt sluppet i Litteraturhusets podkast. Podkastene har blitt lyttet til av folk fra over hundre ulike byer og tettsteder i Norge. Vi har sluppet to sesonger av podkasten «Olaug og Aubert på Litteraturhuset» som i avslappet bokklubbstil anbefaler og diskuterer bøker utfra temaer som utroskap, klasse, Øst- og Vestlandet, vennskap og musikk. Marsvinet Gnurre og katten Martin har i hørespillpodkasten «Borte i boka» tatt lytteren med til både rakettoppskyting og vikingetida, sammen med forfattergjester.

Høydepunktene fra 2022! 16Fra innspillingen av «Olaug og Aubert på Litteraturhuset». Foto: Kristin Svanæs-Soot.

Digitalt: «Fantastiske verdener»

I 2022 har Litteraturhuset viet en egen videoserie til å løfte den norske science fiction- og fantasy-litteraturen. Gjennom året har vi produsert syv videoer, hvor Gro Dahle, Lars Petter Sveen, Ida Tufte Michelsen, Maria Dorothea Schrattenholz, Knut Nærum og Karstein Volle, Sara Johnsen og Tor Arve Røssland har snakket om bøkene sine, fantasifulle ideer og hvordan de blir til litteratur.

Høydepunktene fra 2022! 5«Det er i science-fiction de store spørsmålene tas opp» – Gro Dahle. Foto: Line Fresti (opprinnelig i farger).

Utleievirksomhet

Dette året har Litteraturhusets utleielokaler endelig blitt fylt med liv etter to rolige år med pandemi. Med nesten 100 utleiearrangementer i måneden har det ikke vært en stille time på huset, og det er akkurat slik vi vil ha det! For å nevne noe har Norsk PEN har fylt 100 år, Sakprosafestivalen har satt publikumsrekord og HL-senteret har hatt en strålende serie om 2-verdenskrig.

Høydepunktene fra 2022! 7

Fra Norsk PENs 100årsjubileum. Foto: Benyamin Farnam.

Nå ser vi frem til nye litterære høydepunkt i 2023!