Rykende fersk prisvinner lar skogen leve på skolebesøk 1Foto: Litteraturhuset

6. desember 2022

Rykende fersk prisvinner lar skogen leve på skolebesøk

1200 engasjerte 6. og 7. klassinger møtte Nora Dåsnes

Det føles dårlig! ropes det fra salen. – Kjipt! Tegneserieskaper Nora Dåsnes har stilt spørsmålet om hvordan det føles når de voksne ikke hører på de unge, og svarene hun får er entydige.

Bare noen dager etter at hun sto på scenen i Helsinki og tok imot Nordisk Råds barne- og ungdomsbokpris for tegneserieromanen Ubesvart Anrop er Nora Dåsnes på plass i Wergelandssalen på Litteraturhuset i Oslo. Denne gangen snakker hun om sin siste bok La skogen leve! som er en frittstående oppfølger til debutboka Ti kniver i hjertet fra 2020. Også i denne boka møter vi vennene Tuva, Linnéa og Bao. Mens Ti kniver i hjertet handlet om skeiv kjærlighet, er det miljøkampen som er temaet i La skogen leve! Det er en viktig historie om å være stor nok til å forstå hva som må gjøres, men for liten til å bli tatt på alvor.

Rykende fersk prisvinner lar skogen leve på skolebesøk

Dåsnes møtte over 1200 engasjerte elever fra 6. og 7. trinn, og elevene hadde en rekke spørsmål både om tegneserieromanen og forfatterlivet. Flere av barna kjente godt til Dåsnes forfatterskap og det var tydelig at både karakterene og tematikken fenget, og Nora fikk klare svar når hun stilte spørsmål om hva de unge tenkte om klimaendringer:

Det er at vi slipper ut co2 og jorda blir varmere og det blir vanskelig å bo mange steder på jorda. I Afrika og for isbjørner som trenger is, forteller en elev som har fått ordet.

Ja, men heldigvis er det fortsatt ting man kan gjøre, da, selv om det kan være vanskelig å bli hørt, særlig hvis man er ung, ja sånn som vi ser i boka, forteller Dåsnes. – Aksjoner, sivil ulydighet, som man kaller det.

Eller man kan gjøre som Nora Dåsnes selv; lage tegneserier. Dåsnes tar elevene med inn i prosessen med å bruke tegnede fortellinger som utrykksform. Hun viser f.eks hvordan fargebruk kan poengtere stemningen og følelsene til karakterene i boka, og forklarer hvordan valg av perspektiv i rutene hjelper henne til å styre fokuset til leseren og forsterke det hun prøver å formidle i hver rute. Og en heldig frivillig fra publikum får stå modell da Dåsnes tegner og viser viktigheten av et presist blikk og tegne det man ser og ikke det man tror man vet, illustrert gjennom å tegne forskjellen på hvordan man tenker at et par briller sitter på en nese – og hvordan de faktisk gjør det. Både den modige frivillige som ble hentet opp på scenen og tegneren selv får applaus fra et imponert publikum.

Lærer Marita Aasen på Skøyen skole forteller etter forestillingen at dette var midt i blinken for elevene hennes:

Mange av elevene her liker å tegne. Tydelig at de var oppriktig interessert, og fint at de kan få konkrete tips. I tillegg var det en fin kombo å snakke om teknikk og i tillegg fortelle en historie.

Rykende fersk prisvinner lar skogen leve på skolebesøk 2

Skolebesøkene hos Litteraturhuset i Oslo er mulig takket være støtte fra Sparebankstiftelsen DNB. Vi er veldig glade for at vi gjennom støtten fra Sparebankstiftelsen DNB kan tilby en arena for gode møter mellom de som lager bøkene og de som leser dem.

Til sammen får hvert år et sted mellom 15 og 20 000 elever et nært møte med ulike forfattere, illustratører og tegneserieskapere.