Vinteren på LitteraturhusetFoto: Gustav Bergman, Casey Nelson, Sarah Hartvigsen og Erika Hebbert (Kincaid i fri bruk).

10. januar 2023

Vinteren på Litteraturhuset

Bret Easton Ellis, Solvej Balle, Jamaica Kincaid, Zeshan Shakar og mange fler!

Bret Easton Ellis, Solvej Balle, Jamaica Kincaid er bare noen av de internasjonale stjernene du nå kan møte på Litteraturhuset. Sjekk hele programmet her!

– Det er en stor glede å få besøk av Nordisk Råds litteraturpris-vinner Solvej Balle. Med Om utregning av romfang-syklusen har hun etablert seg som en av de viktigste og mest nyskapende danske forfatterne i vår tid. Bøkene hennes utforsker på en tenksom og finurlig måte de helt grunnleggende, eksistensielle sidene ved å være menneske. Norske lesere kan glede seg til å bli bedre kjent med Balle når hun møter forfatterkollega Erlend Loe til en reflekterende og underholdende samtale om tid og eksistens, sier daglig leder for Stiftelsen Litteraturhuset, Susanne Kaluza.

En ny, innholdsrik sesong er på trappene på Litteraturhuset. I løpet av vintermånedene får huset besøk av store internasjonale forfatternavn som danske Solvej Balle, amerikanske Bret Easton Ellis, afro-karibiske Jamaica Kincaid, albanske Lea Ypi og svenske Lina Wolff.

– I disse mørke tider har vi valgt å bringe verden til Litteraturhuset! Vi kickstarter derfor 2023 med et mangfold av litterære og kunnskapsrike stemmer. At kult-forfatteren av American Psycho og provokatør Bret Easton Ellis kommer med ny roman for første gang på 13 år er en begivenhet og vi er svært glade for at han ville ta turen til Litteraturhuset for en samtale om seriemord og litteratur med Emma Clare Gabrielsen som samtalepartner. I tillegg returnerer Nobelpris-favoritt og feminist Jamaica Kincaid til Litteraturhuset for en samtale og morsrollen og identitet, mens albanske Lea Ypi har skrevet en unik oppvekstskildring av livet under kommunistisk diktatur, forteller Kaluza.

Programmet har også en rekke store norske forfattere på plakaten, eksempelvis vil Zeshan Shakar møte Mustafa Can til en samtale om generasjoner og avstanden mellom dem, i lys av Shakars siste roman i oppvekst-trilogien sin. Vintersesongen byr også på første kveld i en ny serie som setter fokus på nyskrevet norsk poesi: Poesikjeller.

I tillegg lanseres en ny lørdagsserie med blant annet Nick Shepherd og Amat Levin, som vil problematisere arven etter kolonitiden både nasjonalt og internasjonalt. Serien er en del av Litteraturhusets flerårige satsning på afrikansk litteratur, historie og samfunnsdebatt.

– Arven etter kolonitiden er for mange noe helt konkret og håndfast, det handler om hva slags språk barna dine får undervisning på, hva du får lære i historietimene, eller at levningene etter dine forfedre befinner seg i et europeisk museum og ikke i jorda. Her trenger vi mer kunnskap, og vi har derfor rigget en foredragsserie for alle som er nysgjerrige og ønsker å lære mer, forteller Åshild Lappegård Lahn, prosjektleder for Litteraturhusets satsning på afrikansk litteratur.

Internasjonale stornavn og norske mestermøter, dette er hele programmet på Litteraturhuset:

 

18. januar: Kok en bokorm: Restauranten vår, Kafe Oslo, smugstarter sesongen med en hyllest til Sigrid Undset. I samarbeid med Sigrid  Undset-selskapet har de smakt seg fram til en gastronomisk reise i Undsets ånd, og inviterer til en uforglemmelig aften med interessante hedersgjester og spennende formidling mellom rettene. Arrangementet ble lansert før jul, og ble raskt fullstendig fullbooket.

25. januar: Sesongåpning på Litteraturhuset med en samtale mellom to av Norges aller skarpeste og morsomste forfattere: Agnes Ravatn og Nina Lykke. De møter litteraturkritiker Bjørn Ivar Fyksen til en prat om bokbransjens irrganger, fjonge hytter, misunnelse og å irritere seg over andre. På grunn av stor interesse vil samtalen også bli video-overført til flere saler på huset.

1. februar gjester Lars Mørch Finborud Litteraturhuset. Finborud er aktuell med romanen Vi lider av sol, vi lider av regn, en oppvekstskildring med et detaljrikt Oslo som bakteppe. En som har lest Finborud med stor entusiasme, er forfatter og Oslo-innflytter Johan Harstad. De to møtes til en samtale om oppvekst, kunst, planter og ikke minst vårt kjære Oslo.

7. februar: Når forfatteren av kult-bøker som American Psycho og The Rules of Attraction gir ut en ny roman for første gang på 13 år, er det en begivenhet av de sjeldne. Bret Easton Ellis gjester Litteraturhuset 7. februar, og møter journalist og programleder Emma Clare Gabrielsen til samtale om hans nye roman Skår, dens selvbiografiske element og seriemordere i litteraturen.

15. februar kan vi ønske vinneren av Nordisk råds litteraturpris, Solvej Balle, velkommen til Litteraturhuset. Romansyklusen hun vant prisen for, Om utregning av romfang, beskrives som et mesterverk i dansk litteratur. Bli med når Balle møter forfatterkollega Erlend Loe til en samtale om Om utregning av romfang I og II, om tid, eksistens og å leve sammen.

1. mars får publikum et unikt innblikk i Albanias nyere historie når Lea Ypi gjester Litteraturhuset. Ypi er forfatter av boka Fri. En oppvekst ved historiens ende, hvor hun skildrer en oppvekst preget av politiske omveltninger: Før hun ble myndig hadde hun opplevd et kommunistisk regime og dets fall, nyliberalismen som overtok og en grufull borgerkrig. Ypi møter forfatter og tidligere politiker Marianne Marthinsen til samtale.

8. mars: På den internasjonale kvinnedagen 8. mars inviterer vi til samtale med den fremadstormende svenske forfatteren Lina Wolff. Wolff er forfatteren av storsuksessene De polyglotte elskerne og Kjøttets tid, og er nå aktuell med romanen Djevelgrepet, om å befinne seg i en voldelig relasjon, i psykisk og fysisk forstand. På Litteraturhuset møter hun forfatter og feminist Madeleine Schultz til samtale.

15. mars kommer Jamaica Kincaid tilbake til Litteraturhuset. Kincaid Kincaid er en av vår tids største forfattere av feministisk og postkolonial litteratur. I sitt forfatterskap har hun tematisert blant annet strukturell rasisme, utenforskap og mor–datter-forhold med høyt refleksjonsnivå. På Litteraturhuset møter hun journalist og bokhandler Ida Pallin Bostadløkken til en samtale om den nylig oversatte romanen Lucy, om identitet og tilhørighet.

22. mars: Zeshan Shakar har med bare tre romaner rukket å bli en av Norges mest populære og betydningsfulle forfattere. I De kaller meg ulven gir han et portrett av en far og en generasjon innvandrere som ikke lenger kjenner igjen det Norge de jobbet hardt for å tilvenne seg. Barna deres er blitt til voksne av en annen og fremmed art, og avstanden mellom generasjonene virker umulig å lukke. På Litteraturhuset møter Shakar Mustafa Can til samtale med en innledning av forfatter og VG-kommentator Shazia Majid.

Lørdagforedrag: Arven etter kolonitiden

4. februar, 18. februar og 11. mars: Vi gjør klar for en ny foredragsserie på Litteraturhuset: «Arven etter kolonitiden». Tre lørdager gjennom vinteren ser vi nærmere på noen av de konkrete sporene etter kolonitiden som fortsatt er med på å forme samfunnene vi lever i, og noen av de sentrale debattene som springer ut av dette.

Serien starter 4. februar med en samtale om kranier, kunst og kolonialisme med Nick Shepherd, Fadlabi og Ingrid Moe. Den 18. februar kommer mannen bak Instagram-kontoen @svarthistoria, Amat Levin til Litteraturhuset, for å fortelle oss om historiens mange hull og hemmeligheter. Serien avsluttes med et arrangement om språk og stillhet Dr. Hannah Gibson og Dr. Ida Hadjivayanis den 11. mars.

Poesikjeller og Salong!

17. mars: Litteraturhuset ønsker å sette fokus på nyskrevet norsk poesi gjennom en ny splitter ny serie på huset: Poesikjeller! Vi ønsker velkommen til første kveld 17. mars. Her vil forfatterne Sarah Zahid, Kjersti Bronken Senderud og Alexander Fallo lese høyt fra de nyeste diktutgivelsene sine. Poetene presenteres av forfatter, gjendikter og redaktør Endre Ruset. Få med deg det som rører seg i norsk poesi denne kvelden i Berner-kjelleren.

17. februar: Vi gjør også klar for en ny sesong av SALONG! Salongvert Sandra Kolstad er i mammapermisjon frem til sommeren, men forfatter og oversetter Anna Kleiva stepper inn som vikar! Vi gleder oss til nye kvelder med opplysende samtaler om kunstnerisk praksis, og til å høre hva publikum har skrevet siden sist under åpen mikrofon.

Saklig søndag

22. januar, 29. januar, 5.februar og 12. februar: Saklig søndag starter opp igjen etter juleferien med foredrag om språk, kjønn og makt med Helene Uri 22. januar. Uken etter kommer Hilde Østby til huset for å fortelle om ensomhet, fellesskap og hva som driver oss fra hverandre med utgangspunkt i sin nye bok Kart over ensomheten. 5. februar skal vi lære mer om mytenes plass i samfunnet når Terje Nordby gjester Saklig søndag. Og sist, men ikke minst, 12. februar kommer Asle Toje til huset og holder foredrag om utviklingen i Europa med utgangspunkt i Europatrilogien.

Saklig søndag arrangeres av Norli Litteraturhuset i samarbeid med oss på Litteraturhuset. Foredragene har gratis inngang, men det kan være lurt å hente ut gratisbillett for å være sikret plass: Salen bruker å fylles opp!

 

Velkommen til Litteraturhuset denne vinteren!