Ukrainsk filmskaper til Litteraturhuset 2Foto: fra filmen «The Earth is Blue as an Orange»

22. februar 2023

Ukrainsk filmskaper til Litteraturhuset

Iryna Tsilyk møter Åsne Seierstad til samtale

Den prisbelønnede ukrainske filmskaperen og forfatteren Iryna Tsilyk gjester Litteraturhuset i mars og skal samtale med Åsne Seierstad. Sikre deg billetter her.

– Vi er veldig glade for muligheten til å huse Iryna Tsilyk som både gjennom forfatterskapet og filmene løfter siviles skjebner i krig. Ikke minst er vi glade for å kunne gjøre dette besøket i samarbeid med våre kollegaer ved Paul Celan Literaturzentrum i Chernivtsi i Ukraina, forteller daglig leder for Stiftelsen Litteraturhuset, Susanne Kaluza.

Paul Celan Literaturzentrum har siden 2013 løftet ukrainske forfattere som tidligere har uteblitt fra den nasjonale sovjetiske og russiske kanon, samtidig som det uavhengige litteraturhuset har vernet om ukrainsk litteratur og kultur som helhet. Siden krigens utbrudd i februar 2022, har litteraturhuset fortsatt å holde foredrag og litterære samtaler, men har siden november måttet legge planene sine på is på grunn av utfordringer som stadige strømbrudd, ustødig telefonnett og mangel på rent drikkevann. Når de ikke lenger kan ha forfattere på scenene sine, sender de i stedet forfattere til de andre litteraturhusene, som Litteraturhuset i Oslo.

– Dette er en del av vårt større samarbeid «Literature Beyond Borders» der uavhengige litteraturhus går sammen om å løfte ytringsfrihet og frie forfatterstemmer, ekstra viktig i en tid der dette er under press i stadig flere områder. Samarbeidet inkluderer også tyske, tyrkiske og kurdiske litteraturhus, sier Kaluza.

Iryna Tsilyk er en prisvinnende filmskaper, forfatter, poet og oversetter, og medlem av Ukrainsk PEN. Hun har i femten år skrevet og produsert filmer, diktsamlinger og prosaverk om krig, eksil og utenforskap, med særlig fokus på krigens effekt på sivile. Siden krigens utbrudd har hun selv måttet befinne seg i varig eksil, uten mulighet til trygt å vende hjem til Kyiv.

14. mars kl. 18:00 skal Tsilyk møte forfatter Åsne Seierstad til samtale. De to skal snakke om Tsilyks dokumentar The Earth is Blue as an Orange (2020), om å arbeide i krigssoner, om forholdene for sivilbefolkningen og situasjonen i Ukraina. Deretter vil Litteraturhuset være vertskap for en visning av filmen.

The Earth is Blue as an Orange har vunnet mange priser for sin sterke regi og kinematografi, blant annet ved Sundance-festivalen i 2020.

Filmen handler om familien Trofymchuk, som siden 2014 har opplevd livet på frontlinjen av krig, med nærmest daglige bombinger, ustødig telefonnett, konstant vannmangel og strømbrudd. Likevel har familien valgt å bli boende, og har dessuten viet seg til sammen å lage en film om tilværelsen deres. Tsilyk bodde med familien i et år, og resultatet er en hjertevarm dokumentar om en families evne til å finne lysglimt og humor i en ellers blek hverdag.

– Jeg er alltid på utkikk etter grunner for å være optimistisk, har Tsilyk sagt om filmen. «Verden har gått til hundene, og vi trenger alle å bli forstått – tross krigen og pandemien, er det fortsatt ting å være takknemlig for. Det gjelder også denne familien. De vet hvordan nyte livet, til tross for at det faller bomber i nabogården».

I tillegg til å være filmskaper, er Tsilyk også forfatter og oversetter. Hun har utgitt flere barnebøker, diktsamlinger og prosaverk, og er blitt oversatt til mange språk. Eksil, hjemløshet og skammen som ligger i å ikke vende hjem er sentrale tema i Tsilyks kunstnerskap, også i essayet «One, two, three» publisert av forlaget Meridian.

Sikre deg billetter til samtalen mellom Iryna Tsilyk og Åsne Seierstad samt til filmvisning her.

 

Literature Beyond Borders er et internasjonalt samarbeidsprosjekt mellom litteraturhusene Kıraathane i Istanbul, Wêjegeh Amed i Diyarbakir, Literarisches Colloquium Berlin, Paul Celan Literaturzentrum i Chernivtsi i Ukraina med mål om å styrke litteraturen og forfatterens frie stemme. Samarbeidet jobber for å fremme de forskjellige språkområdenes forfattere og litteratur, utvikle nyskrevne tekster, utveksle forfattere på tvers av landegrenser og dele kompetanse. Med litteraturhusmodellen som verktøy har prosjektet som mål å styrke ytringsfriheten og tilgangen til bøker og kunnskap i områder den møter stort politisk press.