Hva skjer i Tyrkia nå? 1Foto: Gisle Oddstad

6. mars 2023

Hva skjer i Tyrkia nå?

Litteraturhuset med gratis foredrag om situasjonen i Tyrkia etter jordskjelvet

Hvordan vil tyrkerne stemme i det kommende nasjonalvalget? Hvordan er forholdene for kurdere etter jordskjelvkatastrofen og hvordan rammes ytringsfriheten?

Dette er bare noen av spørsmålene som tas opp i Litteraturhusets nye folkeopplysningsforedrag om Tyrkia og omegn. Vi går bak overskriftene og henter inn forfattere og akademikere som deler av sin kunnskap i ett innholdsrikt arrangement.

– Litteraturhuset har hatt et fokus på områdene Tyrkia og Kurdistan over flere år og samarbeider tett med Litteraturhuset Kıraathane i Istanbul og det kurdiske litteraturhuset Wêjegeh Amed i Diyarbakir. Tyrkia er et land mange nordmenn har et tett forhold til, og i dette arrangementet ønsker vi både å belyse den politiske situasjonen, hvordan katastrofen har påvirket ytringsfriheten og hvordan tilstanden for sivilbefolkningen er nå, sier Susanne Kaluza, leder ved Stiftelsen Litteraturhuset.

Onsdag 29. mars kl. 19.30 skal Nilas Johnsen og Pinar Tank holde hvert sitt foredrag om Tyrkia – om valget i juni, situasjonen etter jordskjelvkatastrofen og ytringsfrihetens kår. I tillegg vil vi digitalt høre fra hver av lederne for litteraturhusene Kıraathane og Wêjegeh Amed om hvordan de har taklet tiden etter jordskjelvene.

VG-journalist Nilas Johnsen har bodd tre år i Istanbul og er forfatter av boka Erdoğan. Tyrkias nye sultan. Han har nylig vært i Tyrkia og dekket jordskjelvet for VG. Foredraget hans tar for seg Erdoğans status hos den tyrkiske majoritetsbefolkningen frem mot valget.

Pinar Tank er seniorforsker ved PRIO, der hun særlig forsker på Tyrkias innen- og utenrikspolitikk med spesiell vekt på Midtøsten, kurdisk–tyrkiske relasjoner og demokratisering. Foredraget hennes tar for seg det østlige Tyrkia, forholdene i de kurdiske regionene og vilkårene for demokrati og ytringsfrihet i landet.

– Dette er to av Norges aller fremste stemmer innen tyrkisk politikk, og vi er utrolig glade for å la dem dele av kunnskapen sin her, nå som situasjonen i Tyrkia ser ut til å nærme seg bristepunktet, sier Kaluza.

 

Les mer om arrangementet her