Hvem har rett på en framtid?

21. mars 2023

Litteraturhuset løfter klimakamp i Afrika

Hvem har rett på en fremtid? Stort program og internasjonale gjester på Litteraturhuset i mai.

Den prisbelønnede forfatteren Tsitsi Dangarembga fra Zimbabwe og aktivisten Nonhle Mbuthuma og stjerneskuddet Masande Ntshanga fra Sør-Afrika gjester alle Litteraturhuset i mai.

– Disse internasjonale stemmene bruker både litteratur og aktivisme i kampen for en mer rettferdig verden. Dangaremba ble nylig dømt i Zimbabwe for å ha deltatt på en fredelig protest mot myndighetene i 2020, mens Mbuthuma har slåss mot gruvedrift i urfolksområder i Pondoland og vant over det australske gruveselskapet MRC i retten. Ntshanga ser på hvordan aphartheid formet og fortsetter å prege Sør-Afrika.  Vi er veldig glade for å kunne hente disse viktige stemmene til Norge for å lytte, samtale og lære, sier daglig leder ved Stiftelsen Litteraturhuset, Susanne Kaluza.

Se hele programmet for «Hvem har rett til en fremtid?» her

Tsitsi Dangarembga har vært en markant litterær stemme gjennom mer enn 30 år, romanen hennes Nervous Conditions ble kåret av BBC til en av verdens 100 viktigste bøker, og i februar ble hun tildelt Den Norske Forfatterforenings ytringsfrihetspris.

Dangarembgas trilogi om jenta Tambu har blitt moderne klassikere, og en ikonisk skildring av hjemlandet som begynner som kolonitidens Rhodesia og blir til det uavhengige Zimbabwe. Nå utgis første bok i serien på norsk gjennom en storsatsning av Forlaget Press. På Litteraturhuset møter Dangarembga sin etiopiske kollega Maaza Mengiste, selv forfatter av flere kritikerroste romaner om Etiopias nyere historie. Les mer om møtet her

Mbuthuma er miljø- og urfolksaktivist, og kjemper for å bevare naturen og urfolks rettigheter. Hun tilhører urfolksgruppen pondofolket, og lokalsamfunnet fryktet at det australske gruveselskapet som ville etablere seg i Pondoland ville rasere nærområdene der de skaffer frukt og grønnsaker, fisk og tradisjonelle medisiner. Mbuthuma kjempet og vant. På Litteraturhuset skal hun snakke med den samiske forfatteren, skuespilleren og aktivisten Ella Marie Hætta Isaksen. Les mer om samtalen her

– Hvordan skal urfolks rettigheter balanseres opp mot andre menneskerettigheter? Konflikter om hvem som har rett på landområder, har sitt utspring i tiden da kolonimakter og storsamfunn overkjørte urfolksgrupper. Det blir neppe færre av disse konfliktene framover, når presset øker på å skaffe mer ren energi og mineraler til fornybarsamfunnet. Hvordan kombinerer vi da kampen for klima og for urfolks rettigheter? Med Mbuthuma og Hætta Isaksens unike erfaring gleder jeg meg til å høre deres perspektiver på dette, sier Kaluza

I romanen Triangulum tar Masande Ntshanga i bruk elementer fra science fiction i en mesterlig skildring av hvordan apartheid og kolonitiden stadig former dagens Sør-Afrika, og hvordan lander takler en framtidig miljøkollaps.

– Ntshanga er en av Sør-Afrikas fremste nye forfatterstemmer. Han er ikke redd for å gå inn i landets samtid og fortid med et nytt og kritisk blikk, eller å blande sjangre i sin litteratur. Hans personlige foredrag om hvordan sci-fi-litteratur blir brukt til å kritisere maktstrukturer er virkelig noe å se fram til i en hendelsesrik mai på Litteraturhuset, sier Kaluza.

I tillegg til programmet Hvem har rett på en framtid, slipper vi nå flere andre arrangement for slutten av april og mai. Blant annet møte mellom dansk-samiske Maren Uthaug og kjønnsforsker Wenche Mühleisen om framtidsfabelen der kvinnene har makten, en kveld viet den litterære arven etter Holocaust, med besøk av Nordisk Råd-nominerte Joanna Rubin Dranger, Ingeborg Solbrekken og Mattis Øybø, og det blir ny SALONG! og åpen mikrofon med Anna Kleiva og gjest Amalie Kasin Lerstang. 

Se alle kommende arrangement i regi av Litteraturhuset her