Samisk og kvensk litteratur tar over på LitteraturhusetFoto: Forfattersentrum/Susanne Hætta, NORLA/Fartein Rudjord, Galago og Heidi Furre

7. mars 2023

Samisk og kvensk litteratur tar over Litteraturhuset!

I en hel uke fylles Litteraturhuset i Oslo med samtaler og foredrag om samisk og kvensk litteratur

– De siste ukers hendelser har vist oss at vi som nasjon ennå har en lang vei igjen å gå for å øke kunnskapen om og forståelsen for samisk kultur, språk og historie. Litteraturhuset har over flere år hatt et særskilt fokus på samisk litteratur og kultur, både for barn, unge og voksne. Nå utvider vi satsningen og fyller Litteraturhuset en hel uke til ende med samiske og kvenske/norskfinske forfattere, kunstnere og aktivister, sier Susanne Kaluza, leder ved Stiftelsen Litteraturhuset.

Festivalen «Alt dette er min heim – samiske og kvenske/norskfinske litteraturdager» starter mandag 17. april med en samtale mellom Nordisk Råds Litteraturpris-nominerte Ingeborg Arvola og forfatterkollega Tove Nilsen. Arvolas Kniven i ilden følger Arvolas kvenske formor Brita Caisa Seipajærvi.

– Ingeborg Arvola har skapt stor litteratur ut av en underkjent og underkommunisert del av Norges historie, og vi er så stolte over å åpne festivalen med henne. Den overveldende mottakelsen romanen har fått, både fra lesere og i form av priser og nominasjoner, viser at mange er nysgjerrige på tematikken, og ikke minst hvilken rolle litteraturen kan spille i å formidle historien fra nye perspektiver, sier Kaluza.

Festivalen vil løfte frem samisk og kvensk kultur gjennom en rekke ulike sjangre og formater. Blant annet vil Frank Jørstad og Teodor Jansen fra Kventeateret dele sine tanker om forestillingen Det usynlige folket, det blir filmvisning på Kunstnernes Hus av Ellos Eatnu / La elva leve, foredrag om historien til regionen, migrasjon og utbygging ved historieprofessor Einar Niemi, mens førsteamanuensis i historie Ketil Zachariassen skal snakke om fornorskningspolitikken.

Se fullt program her.

Legendariske Synnøve Persen, billedkunstner, poet og en av de som sultestreiket utenfor Stortinget i forbindelse med Alta-aksjonen, kommer. Det gjør også Mats Jonsson, som har høstet kritikerros for tegneserieboka Da vi var samer. M. Seppola Simonsen, Kjersti Anfinnsen og Aina Basso skal diskutere kvensk språk og språkløshet. I tillegg blir det musikk med DJ Saunasatan, samisk poesiopplesning og mye mer. Festivalen er støttet av Sametinget.

– Nordisk Råds litteraturpris sier i nominasjonen av Ingeborg Arvola at hun «holder fast i de som ofte blir glemt når historien om Norge skal fortelles». Det samme kan sies om flertallet av gjestene på denne festivalen. Hit kommer et utvalg av Norges og Sápmis fremste og mest spennende litterære stemmer – som vi vanligvis hører alt for lite til sør for polarsirkelen. De gir oss store kunstneriske opplevelser, og samtidig helt uvurderlige perspektiver for å forstå historien og kulturen til Norges urfolk og nasjonale minoriteter, sier Kaluza.

Ingen arrangement