Forbi det binære 1Foto: Kagge

27. april 2023

Torrey Peters til Litteraturhusets pride-program!

Se alt program for pride og forsommeren

Forfatteren bak den internasjonale suksessen Detransition, Baby, som tar for seg kjærlighet og foreldreskap i transmiljøet, kommer til Litteraturhuset i juni.

Amerikanske Torrey Peters har gjort brakdebut med boka Detransition Baby, den første romanen av en transkvinne som når bredt ut på de internasjonale bestselgerlistene. Romanen ble blant annet nominert til The Women’s Prize for Fiction, og blir hyllet for komplekse transkarakterer og for å tegne et sannferdig bilde av transmiljøet i New York.

– Torrey Peters er en viktig stemme innenfor skeiv litteratur akkurat nå, og er veldig relevant og opplysende lesning for majoriteten. Hun tegner et komplekst bilde av transmiljøet i New York, og går inn i de store eksistensielle problemstillingene transpersoner møter: Hvordan få til de enkle tingene, livet, kjærlighet, familie når transpersoner fortsatt møter en mur av hindringer, diskriminering og vold? Hvordan kan et godt liv se ut når man ikke passer inn i den boksen samfunnet forventet da du ble født? Dette er en ny forfatterstemme og et perspektiv jeg er veldig glad vi kan hente til Norge, sier daglig leder Susanne Kaluza ved Stiftelsen Litteraturhuset.

Tirsdag 30. mai kl. 19.00 møter Peters forfatter og litteraturkritiker Carline Tromp til samtale om kjønn, seksualitet, familie og å begynne på nytt. Dagen etter holder hun et foredrag om foregangsfigurer for transpersoner i litteraturen. Les mer om arrangementet her.

Besøket er del av Litteraturhusets satsning på skeiv litteratur og av årets Pride-program.

Hva er translitteratur?

Hvilke tradisjoner eller foregangsfigurer kan transforfattere identifisere seg med, spør Torrey Peters.

Onsdag 31. mai kl. 19.00 holder hun foredraget «Skrev Hemingway translitteratur?», hvor hun utforsker hva slags litterær tradisjon translitteraturen kan plasseres innenfor – om noen. I tillegg til Hemingway, vil foredraget være innom flere norske, mannlige forfattere som Per Petterson, Karl Ove Knausgård, og Lars Mytting. Les mer om foredraget her.

Juni på Litteraturhuset

Juni-programmet byr også på mange andre godbiter! 6. juni får Litteraturhuset besøk av den senegalesiske forfatteren Mohamed Mbougar Sarr, som skal samtale med Kathrine Nedrejord om romanen Menneskenes mest fordekte minne. Sarr ble i fjor tildelt den prestisjetunge Goncourt-prisen for romanen, som første afrikaner sør for Sahara. Les mer om samtalen her.

15. juni kommer Bjørn Hatterud for å snakke om den ferske boka Blokka på Bjerke, som tar opp tråden fra suksessen Mjøsa rundt med mor, og fortsetter Hatteruds utforskning av egen identitet og klassereise. Hatterud møter Tove Nilsen til samtale om Oslo-områder i endring, klasse, og hvordan en by fortsatt kan ha plass til de som faller utenfor A4-malen. Les mer om samtalen her. 

Det blir også liveinnspilling av podkasten «Olaug og Aubert på Litteraturhuset» med Olaug Nilsen, Marie Aubert og Jan Kjærstad som gjest, skeiv litteraturquiz med Runa Fjellanger og Caroline Ugelstad Elnæs som quizmastere, og siste Salong! før sommeren, med gjest Bård Torgersen og Sandra Kolstad tilbake som salongvert. Se alt kommende program her.

 

Sommerprogrammet på Litteraturhuset lanseres i slutten av mai.