Joyce Carol Oates (84) til Litteraturhuset 1Foto: Dustin Cohen

23. mai 2023

Joyce Carol Oates til Litteraturhuset

Nobelfavoritten Joyce Carol Oates kommer til Norge for første gang når hun i august besøker Litteraturhuset. Samtidig blir Oates’ hovedverk «De der» fra 1969 tilgjengelig på norsk.

Joyce Carol Oates er en levende legende med en enorm produksjon og et skyhøyt litterært nivå. At norske lesere endelig kan få høre henne fortelle om sitt lange skriveliv, sin teknikk og sin motivasjon er stort og noe vi har jobbet for i mange år, sier Susanne Kaluza, daglig leder for Stiftelsen Litteraturhuset.

Amerikanske Joyce Carol Oates (f. 1938) regnes blant verdens største nålevende forfattere, og blir hyppig nevnt som favoritt til Nobelprisen i litteratur. Siden debuten i 1963 har Oates gitt ut mer enn hundre bøker i de aller fleste sjangre, og med titler som Blond, Svart vann og Graverens datter har hun truffet både lesere og kritikere. Hun er blant annet vinner av the National Book Award, O. Henry Award, the National Humanities Medal og the Jerusalem Prize.

– Oates er en mester i å fortelle historiene til samfunnets mest sårbare, de som ikke har noen til å snakke for seg. Hun har vært tidlig ute med å skrive sylskarpt og direkte om temaer som kvinnediskriminering, rasisme, vold og sosial urett – temaer som stadig er like aktuelle, sier Kaluza.

Litteraturhuset i Universitets aula

Når Joyce Carol Oates kommer til Norge for aller første gang, er det for å besøke Litteraturhuset. Oates vil kunne høres i samtale med journalist og forfatter Karin Haugen om sitt omfangsrike og engasjerte forfatterliv. Litteraturhuset har lagt arrangementet til Universitetets aula for å sikre at flest mulig kan få med seg denne begivenheten.

Les mer og kjøp billett her

Oates har en egen evne til å treffe tidsånden i sine bøker. I hennes siste utgivelse, den bejublede psykologiske spenningsromanen Barnevakten (oversatt av Bente Klinge) skriver hun for eksempel om seksuelle overgrep og trakassering før MeToo.

I høst kommer også et av hennes hovedverk, romanen De der som opprinnelig ble utgitt i 1969, ut på norsk for første gang.

– Joyce er gjennom sitt forfatterskap både en skarp observatør og en kompromissløs samfunnskritiker. Selv sier hun at hun ser det som forfatterens plikt «å undersøke kildene til urett og å utforske konsekvensene av et politisk system og en kultur som utnytter og undertrykker, kvinner og minoriteter». Snart 60 år etter forfatterdebuten er hun fortsatt like produktiv og aktuell, dette blir et sjeldent innblikk i et imponerende og massivt kunsterliv, avslutter Kaluza.