SUPERHELTER, LEGENDER OG ØNSKEREPRISER 13

26. juni 2023

SUPERHELTER, LEGENDER OG ØNSKEREPRISER

Mer enn 10.000 barn og ungdommer har vært på skolebesøk på Litteraturhuset denne våren.

Litteraturhuset har skolebesøk for samtlige klassetrinn, og våre gratis tilbud er populære blant både elever og lærere.

Skolebesøk-sesongen 2023 startet sterkt med besøk av den svenske stjerneforfatteren Elias Våhlund som trollbandt 3. og 4 trinn med den populære serien Håndbok for superhelter. Hvordan lager man egentlig en serie? Hvor mange hus må en tegner tegne for å få fram en hel by? Og hva slags egenskaper trenger en superhelt?

SUPERHELTER, LEGENDER OG ØNSKEREPRISER

Uka etter fikk ungdomstrinnet et engasjerende møte med Inger Merete Hobbelstad som fortalte om de greske mytene og hvordan de lever videre i vår tid. «Engasjementet hennes mangler sidestykke» var dommen fra en av lærerne.

SUPERHELTER, LEGENDER OG ØNSKEREPRISER 3

Så var det duket for fortellinger om Jo. Forfatter og skuespiller Kristine Rui Slettebakken leste og fortalte om sin populære triologi, til stor begeistring fra elever fra 5. til 7. trinn. Temaene var forelskelse og vennskap. Og når er det egentlig greit å juge?

SUPERHELTER, LEGENDER OG ØNSKEREPRISER 8

I mars sto sakprosa på programmet for elever på videregående skole. Lill Salole leste og fortalte om sin bok Cross Cultural Kids, en strålende og viktig håndbok for ungdom som vokser opp med flere kulturer.

SUPERHELTER, LEGENDER OG ØNSKEREPRISER 5

I april hadde 5. til 7. trinn et spennende møte med Josef Tzegai Yohannes som motiverte med fortellinger om sin oppvekst og tegneserieuniverset Urban Legend. Dette besøket ble strømmet og tatt opp og tilgjengelig for publikum fra blant annet Mandal, Alta, Kristiansand og Kautokeino.

SUPERHELTER, LEGENDER OG ØNSKEREPRISER 9

Bare noen uker seinere ble det ønskereprise og gjensyn med Ragnar Aalbus bildebok Georg er borte, strålende formidlet for 1. og 2. trinn av fortellere Marianne Sundal og Torgrim Mellum Stene og musiker Sofie Mortvedt. «Nå har vi lest en hel bok sammen», sa Marianne når besøket var over.

SUPERHELTER, LEGENDER OG ØNSKEREPRISER 7

Deretter fulgte ønskereprise på et skolebesøk fra i fjor høst, nemlig Blokk til blokk for ungdomstrinnet. I fire dager begeistret rapperne Jonathan «Boss Castro» og Don Martin publikum med sin kombinasjon av litteraturformidling og konsert. «De gjør inntrykk på den riktige måten» sa en imponert lærer etter besøket .

SUPERHELTER, LEGENDER OG ØNSKEREPRISER 6

14. juni var det duket for sommerens siste skolebesøk, da elever fra Kuben videregående skole fikk møte et stjernepanel av unge Oslo-stemmer: poet Sarah Zahid, ungdomsbokforfatter Neda Alaei, debutant Oliver Lovrenski og rapper Plaza fra Undergrunn. Samtalen ble ledet av tegneserieskaper og Nordisk Råd-pris vinner Nora Dåsnes.

SUPERHELTER, LEGENDER OG ØNSKEREPRISER 11

Dette var et skolebesøk utenom det vanlige, det inngikk nemlig i programmet for feiringen av Kronprinsparets 50-jubileum, med jubilantene til stede i salen. Leder for Litteraturhuset, Susanne Kaluza, var takknemmelig for at Kronprinsparet valgte å bruke anledningen på å løfte frem den nye litteraturen og viktigheten av litteraturformidling for unge.

– Det dere skriver er med på å skape og forme et nytt Norge, et Norge av i dag, sa Kronprinsessen til forfatterne i sin tale. Besøket ble strømmet for påmeldte elever i Troms og Finnmark.

SUPERHELTER, LEGENDER OG ØNSKEREPRISER 12

Skolebesøkene hos Litteraturhuset i Oslo er mulig takket være støtte fra NORAD og Sparebankstiftelsen DNB. Til sammen får hvert år et sted mellom 25 og 30 000 elever et nært møte med ulike forfattere, formidlere, illustratører og tegneserieskapere.

Vi er veldig glade for at vi gjennom støtten fra NORAD og Sparebankstiftelsen kan tilby en arena for gode møter mellom de som lager bøkene og de som leser dem.

– Det er så fint å se hvordan litteraturformidling engasjerer og skaper leselyst, sier skolebesøkskoordinator Hilde Hagerup. – Reaksjonene fra elevene når de går ut døra etter et besøk hos oss bekrefter at det er viktig.

SUPERHELTER, LEGENDER OG ØNSKEREPRISER 10