Nyhetsbrev forhåndslansering nyhetsbrevmottakere 1Foto: Mark Pringle, Dustin Cohen, Simon Klein Knudsen og Nye’ Lyn Tho

8. august 2023

Høsten på Litteraturhuset: Forbudte bøker og historiske dypdykk

Joyce Carol Oates, Abdulrazak Gurnah, Thomas Korsgaard, Aleksandar Hemon og NoViolet Bulawayo er blant forfatterne som gjester Litteraturhuset i høst.

– Fra Vietnamkrigen til arbeiderlitteratur, fra boksensur til mytologisering av landssvikere, fra Karibien til Hekne i Gudbrandsdalen. Dette er bare noe av det du kan lære mer om på en stjernespekket og spennende høst på Litteraturhuset, sier leder Susanne Kaluza ved Stiftelsen Litteraturhuset.

Litteraturhuset åpner høsten på storslagent vis med besøk av to internasjonale stjerner: Amerikanske Joyce Carol Oates gjester Norge for aller første gang 15. og 16. august, og kan møtes i samtale med forfatter og journalist Karin Haugen 16. august, og et eksklusivt foredrag kvelden før, samt visning av dokumentarfilmen A Body in The Service of Mind tidligere samme kveld.

23. august kommer nobelprisvinneren i litteratur Abdulrazak Gurnah til Litteraturhuset, og møter forfatterkollega Leila Aboulela til samtale om å skrive om Øst-Afrika, om migrasjon og om muslimske liv. For de av vårt publikum som ikke bor i Oslo, strømmer vi samtalen til en rekke folkebibliotek rundt om i hele landet.

Historiske dypdykk

Utover høsten kommer en rekke internasjonale forfatterstemmer til Litteraturhuset med bøker som dykker ned i ulike historiske epoker. Bosniske Aleksandar Hemon er aktuell med romanen Verden og alt den rommer, der skuddene i Sarajevo danner utgangspunktet for en storslått historisk roman og homofil kjærlighetshistorie som skildrer et multikulturelt Europa i endring. Hemon møter John Freeman til samtale 13. september.

Nederlandske Ian Buruma ser nærmere på mytologisering av krigshelter og landssvikere i sin ferske bok Kollaboratørene, og møter forfatter og journalist Marte Michelet til samtale 5. september.

Det bor omtrent 25 000 mennesker med bakgrunn fra Vietnam i Norge i dag. Mange av dem flyktet selv eller er etterkommer av mennesker som flyktet fra Vietnamkrigen. Hvordan så Vietnam-krigen ut fra et vietnamesisk perspektiv? Ett svar får vi i Nguyễn Phan Quế Mais kritikerroste roman Fjellene synger, som blant annet bygger på intervjuer med en rekke veteraner og hennes egen familiehistorie. 4. oktober møter hun oversetter, journalist og kunstnerisk rådgiver ved Lillehammer litteraturfestival, Yukiko Duke til samtale på Litteraturhuset.

Zimbabwiske NoViolet Bulawayo har gitt ut to bøker og ble Bookerpris-nominert for begge. I den satiriske allegorien Den gamle hesten, tar hun utgangspunkt i hjemlandets nære historie og har skrevet en Animal Farm-inspirert skildring av eks-president Robert Mugabes fall, og om utfordringen ved å skape et demokrati i land som har slitt med krig og undertrykkelse. Hennes første bok Vi trenger nye navn handler om migrasjon og identitet og følger en gjeng barn som lever i slummen i Zimbabwe, og hva som skjer når den ene flytter til en tante i Amerika. 12. september kommer Bulawayo til Litteraturhuset og møter poet og skribent Priya Bains til samtale.

20. september dykker vi ned i historien til multikunstner Nils-Aslak Valkeapää, også kjent som Áillohaš, som markerte seg tydelig gjennom både billedkunst og fotografi, dikt og joik. Forfatter Sigbjørn Skåden, musiker Sara Marielle Gaup Beaska og forfatter og kurator Lars Mørch Finborud møtes til samtale om Sápmis store sønn.

Et litteratur-historisk dypdykk blir det også 22. august når litteraturhistoriker Denise deCaires Narain gir en innføring i to av Karibias fremste forfatterskap, Jean Rhys og Jamaica Kincaid, som begge har skrevet med utgangspunkt i klassikeren Jane Eyre. deCaires Narain er en internasjonal forsker og dosent på postkolonialistisk litteratur, emeritus fra Universitetet i Sussex og har undervist blant annet på Universitetet i Barbados og ved University i Guyana.

Minner og skjebnetro

Danske Thomas Korsgaard har hatt massiv suksess i Danmark med roman-trilogien om Tue som vokser opp i fattigdom og omsorgssvikt i en arbeiderklassefamilie på den danske landsbygda. 24. august kommer han til Litteraturhuset og møter forfatterkollega Vigdis Hjorth til samtale om oppvekst, fattigdom og om å skrive tett på eget liv.

En av fjorårets mest markante norske bøker var Mazdak Shafieians Skinnende døde, som blant annet ble nominert til Kritikerprisen. Her skildrer Shafieian en liten gutt som vokser opp i Iran under krigen med Irak, og som drives på flukt etter en levelig framtid. Flukt og barnets blikk står også sentralt i Pedro Carmona-Alvarez’ nye roman, Chiquitita. I romanen følger vi et barn som flykter fra Latin-Amerika med foreldrene sine og dreier seg rundt traumer, vold og tidens gang. 30. august møter de to kritiker Kaja Schjerven Mollerin til samtale.

I høst kommer ikke minst den etterlengtede siste boka i Lars Myttings trilogi fra Hekne i Gudbrandsdalen. I Skråpånatta knyttes trådene fra de tidligere Søsterklokkene og Hekneveven sammen, og profetiet fullbyrdes. Mytting møter forfatterkollega Marie Aubert til samtale 27. september.

Forbudte bøker

Vi tenker gjerne at bokforbud er noe som tilhører fortiden, men saker mot forfattere som Salman Rushdie og Ahmet Altan er tydelige påminnere om at litteratur forbys og undertrykkes på utallige skjulte og åpenlyse måter – også i dag.

I en foredragsserie i høst vil Litteraturhuset undersøke krysningspunkter mellom kunst og makt gjennom både dagsaktuelle og historiske hendelser og debatter. Først ut er historiker og forfatter Ian Buruma, som 6. september vil gi en innføring i hvordan sensur har formet politikk og kunst i både øst og vest. Gjennom høsten blir det deretter foredrag om temaer som moralsensur ved Trond Haugen 9. september, om politisk sensur ved Kjersti Løken Stavrum 23. september, om tegneserier og karikaturer ved Erle Marie Sørheim 30. september, om LHBT-litteratur som omgikk sensur ved Rebecca Scherr 21. oktober, før serien avsluttes med et blikk på sensur av barnelitteratur, ved Nisrin Barkouki 28. oktober. Les mer om serien og de enkelte arrangementene her.

I tillegg er det duket for en rekke søndager med kunnskapspåfyll: Aage G. Sivertsen tar oss med til Cuba 20. august, og 27. august gir Andreas Liebe Delsett oss fortellingen om de som sikret et oljefritt Lofoten. Roar Løken har undersøkt Norges rolle i kolonitid og slaveri, og gir oss et innblikk 3. september. Espen Ytreberg serverer oss hvalfangstens historie 10. september, mens Eva Joly og Nina Witoszek den 17. september spør om vi nordmenn er for naive.

Onsdag 13. september markerer vi slutten på en æra når magasinet Freeman’s legger inn årene etter 10 år med nye litterære stemmer fra hele verden. Det blir taler og opplesninger ved blant annet redaktør John Freeman, og bidragsytere som Aleksandar Hemon og Johan Harstad, før Hemon tar på seg DJ-hatten og snurrer plater.

Fredag 15. september deltar Litteraturhuset tradisjonen tro på Oslo Kulturnatt. I år er det duket for feminist-battle: Hvem var egentlig kulest av kvinnesakskvinnene Aasta Hansteen og Katti Anker Møller? De som tar opp kampen er Marta Breen og Hege Duckert, som står bak hver sin ferske biografi, og de som avgjør er publikum, ved avstemning!

Senere samme kveld kan skrivespirer få inspirasjon under høstens første SALONG, der Sandra Kolstad snakker om skriving i ulike formater med billedkunstner og forfatter Jim Særnblom før mikrofonen skrus på for alle som vil dele egne tekster.

 

Velkommen til Litteraturhuset i høst!