30 years after MandelaUlli Michel/REUTERS/Adobe Stock

30 år etter Mandela

bookmark

Njabulo Ndebele og Koleka Putuma om Sør-Afrika

tirsdag 11. februar 2020, kl. 19:00 til kl. 20:30

Sal: Wergeland

Arrangør: Litteraturhuset

Inngang: Billett

Priser: Ordinær 100,-Student 70,-

Oppdatert tirsdag 30. november 2021, kl. 09:26

09:26

Samtalen er nå tilgjengelig som podkast!

Nelson Mandela, hånd i hånd med kona Winnie, på vei ut fengselsporten, begge med neven knyttet i hilsen til folket. Den 11. februar er det nøyaktig tretti år siden Nelson Mandela slapp ut av fengsel. Da apartheidregimet falt, gikk Mandela inn for tilgivelse som strategi. Slapp de ansvarlige for apartheid for lett unna? Hva skjedde med Mandelas visjoner for regnbuenasjonen – hvor står Sør-Afrika i dag?

Njabulo Ndebele vokste opp under apartheid og er en av Sør-Afrikas ledende forfattere og intellektuelle. Han er tidligere viserektor ved University of Cape Town, forfatter av skjønnlitteratur og sakprosa og kanskje mest kjent for den banebrytende boka The Cry of Winnie Mandela, der han blander essay og roman, fakta og fiksjon på en måte som evner å si noe vesentlig om et mye oversett aspekt ved frigjøringskampen, nemlig kvinnenes stilling.

Koleka Putuma er født i 1993, og dermed tilhører hun generasjonen som i Sør-Afrika kalles «Born Free». I debutdiktsamlingen Collective Amnesia, en av de mest oppsiktsvekkende og kritikerroste debutene på flere år, kan man ane sinne og frustrasjon over svekne løfter og et land hvor idealet om en regnbuenasjon langt fra er oppfylt.

Tok apartheid egentlig slutt? Hør Putuma og Ndebele i samtale med kulturjournalist Elise Dybvig om Sør-Afrika i skyggen av Mandela.

Ingen arrangement