Slam og poesi fra Sápmi 1Foto: Kimberli Mäkäräinen (Partapuoli), Árvu/Sametinget (Lifjell) og privat (Vuolab)

Fremføringer fra Sápmi

bookmark

Med Sara Vuolab, Ánná Káisá Partapuoli, Ole-Henrik Lifjell og Lill Tove Fredriksen

fredag 21. april 2023, kl. 20:00 til kl. 21:00

Sal: Berner (u. et)

Arrangør: Litteraturhuset

Inngang: Billett

Priser: Ordinær 70,-

Hva skriver den nye generasjonen samiske kunstnere om? Denne kvelden fyller vi Berner-kjelleren med fremføringer fra tre unge, skrivende kunstnere med samisk tilknytning. Forfatterne presenteres av Lill Tove Fredriksen, som er førsteamanuensis i samisk litteratur ved UiT.

Sara Kristine Vuolab (f. 1995) debuterte i 2019 med den nordsamiske diktsamlingen Gárži (Trangt), som tematiserer psykiske utfordringer og spiseforstyrrelser. Samlingen ble tildelt Tabuprisen 2021 og Samerådets litteraturpris 2022, og nominert til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2022. Vuolab er fra Karasjok, er utdannet tannpleier og har gått forfatterstudiet til SGS (Sámi Girječálliid Searvi / Samisk forfatterforening).

Ánná Káisá Partapuoli (f. 1994) er forfatter og slampoet, og henter inspirasjon til sine tekster fra det samiske livet. Hun er opptatt av å løfte det samiske språket og spesielt den tornesamiske dialekten, og bruker gjerne kunsten til å løfte politiske saker. Hun ble kåret til Årets unge kunstner av Riddu Riđđu i 2018, som resulterte i forestillingen «We didn’t cross the border. The border crossed us» året etter.

Ole-Henrik Bjørkmo Lifjell (f. 1994) er musiker, skuespiller, dramatiker og danser. Han er særlig aktiv som artist under navnet ÅVLA (sørsamisk for Ole/Ola), og sto for den samiske versjonen av BlimE!-sangen 2022. Med teksten «Jakseme mieresne/Innen rekkevidde» var han en av vinnerne av «Sápmi forteller», en skrivekonkurranse utlyst av Det samiske nasjonalteatret Beaivváš og Dramatikkens hus. Han jobber også som politiker, har vært leder i Sametingets ungdomspolitiske utvalg (SUPU), og sitter nå som representant på Sametinget.

Arrangementet er støttet av Sametinget.