Plutselig samiskIllustrasjon fra Da vi var samer, av Mats Jonsson.

Plutselig samisk

bookmark

Mats Jonsson og Nora Dåsnes

torsdag 20. april 2023, kl. 20:00 til kl. 21:00

Sal: Berner (u. et)

Arrangør: Litteraturhuset

Inngang: Billett

Priser: Oridnær 120,-Student 70,-

I voksen alder oppdager Mats Jonsson at han stammer fra en skogssame-slekt i Malå-traktene, noe familien aldri har snakket om. I den grafiske romanen Da vi var samer beskriver han arbeidet med å nøste i egen familiehistorie, og samtidig i den samiske historien i Sverige.

Da vi var samer (til norsk ved Rune Rogndokken Moen) er en storslått slektskrønike om identitetsberøvelse og skam, og et omfattende verk om den svenske statens målrettede politikk for å fortrenge de samiske gruppene, et bevisst kulturelt folkemord. Men det er også en dypt personlig fortelling om å gjenoppdage skjulte sider av egen familie og skulle finne seg til rette i en ny identitet.

Mats Jonsson er forfatter av en rekke kritikerroste selvbiografiske grafiske romaner, og har som uttalt mål å skildre hele livet sitt i grafisk romanform. Han skriver også barnebøker og tegner regelmessig i avisa Arbetet. Da vi var samer fikk stor oppmerksomhet i Sverige, og ble nominert til Augustpriset 2021.

På Litteraturhuset møter Jonsson forfatter og illustratør Nora Dåsnes. Hun mottok nylig Nordisk Råds barne- og ungdomslitteraturpris for sin grafiske roman Ubesvart anrop. Nå møter hun Jonsson til en samtale om å fortelle i bilder, om familiehistorie, kulturelt folkemord, og om å være nysame.

Samtalen er støttet av Sametinget.