Annet hvert sekund

Annet hvert sekund

bookmark

Plateslipp med Hege Tunaal

tirsdag 17. oktober 2017, kl. 20:00 til kl. 21:00

Sal: Wergeland

Arrangør: Hege Tunaal

Inngang: Billett

Priser: Voksen 90,-Barn/honnør 60,-

Hege Tunaal, kjent fra 60-tallets visebølge, gir ut sitt første album på 14 år. Hun har konsentrert seg om kvinneskjebner. Temaer som barneekteskap og æresdrap blir belyst. Tekstforfattere er blant annet Brecht, Eggen og Prøysen. Med seg har hun Morten Gunnar Larsen på klaver og illustrasjoner av Kari Rolfsen.

Kvinneskjebner sett med kvinnens øyne er sjelden kost i visetekster. Kvinnen blir gjerne romantisert. Den harde virkelighet som kvinner kan møte blir ofte usynliggjort. Det kan være æresdrap, her beskrevet av Jan Hammarlund i sangen «Jenta fra fjellene», eller barneekteskap som Hege Tunaal selv har skildret i Annet hvert sekund…

På denne CD-en møter vi mange kvinneskjebner, for eksempel tiggerkvinnen «Keiserinnen» slik Anna Döbling beskriver henne, og Alf Prøysens fortelling om vaskehjelpen «Alma Assosiala». Arnljot Eggen synligjør det schizofrene kvinnesynet i «Eg er ei kvinne». Bertolt Brecht griper oss med sin såre fortelling om svik i «Surabaya-Johnny». Tekstene forteller om vonde sider ved det å være født som kvinne der holdninger, kultur, etnisitet og sosial stand er med på å avgjøre deres skjebne. Flåtebesøk er hentet fra revyen «Rah-ta-Tah» laget av studenter ved Norges Tekniske Høyskole; NTH (nå NTNU) i Trondheim 1921. Den ironiserer bruk og kast-mentaliteten blant datidens sjøfolk. Dessverre et aktuelt tema også i dag, slik vi møter det i debatten om sexturisme og prostitusjon.

Alt er heldigvis ikke bare trist og leit i kvinnelivet. «Tango i svime» forteller om gleden og spenningen på en tangofestival i Seinäjoki i Finland, hvor Tunaal selv har deltatt. Til varmeputen skildrer et godt øyeblikksbilde, selv uten en partner ved din side.

Hege Tunaals medspillende musikere er et rent stjernelag:
Morten Gunnar Larsen: Klaver og arrangement
Georg Reiss: Klarinett, tenorsaksofon og blikkfløyte
Edvard Askeland: Bass
Birger Mistereggen: Slagverk
Åsbjørg Ryeng: Bandoneon
Bjarne Magnus Jensen: Fiolin
Lars Klevstrand: Gitar og musikkprodusent
Steinar Haugerud: Bass

Illustrasjoner: Kari Rolfsen
Design: Erik Johan Worsøe Eriksen
Tekniker: Vidar Lunden (MUSIKKLOFTET)
Utgivelse: Grappa Musikkforlag

Tekstenes innhold og melodier er én ting, framførelsen med tolkning og arrangement er en annen. Tunaals ønske er at valgene som er gjort vil gi opplevelser til ettertanke og glede hos lytterne.

 

Arrangementet er støttet av FFUK og Kunstnerforeningen

Ingen arrangement