Lady in redFoto: Kagge forlag

Lady in red

bookmark

Om Mia Berners liv og forfatterskap

fredag 3. september 2021, kl. 17:00 til kl. 18:00

Sal: Berner (u. et)

Arrangør: Litteraturhuset

Inngang: Gratisbilletter legges ut 1. september kl. 9.00

I mars 2020 ble kjellerlokalet på Litteraturhuset omdøpt til Berner-kjelleren, etter sosiologen og forfatteren Mia Berner (1923-2009). Nå, etter pandemien, kan rommet endelig innvies med et arrangement om den rødkledde damen som ofte var å se i gangene på Litteraturhuset. I ti år har boksamlingen hennes fylt hyllene i rommet.

Mia Berner levde et mangefasettert liv: hun var assistent for og venn av Arne Næss, sosiolog ved Universitetet i Göteborg, og gift med den finske poeten Pentti Saarikoski. Men hun huskes først og fremst som tenker, som forfatter av poesi, romaner og sakprosa, og som en sjeldent livsbejaende person.

Før Berner døde, ga hun forfatter og venn Morten A. Strøksnes en konvolutt med påskriften «Til Morten i anledning Mias forestående død». Professor i litteratur Tore Rem ble kjent med Berner via litteraturen til Alexander Kielland, mens dramatiker og forfatter Cecilie Løveid fikk diktene sine oversatt til svensk av henne. Nå møtes de tre til samtale om den unike kulturpersonlighetens liv og virke. Samtalen ledes av Fritt Ord-direktør Knut Olav Åmås, som var en av Berners nærmeste venner og forvalter hennes litterære rettigheter.