Baskerland-seminar

bookmark

Baskisk uavhengighetskamp og spansk demokrati

fredag 12. februar 2010, kl. 18:00

Sal: Nedjma (3. et)

Arrangør: Fritt Baskerland

Inngang: Gratis

Fritt Baskerland inviterer til seminar: 
Baskerland, nasjonen som i dag er delt mellom Frankrike og Spania, har vært gjenstand for en av Europas mest opprivende politiske og væpnede konflikter de siste femti årene. Femogtredve år etter Franco-fascismens fall er baskerne fortsatt målskive for spanske statlige overgrep. Spanske myndigheter stenger aviser og radiokanaler, forbyr partier og sosiale organisasjoner og torturerer og fengsler politiske aktivister med krigen mot terror som påskudd.

En nylig meningsmåling viser at 71% av befolkningen i spansk Baskerland har sterk mistillit til selvstyreregjeringen etter at det spanske sosialistpartiet grep makten etter det omstridte regionale valget i mars i fjor. Over 9% av stemmene ved valget ble annullert fordi de ble avgitt til forbudte baskiske partier. Den sterke politiske mistilliten er uttrykk for et alvorlig demokratisk underskudd. Er det nødvendig med en politisk og institusjonell nyorientering for å oppnå sosial stabilitet i Baskerland?

Som en del av den internasjonale solidaritetsuka for Baskerland inviterer Fritt Baskerland til seminar på Litteraturhuset. Det blir foredrag ved en representant for den baskiske organisasjonen Etxerat, samt visning av dokumentarfilmen Itsasoaren Alaba.

Ingen arrangement