Den filmatiske vevenFoto: Siemon Scammel-Katz / Gyldendal Norsk Forlag. Bearbeidet av Gladesigner.

Den filmatiske veven

bookmark

Rachel Cusk og Linn Ullmann

onsdag 24. januar 2018, kl. 19:00 til kl. 20:00

Sal: Wergeland

Arrangør: Litteraturhuset

Inngang: Billett

Priser: Ordinær 90,-Student 60,-

Oppdatert onsdag 11. juli 2018, kl. 12:45

12:45

I denne episoden kan du høre en samtale mellom den engelske forfatteren Rachel Cusk og forfatter Linn Ullmann, med utgangspunkt i de førte verkeen av Cusks romantrilogi, Outline (Omriss) og Transit. Samtalen fant sted 24. Januar 2018.

Rachel Cusk er en av Englands fremste forfattere og en kritikeryndling.

Følelsen av utenforskap i egen familie og kjærlighetsrelasjoner er tema i flere av hennes essays og romaner. Tidligere har hun provosert ved å skrive utleverende om egen skilsmisse og de ubehagelige kompromissene hun har måttet inngå i rollen som mor, i memoarene A Life’s Work og Aftermath.

Hennes nye, påbegynte romantrilogi blir sett på som en vending i forfatterskapet. Første roman, Omriss, er ute på norsk (oversatt av Agnete Øye), og oppfølgeren Transit kommer på norsk senere i år. Omriss utgjør en mosaikk av fortellinger, gjenfortalt av hovedpersonen, forfatteren Faye. Hun kommer i snakk med folk rundt seg, og samtalene som oppstår, er romanenes kjerne. De penser ofte inn på familieliv, og reflekterer åpenhjertig rundt store livsvalg og frigjøring fra fastlåste roller.

Kritikere har hyllet bøkene, og uttalt at Cusk revolusjonerer romanformen, i måten fiksjonen smelter sammen med den muntlige fortellingen. Den flytende, nærmest filmatiske veven av historier drives framover av romanfigurenes begjær etter å fortelle og å få gehør for sin versjon. Men fra historiene lyser også et ønske om å framstå som den sympatiske parten ved å vri ørlite på framstillingen.

Hva tenker Cusk om fortellingenes muligheter og hva det innebærer å fortelle sin egen eller andres historie?  Linn Ullmann er i likhet med Cusk, kjent for sine polyfone romaner, som undersøker fortellingens form og det nære forholdet mellom minne og diktning. Nå møtes de to til samtale.

Samtalen vil foregå på engelsk.

 

 

 

Ingen arrangement