Asli ErdoganFoto: Gyldendal Norsk Forlag

Drømmenes og traumenes fortellinger

bookmark

Aslı Erdoğan og Mustafa Can

søndag 5. november 2017, kl. 18:00

Sal: Wergeland

Arrangør: Litteraturhuset

Inngang: Billett

Priser: Ordinær 90,-Student 60,-

Oppdatert torsdag 12. juli 2018, kl. 11:21

11:21

Den tyrkiske forfatteren Aslı Erdoğan ga ut flere romaner, fortellinger og noveller før hun ble en mer uttalt politisk avisskribent og i 2016 fengslet for sin tilknytning til den prokurdiske avisa Özgür Gündem (Fri dagsorden.) Asli Erdoğan ble løslatt etter 132 dager i fengsel og fikk i september i år passet sitt tilbake. Til samtale om sin nye essaysamling Nå er ikke engang stillheten din møter hun den svensk-kurdiske forfatteren Mustafa Can, som blant annet har vært med på å tildele Erdoğan Ord i Grenseland-prisen. Samtalen fant sted 5. november 2017.

Den tyrkiske forfatteren Aslı Erdoğan ga ut flere romaner, fortellinger og noveller før hun gikk i retning av å bli en mer uttalt politisk avisskribent. I 2016 ble hun pågrepet og fengslet for sin tilknytning til den prokurdiske avisa Özgür Gündem (Fri dagsorden) hvor hun i perioden 2010–2016 publiserte essays og politiske artikler. Avisen ble nedlagt etter kuppforsøket i Istanbul i juli 2016.

Hennes nye essaysamling Nå er ikke engang stillheten din, nylig ute i norsk oversettelse ved Ingeborg Fossestøl, består av tekster som har stått på trykk i Özgür Gündem gjennom de seneste årene. Essayene gir personlige og poetiske betraktninger og skildringer av å befinne seg midt i kuleregnet og kaoset under kuppforsøket, om skriving, drømmer, vold og politisk virkelighet i dagens Tyrkia.

Romanen Byen med den røde kappa var den første av Erdoğans utgivelser som kom ut på norsk (2004), og med den ferske essaysamlinga foreligger nå i alt fire av bøkene hennes i norsk oversettelse. Hennes skjønnlitterære tekster er ofte rike på metaforer, uten kronologi og kan fremstå som episodiske og forvirrende, noe hun selv har forklart som en formmessig tilnærming til hvordan det kan oppleves å stå midt oppe i traumatiske opplevelser.

Hva tenker Erdoğan selv om sine ulike roller som forfatter og politisk skribent? Er det rom for poesien når det fins så mange rettigheter å kjempe for, saker å engasjere seg i? Hvordan påvirkes det språklige arbeidet, og hennes valg av sjangere for skriveprosjekter videre framover?

Asli Erdoğan ble løslatt etter 132 dager i fengsel. I september i år fikk hun passet sitt tilbake, og kan dermed reise ut av Tyrkia og delta i litterære samtaler i Europa.

Til samtale på Litteraturhuset møter hun denne kvelden den svensk-kurdiske forfatteren Mustafa Can, som blant annet har vært med på å tildele Erdoğan Ord i Grenseland-prisen.

Samtalen vil foregå på engelsk.

Ingen arrangement