Du må ikke sove 1Collage: Even Torp Nilsen

Du må ikke sove

bookmark

Wilhelm Reich i Norge

torsdag 19. januar 2023, kl. 18:00 til kl. 20:00

Sal: Berner (u. et)

Arrangør: Aschehoug

Inngang: Gratis

Professor i klinisk psykologi og psykoanalytiker Siri Gullestad møter historiker Håvard Friis Nilsen i samtale om hans bok Du må ikke sove. Wilhelm Reich og psykoanalysen i Norge. Boken høstet overstrømmende anmeldelser da den utkom på Aschehoug forlag i november 2022, og ble blant annet kåret til en av årets ti beste bøker i 2022 av Aftenposten.

Samtalen vil ta utgangspunkt i den dramatiske historien om Freud-eleven Wilhelm Reich (1897–1957) som kom til Oslo i 1934, invitert av psykologiprofessor Harald Schjelderup. Reichs forelesninger ved Universitetet vakte voldsom debatt. Med ett ble det ubevisste og seksualitetens frigjørende potensial satt på dagsordenen, og frontene var steile. Vidkun Quisling angrep Reich som en «jødisk-bolsjevikisk seksual­pornograf».

Reich hadde en rekke norske kulturpersonligheter i analyse, deriblant Arnulf Øverland, Sigurd Hoel, Rolf Stenersen og Nic Waal, i tillegg til Schjelderup selv. Reich skulle sette varige spor, ikke bare innen psykoanalysens utvikling her til lands. Hans innflytelse har gjort seg gjeldende innen alle former for kroppsorientert psykoterapi – og da er hans nedslag i populærkulturen og litteraturen har ikke engang nevnt.

Kveldens samtale vil også handle om psykologien som understudert del av kulturhistorien. Dette dreier seg ikke bare om Reich og hans norske elever – psykologifaget og utøvende klinikere hadde gjennom store deler av det 20. århundret skapende mennesker i terapi og behandling. På hvilken måte kan innsikter derfra anvendes i historiefaget?

Ingen arrangement