En nigeriansk OdyssevsFoto: Zach Mueller

En nigeriansk Odyssevs

bookmark

Chigozie Obioma og Ellen Sofie Lauritzen

fredag 6. september 2019, kl. 19:00 til kl. 20:00

Sal: Berner (u. et)

Arrangør: Litteraturhuset

Inngang: Billett

Priser: Ordinær 100,-Student 70,-

«Du er redd, bror», sa Jamike og ristet på hodet. «Du elsker virkelig denne kvinnen.»

Chigozie Obiomas nye roman har fått tittelen Et kor av minoriteter. I sentrum av historien står den nigerianske hønsebonden Chinonso. Han elsker Ndali, en kvinne over hans stand. Og kjærligheten fører både ham og hans elskede ut i fortapelsen.

Obioma tilhører igbo-folket, og igboenes mytiske univers, deres tradisjonelle tro på reinkarnasjon og åndeverdens inngripen i form av voktende ånder, chi, er bærende elementer i romanen. Teksten tar form av et åndemøte: Åndene sitter sammen og diskuterer Chinonsos skjebne. Hvor trådde han feil, og når ble han rammet av tilfeldighetenes ondskap? De greske tragediene, med heltens hybris, klinger med i fortellingen. Det samme gjør Odysseen: Som Odyssevs settes også Chinoso på stadig nye prøver.

Obioma brakdebuterte med romanen The Fishermen (Den forbudte elven) i 2015, som var med helt til siste runde og ble shortlistet til Man Booker-prisen samme år. Oppvekstskildringen om de fire søsknene og deres skjebnesvangre dragning mot den forurensede, farlige elven fikk anmelderne til å gå i taket av begeistring. Blant sine viktigste inspirasjonskilder nevner han både Arundhati Roy og Chinua Achebe. De norske oversettelsene av romanene hans er ved Tone Formo.

Hør Obioma i samtale med forfatter og skribent Ellen Sofie Lauritzen.

Arrangementet foregår på engelsk.

Ingen arrangement