En unik svenske

bookmark

Jonas Hassen Khemiri

torsdag 21. februar 2008, kl. 19:00

Sal: Wergeland

Inngang: Billett

«Förstår någon overhuvudtaget någonting av
en historia som inte är deras egen? Tvivlen har
börjat töja mitt bröst.»

Fra Montecore − en unik tiger (2006)

Det litterære Sverige trakk et lettelsens sukk da Jonas Hassen Khemiri debuterte med Ett öga rött i 2003. Endelig var den kommet, som en forløsning − den lenge bebudede «innvandrerromanen». Det var ikke forfatterens navn, hans tunisiske farsarv eller romanens hovedkarakter Halim som fikk etablissementet til å gi seg over. Det var språket. Gebrokkent som et skeivt tannhjul i motvind. Vaskekte Rinkeby‑svensk, ropte anmelderne begeistret i kor. Kebabnorsk kalte vi det her, over kjølen, da boka Et øye rødt ble oversatt til norsk. Med det språklige beviset på å være en «ekte» innvandrerroman. Underlig da, at Khemiri aldri har innvandret noe sted i sitt 29-årige svenskfødte liv.

Mens det litterære Norge venter i åndeløs spenning på den norske versjonen av − nettopp − «innvandrerromanen», protesterer Khemiri mot anmeldernes og forlagenes konstruerte identitetsmotpol ved å la hovedkarakteren i sin andre roman, Montecore, brodere språket inn i det absurde. Her er det ingen motstandsstrategi å snakke feil med vilje, slik Halim i Ett öga rödt gjør: «Han brottas med det svenska språket, tuggar i sig det, spottar ut det. Syntaxen knakar i fogarna och grammatiken vänds ut och in.»

Nei, hovedpersonen i Montecore har sine egne, hjemmesnekrede språkregler. Om han skulle stå fast og mangle et ord, fyller han bare inn med motsvaret på fransk eller engelsk, der man marsjerer heller enn å gå. Slik blir språkbruken i Montecore mer inspirert av det gammelmodige 1700-tallsaktige enn av tøff gateslang. For Khemiri nekter å passe inn i en forhåndsdefinert, reduserende bås. «Å ta tilbake makten over ordene er viktig, og å synliggjøre at det alltid er en kamp om hvem som holder pennen, » sa han til Klassekampen i 2006. Nå har suksessromanen Et øye rødt blitt svensk film og Khemiri kommer til Litteraturhuset for å forsvare retten til å finne opp seg selv, igjen og igjen.


Singelkuttet
: Thomas Marco Blatt
Underholdning: Jørgen Strickert

Billetter selges på Billettservice http://www.billettservice.no/html/artist.htmI?l=NO&artist=EN+UNIK+SVENSKE

Ingen arrangement