Exile on Wergeland St.

bookmark

Global Forum on Freedom of Expression

onsdag 3. juni 2009, kl. 20:30

Sal: Wergeland

Arrangør: Shahrazad - Stories for life og Kapittel

Inngang: Gratis

Shahrazad – Stories for life og Kapittel har gleden av å invitere til en kveld på Litteraturhuset hvor norske og utenlandske forfattere møtes med temaet eksil – frivillig, tvungent, ekte eller fiktivt – som fellesnevner.

Ingvar Ambjørnsen (Norge/Tyskland), Hans Petter Blad (Norge), Pedro Carmona-Alvarez (Norge/Chile), Torgrim Eggen (Norge), Basim Mardan (Irak/Norge, på bildet), Carlos A. Aguilera (Kuba/Tyskland) og Easterine Kire Iralu (Nagaland,India/Norge) byr på opplesninger, samtaler og ikke minst smakebiter fra nye bøker.

PROGRAM

The Dance: En iraker i Skien deler drømmer og minner.
Oversetter og tidligere ICORN-forfatter Basim Mardan var ung bibliotekar ved universitetsbiblioteket i Mosul da USA invaderte Irak. Han ble stemplet som forræder etter å ha tatt oppdrag som oversetter for det amerikanske forsvaret, familien ble terrorisert og Mardan mottok etter hvert daglige drapstrusler. Han flyktet fra Irak med kone og barn i 2006, og bor nå i Skien. Han har skrevet flere historier om sine opplevelser fra et krigsherjet land og et liv i eksil.

Chile – Norge – Chile – og tilbake igjen.
Den norske forfatteren Hans Petter Blad gir i disse dager ut romanen Det oseaniske, en biografi om en fiktiv Chilensk eksilforfatter i Oslo. Han møter den på ingen måter fiktive chilensk-norske Pedro Carmona-Alvarez som snart gir ut en roman som spenner over avstanden mellom Norge og Chile, som handler om oppvekst på Kolbotn og gjenoppdagelse av chilenske røtter.

Nagalands Døtre
Easterine Kire Iralu fra Nagaland, India, var tidligere ICORN-forfatter i Tromsø. Hennes siste roman er historien om en jente som vokser opp i et strengt og tradisjonelt samfunn i et område preget av konflikt, men som nekter å la seg knekke. Iralu måtte flykte etter å ha kritisert begge sider i den voldelige konflikten mellom India og separatistbevegelsen i Nagaland.

Exit Cuba
Forfatter, journalist og musiker Torgrim Eggens roman Hermanas er historien om en ung kubansk poet som må forlate et Kuba hvor ytringsfriheten er sterkt begrenset. Carlos A. Aguilera er en kubansk eksilforfatter som har flyktet fra sitt ”orwellianske” hjemland. Aguilera er poet, forfatter og kritiker, ICORN-forfatter i Frankfurt, og skriver for tiden på sin nye bok.

Opp Oridongo
Fra sitt frivillige eksil i Hamburg har Ingvar Ambjørnsen skrevet en vakker og urovekkende fortelling om et lite samfunn som rystes av dramatiske hendelser. Denne romanen handler først og fremst om han som står utenfor, og om to mennesker med sår i sjelen som finner hverandre. Den forteller også historien om en nederlandsk familie som drar i frivillig eksil til en liten, norsk bygd.

Kapittel: http://www.kapittel.com

Shahrazad – Stories for life: http://www.shahrazadeu.org 

Ingen arrangement