Feminismekonferanse 2008

bookmark

Sosial dumping i kvinneperspektiv, frihet og feminisme

lørdag 22. november 2008, kl. 11:00

Sal: Wergeland

Arrangør: Kvinnefronten i samarbeid med Fett og Ladyfest

Inngang: Billett

For mennesker av alle kjønn i alle aldre. Det blir debatter, konserter, teater, litteratur og film i Wergeland fra kl. 11-02. Tema for dagen er sosial dumping i kvinneperspektiv, frihet og feminisme. For mer informasjon og detaljert program se www.kvinnefronten.no.

Program dag
11.00 Velkommen

11.10 Åpningsfilm: Hvorfor feminist?
Film med kvinner fra unge til gamle, fra same til muslim, fra kjendis til kvinnen i gata om deres grunner til å være feminist i Norge i dag.

11.30 Debatt: Sosial dumping i kvinnedominerte yrker
Hva skjer med den kvinnelige hushjelpen fra Polen, au pairen fra Thailand og stuepiken fra Fillipinene? Hvilke rettigheter og beskyttelse har disse og hva kan vi gjøre med det? Vil lønnsnivået i kvinnedominerte yrker i Norge påvirkes av utenlandsk arbeidskraft? Og hva med norske kvinner? Ufrivillig deltid og lav lønn er en realitet for mange.
Debattleder: Marte Michelet Debattanter: Claus Jervell, Likestillingsombudet, Peggy Hessen Følsvik, Nestleder i Handel og kontor. Mariya Bikova, tidligere au pair og skrevet masteroppgave om tema. Jon Horgen Friberg, Fafo, Torill Kannutte Husvik, Kvinneutvalget til nei til EU. 

12.50 Hank og Mari

13.30 Pause med Kulturinnslag:  Dj Sunshine og Visuelt: Tone for your eyes truly, stands og fotoutstilling
Tone fra For Your Eyes Truly bidrar med visuals i form av grafikk på skjermer og lerret. Innholdet er en blanding av egenproduserte bilder, animasjon, bildesekvenser og film som mikses live ved bruk av software, til musikk spilt av Elin/Dj Sunshine
14.00 Dans: New Fashion Rockers
Stiller kritiske samfunnsspørsmål i arbeidet sitt. Hvorfor barberer mange kvinner bort alt kroppshår, men beholder det som vokser på hodet?
Dansere: Anne Synnøve Skogstad og Guro Trøseid Gjerstadberget

15.30 Debatt: Flerkulturell feminisme
Kan ”kultur” brukes til å forklare ulike typer kvinneundertrykking i ikke-vestlige land, men ikke i Norge? Er fokuset på kvinneundertrykking i innvandrermiljøer bare til hjelp eller kan det virke stigmatiserende? Debattanter: Cecilie Thun, forsker på NIKK, Iffit Qureshi, skribent, Line Khateeb, leder i palestinakomiteen 

Parallelt 15.30 gratis Djkurs med Dj Sunshine 15.00 til 17.00, påmelding.

Litteraturhuset arrangerer åpen barnerom for barn opp til syv år i salen Sjeherasad fra 11-16. I bokhyllene er det bildebøker og hver hele time blir det fortelle- og sangstund. I tillegg blir det småbarnskafé i naborommet.

Program kveld
18.00 Kåseri med Ellisiv Lindkvist – Kvinner og frihet
Ellisiv Lindkvist Forfatter, dramatiker, skribent og kulturredaktør i Fett.

18.30 Pubdebatt – Frihet og feminisme
Mange kvinner velger å utdanne seg til såkalte kvinneyrker selv om de er dårligere betalt, de avstår fra lederstillinger for å ha mer tid med barna, går med høye hæler selv om dette ikke er særlig komfortabelt, osv. Er disse valgene uttrykk for frie valg eller er de bygget på strukturer som ligger til grunn for våre valg? Hva legger vi egentlig i begrepet frihet?
Debattleder: Ellisiv Lindkvist Debattanter: Hannah Helseth, sosiolog, Mali Steiro Tronsmoen, Leder av sosialistisk ungdom. Kaja Glenne Lund, Redaktør i Radio Rakel.

19.30 Teater: Opplysningskontoret
Helga og Eivin fra Opplysningskontoret kommer til Feminismekonferansen for å underholde massene med virkemidler som sang, film og sketsjer. Vi lover humoristiske spark i alle retninger; noen velrettede spark mot patriarkatet og øvrigheta, noen kjærlige spark til feministene, og noen mer eller mindre poengløse spark mot oss selv og de fleste andre. Vel møtt!

20.30 Konsert med Rockettothesky
Artist: Jenny Hval med band

21.45 Konsert med Lyd
Lyd er eit framadstormande band frå bydelen Arna i Bergen. Dei er no ute med si første utgiving på plateselskapet Nö Records; vinylsingelen "Best of Lyd". Bandet består av fire jenter, som tross sin unge alder har gjort seg bemerka i musikkmiljøet i Bergen. Dei spelar skrangle-rock med attitude, og skapar liv og vaffelrøre der dei er.
Band: Susanne Hammersland, Marta Revheim, Lena Hetleflåt og Kamilla Andersen

22.30 Dj Hanakiri
Hun liker å danse og det høres på musikken hun spiller. Med bakgrunn fra Oslos breakdancemiljø. De siste årene har hiphop-djen gått over til mer electro, grime og blander gjerne inn rytmer fra Brazil, Japan og Jamaica. Damevokal, morsomme og vågale tekster og masse bass er gøy. DJ Hanakiri gir ser ikke før folk danser så svetten spruter.

Dj: Hanna Petrine Munkeby

02.00 Dørene stenger

Ingen arrangement