Forbrytelse og straff 3Foto: Sean and Seng

Forbrytelse og straff

bookmark

Nadifa Mohamed og Nazneen Khan-Østrem

onsdag 14. september 2022, kl. 19:00 til kl. 20:00

Sal: Wergeland

Arrangør: Litteraturhuset

Inngang: Billett

Priser: Voksen 100,-Student 70,-

Er rettsstaten der for deg hvis du anklages for en forbrytelse du ikke har begått? Hva hvis du er en svart, muslimsk mann og innvandrer?

Det var realiteten for sjømannen Mahmood Mattan i Cardiff, som i 1952 ble anklaget for mordet på en jødisk ung kvinne. Mattan ble dømt og henrettet – som den siste i Storbritannias historie. Først i 1998 ble han frikjent.

Det er denne virkelige historien Nadifa Mohamed forteller i romanen Mannen fra Tiger Bay (til norsk ved Ragnhild Eikli). Gjennom Mohameds portrett trer mennesket Mattan fram i all sin kompleksitet: sjømannen, faren, gambleren og danseren. Romanen, som ble kortlistet til den prestisjefylte Booker-prisen i 2021, er nyansert og full av empati, fortalt i et levende og poetisk språk.

Dagens Storbritannia preges av Brexit og debatter om hvorvidt asylsøkere kan deporteres til Rwanda. Mohamed har pekt på likhetene mellom det Storbritannia Mattan opplevde og dagens situasjon. Hvilke mekanismer bidro til at Mattan ble feilaktig dømt, og finnes disse fortsatt i dag?

Nadifa Mohamed er født i Hargeisa, Somaliland, og oppvokst i Storbritannia. Hun har tidligere gitt ut de prisvinnende romanene Svart mamba og I de tapte sjelers land, og i 2013 var hun med på Grantas liste over «Best Young British Novelists». Mohamed sitter også i det kunstneriske rådet for Litteraturhusets satsning på afrikansk litteratur.

På Litteraturhuset møter hun journalist og forfatter Nazneen Khan-Østrem, som også har gravd i skyggesidene til det britiske imperiet i boka London – blant gangstere, rabbinere, oligarker, rebeller og andre ektefødte barn av det britiske imperiet.

Samtalen vil foregå på engelsk.

Litteraturhusets satsning på afrikansk litteratur er støttet av NORAD.

Ingen arrangement