Skolebesøk

Lappjævel

bookmark

Teaterforestilling for ungdomsskolen

torsdag 6. februar 2020, kl. 09:30 til kl. 13:00

Sal: Wergeland

Arrangør: Litteraturhuset

Inngang: Gratis. Påmelding til skole@litteraturhuset.no

Anbefalt for: For ungdomsskolen

«For hvis det samiske og det norske er hvert sitt fjell, så har jeg falt ned i sprekken mellom dem», sier Samuel, som er hovedpersonen i teaterforestillingen Lappjævel. Stykket er skrevet av forfatter og dramatiker Kathrine Nedrejord, som med dette løfter fram en bit av norgeshistorien som det er liten grunn til å være stolt av – men som likevel er velegnet den 6. februar, samenes nasjonaldag. Og forestillingen har premiere på Litteraturhuset.
Lenge ble samiske og kvenske barn tvunget til å flytte på internat som et ledd i fornorskingspolitikken. Samuel i Nedrejords fortelling er en av dem. Han mistrives i et rasistisk hierarki der de samiske barna er nederst, plages av medelever og lærere og savner familien og hjemmet. Etter hvert skapes også avstanden som beskrives i fjellmetaforen: Han føler seg heller ikke hjemme når han innimellom forlater internatet for å dra til stedet han lengter slik etter. Frustrasjonene vokser, og han tar et valg som skal få fatale konsekvenser.
Kathrine Nedrejord har med seg den kinesiske fiolinist Ziwei Liu på scenen. Spesiallagde animasjoner skapt av illustratør Esther Megard skaper de visuelle rammene for forestillingen.

Det blir tre forestillinger kl. 9.30, kl. 10.45 og kl.12.00. Varighet cirka 45 minutter.
Påmelding til skole@litteraturhuset.no.

Forestillingen er utviklet med støtte fra Norsk Kulturråd.