Fra Gilgamesh til Harry PotterKollasje ved Gladesigner

Fra Gilgamesh til Harry Potter

bookmark

Martin Puchner og Helge Jordheim

onsdag 14. februar 2018, kl. 19:00 til kl. 20:00

Sal: Wergeland

Arrangør: Litteraturhuset

Inngang: Billett

Priser: Ordinær 90,-Student 60,-

Oppdatert onsdag 11. juli 2018, kl. 12:40

12:40

I denne episoden kan du høre en samtale mellom Martin Puchner og Helge Jordheim om litteraturens rolle i å forme verden. For hva kom først – verden slik vi kjenner den, eller fortellingene om verden? Puchner er en av verdens fremste litteraturforskere og kritikere, og professor ved universitetet Harvard. Helge Jordheim er professor i kulturhistorie ved Universitetet i Oslo. Samtalen fant sted 14. februar 2018.

Hva kom først – verden slik vi kjenner den, eller fortellingene om verden? Alle kontinenter har sine grunnmyter og litterære tradisjoner, og mange av dem har påvirket verdenshistorien.

Hvilken rolle har myter og fortellinger spilt i dannelsen av nasjoner, slik for eksempel legenden om Sundjata har spilt en rolle for det vestafrikanske kongedømmet Mali? Eller Iliadens betydning for Aleksander den store – som sov med boka under puta og forsøkte å gjenskape litterære slag under sine egne erobringer.

Litteraturhistoriens vektlegging av sentrale verker og forklaringsmodeller er i stor grad dominert av et vestlig ståsted. Da risikerer man å gå glipp av vesentlige innsikter om man ønsker å forstå litteraturen og dens påvirkning på et globalt nivå. Visste du for eksempel at Kina i flere hundre år hadde monopol på verdens papirproduksjon? Og stemmer det egentlig at Don Quixote var verdens første roman?

Når man skriver historien om det skrevne ord, blir det en fortelling om hvordan verden er blitt til. Hvilken litteratur er det som forandrer og setter sitt preg på verden i dag?

Martin Puchner er en av verdens fremste litteraturforskere og kritikere og er professor ved universitetet Harvard. Han har blant annet forsket på revolusjonspoesi og på Ibsens skuespill. I boka The Written World ser han nærmere på hvordan litteraturen har formet verdenshistorien og verdens kulturer, i samspill med den teknologiske utviklingen fra muntlig fortellertradisjon til skriftspråk, fra
leirtavler til e-bøker og fra det mesopotamiske Gilgamesh-eposet til Harry Potter-universet.

Puchner vil gi oss et sveip gjennom litteraturhistorien, før han møter professor i kulturhistorie Helge Jordheim til samtale om litteraturens rolle i å forme verden.

Samtalen vil foregå på engelsk.

Ingen arrangement