Glemte konflikter: Kashmirill.: Wikimedia Commons. Bearbeidet av Gladesigner

Glemte konflikter: Kashmir

bookmark

Lørdagsforedrag ved Sten Widmalm

lørdag 10. februar 2018, kl. 15:00 til kl. 16:00

Sal: Wergeland

Arrangør: Litteraturhuset

Inngang: Gratis

Oppdatert onsdag 11. juli 2018, kl. 12:19

12:19

Kashmir er et av verdens mest militariserte område. Konfliktens opprinnelse forklares vanligvis med delingen av Britisk India i 1947, da Kashmir ble delt i to mellom India og det nyopprettede Pakistan. Begge partene har siden den gang gjort krav på hele Kashmir, mens mange av landets innbyggere ønsker uavhengighet. Sten Widmalm er professor i statsvitenskap ved Uppsala universitet og vil gi oss innblikk i Kashmirs historie og dagens situasjon. Foredraget fant sted 10. februar 2018.

Kashmir står soldatene fra atommaktene Pakistan og India tett som hagl i verdens mest militariserte område. Her stopper som oftest kunnskapen for de fleste av oss om denne komplekse konflikten hvor omlag 50 000 mennesker har mistet livet.

Konfliktens opprinnelse forklares vanligvis med delingen av Britisk India i 1947, da Kashmir ble delt i to mellom India og det nyopprettede Pakistan. Begge partene har siden den gang gjort krav på hele Kashmir, mens mange av landets innbyggere ønsker uavhengighet.

Med muslimsk majoritet i befolkningen, men en hinduistisk maharaja som søkte støtte fra indisk side, har religiøse skillelinjer vært en sentral del av konflikten siden delingen. Kashmir er rikt på naturressurser og har en strategisk viktig beliggenhet for både India og Pakistan. Kina har også okkupert et område nordøst i den indiske delen av landet. Er dette vakre fjellandet dømt til evig krig?

Sten Widmalm er professor i statsvitenskap ved Uppsala universitet og vil gi oss innblikk i Kashmirs historie og dagens situasjon.

Ingen arrangement