Glemte konflikter: Maliill.: Wikimedia Commons

Glemte konflikter: Mali

bookmark

Lørdagsforedrag ved Jenny Lorentzen

lørdag 17. mars 2018, kl. 15:00 til kl. 16:00

Sal: Wergeland

Arrangør: Litteraturhuset

Inngang: Gratis

Oppdatert onsdag 11. juli 2018, kl. 12:11

12:11

Jenny Lorentzen er stipendiat ved Institutt for fredsforskning (PRIO) og Lunds Universitet og forsker ved PRIOs senter for kvinner, fred og sikkerhet holder foredrag om Mali. Tross sin fattigdom har den tidligere franske kolonien i Vest-Afrika fremstått som et relativt vellykket demokrati siden diktaturet falt i 1991. Riktignok blusset det opp konflikt med tuaregene både på 90- og 2000-tallet. Og i kjølvannet av den arabiske våren og Gaddafis fall tok islamske opprørsgrupper kontrollen over områder i nord med mål om å opprette en islamsk stat. Foredraget fant sted 17. mars 2018

Tross sin fattigdom har den tidligere franske kolonien Mali i Vest-Afrika fremstått som et relativt vellykket demokrati siden diktaturet falt i 1991. Riktignok blusset det opp konflikt med tuaregene både på 90- og 2000-tallet. Og i kjølvannet av den arabiske våren og Gaddafis fall tok islamske opprørsgrupper kontrollen over områder i nord med mål om å opprette en islamsk stat.

Etter statskuppet i 2012 har myndighetene behøvd støtte fra FN og det internasjonale samfunnet for å ta kontrollen tilbake. Til tross for den økte internasjonale tilstedeværelsen er dagens sikkerhetssituasjon forverret, også i områder som tidligere var uberørt av konflikten.

Hvordan har jihadistiske krefter fått fotfeste i dette tidligere så fredelige landet? Og hvilke konsekvenser har det for regional og internasjonal fred og sikkerhet?

Jenny Lorentzen er stipendiat ved Institutt for fredsforskning (PRIO) og Lunds Universitet og forsker ved PRIOs senter for kvinner, fred og sikkerhet. Hun holder det siste av fire lørdagsforedrag i Litteraturhusets serie om glemte konflikter for dummies.

Ingen arrangement